Foto: Vida Press

2022. gada 23. februārī, Krievijas iebrukuma priekšvakarā, Volodimirs Zelenskis vienuviet sapulcēja visus Ukrainas "Forbes" turīgāko personu saraksta līderus un aicināja atbalstīt valsti grūtā brīdī. "Jūsu spēks ir nevis jūsu naudā un lidmašīnās, bet gan pilsoniskajā pozīcijā, ko varat paust," savā uzrunā sacīja Ukrainas prezidents. Drīz pēc šīs tikšanās vairāki tās dalībnieki pameta valsti, taču daži vēlāk atgriezās. Karš mainījis visu, arī oligarhu stāvokli.

Ahmetovs, Kolomoiskis, Pinčuks

Iepriekšējā gadā pašam bagātākajam Ukrainas uzņēmējam Rinatam Ahmetovam (2021. gadā – 7,6 miljardi ASV dolāru jeb vairāk nekā 7 miljardi eiro) ar prezidentu Zelenski bija saspringtas attiecības. Ukrainas "Forbes" saraksta līderis nebija apmierināts ar Zelenska iecerēto "deoligarhizācijas" politiku un no sava mediju holdinga "Ukraina" tribīnes ļāva runāt prezidenta kritiķiem. Ekspertu aprindās tika apspriesta Ahmetova iespēja finansēt opozīcijas spēkus, pastāvēja liela varbūtība, ka Doneckas uzņēmējs nākamajās prezidenta vēlēšanās atbalstīs kādreizējo Zelenska sabiedroto, eksspīkeri Dmitriju Razumkovu. Tomēr, saasinoties situācijai Donbasā, oligarhs un prezidents nolēma slēgt pamieru – 16. februārī Ahmetovs apmeklēja Mariupoli, lai uzmundrinātu tautiešus uz Krievijas kara draudu fona, savukārt 22. februārī, pāris dienu pirms iebrukuma, paziņoja, ka veicis savas korporācijas SCM nodokļu avansa maksājumu miljarda grivnu apmērā. Vēlāk Ahmetova struktūras aizsardzībai un humānajai palīdzībai ziedojušas vairāk nekā divus miljardus grivnu (aptuveni 63 miljoni eiro).

Krievijas iebrukums Ukrainā krietni iedragājis Rinata Ahmetova biznesa impēriju. Kombināts "Azovstaļ", drupās pārvērstais Ukrainas armijas varonības simbols, bija viens no Donbasa oligarha metalurģijas biznesa svarīgākajiem aktīviem. Iznīcināts arī cits Mariupoles metalurģijas kombināts – Iļjiča vārdā nosauktais MMK. Pēc visa spriežot, abus uzņēmumus atjaunot nebūs iespējams, vienīgais veids, kā Ahmetovam atgūt zaudējumus, ir vērsties ar pretenzijām pie Krievijas Federācijas. Uzņēmēja juristi jau gatavo holdinga "Metinvest" prasību par 18–20 miljardiem ASV dolāru. Pirms tam Ahmetova energoholdings DTEK jau ir vērsies Starptautiskajā šķīrējtiesā ar prasību pret Krieviju par ekspropriētajiem aktīviem Krimā.

Ahmetovs joprojām ir bagātākais cilvēks Ukrainā, taču viņa finanšu stāvoklis ir sašķobījies. Ievērojama daļa ražošanas aktīvu koncentrēta potenciālajā karadarbības zonā, tādēļ arī citus uzņēmumus var sagaidīt skumjais Mariupoles kombinātu liktenis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!