Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šā gada 31. janvārī Lielbritānija oficiāli atstāja Eiropas Savienību, tomēr nenoteiktības periods, kurā Eiropas Savienības, tai skaitā Latvijas, iedzīvotāji un uzņēmēji dzīvo jau vairāk nekā trīs gadus, turpināsies. Portāls "Delfi" vērtē, kādi būs potenciāli svarīgākie notikumi Latvijas uzņēmējdarbībā turpmākā gada laikā, kad paredzēts pārejas periods, kā tie varētu ietekmēt mūsu valsts ekonomiku un cik liela ir varbūtība, ka pārejas periods tiks noslēgts paredzētajā laikā.

No 1. februāra līdz 31. decembrim paredzēts pārejas periods, kad Lielbritānija vairs nav ES dalībvalsts, nepiedalās ES lēmumu pieņemšanā, bet uz to turpina attiekties ES tiesības un pienākumi. Sarunas par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecībām jānoslēdz līdz pārejas perioda beigām.

Nākotnē iespējama importa un eksporta sadārdzināšanās, muitas kontroles ieviešana, kā arī brīvas darbaspēka kustības atcelšana. Tomēr Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) starptautisko un Eiropas Savienības lietu eksperte Inese Stepiņa uzsver – ja no abām pusēm ir pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, tās tāpat tiks pirktas un pārdotas, vienīgi par augstāku cenu, ņemot vērā muitas procedūras, sertifikāciju, licencēšanu un citus aspektus, kas ir ierasta lieta darbā ar trešajām valstīm. Latvijas uzņēmējiem sadarbībai ar Lielbritāniju jāgatavojas kā darbam ar trešo valsti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!