Foto: DELFI
Siltā augusta vakarā Sašas (vārds mainīts) ceļu aizšķērsoja trīs iereibuši jaunieši. Viens no viņiem vaicāja pēc cigaretēm. Saņēmis noraidošu atbildi, jaunietis uzlēja vīrietim šķidrumu. Otrs jaunietis aizdedzināja sērkociņu un to svieda Sašas virzienā. Apģērbs spēji uzliesmoja. Jaunieši aizbēga. Saša nokļuva līdz benzīntankam, kur apsargs izsauca mediķus un policiju. Aptuveni desmit minūtēs policijai izdevās atrast jauniešus, tobrīd 17, 19 un 21 gadu vecus. Viņi slēpās krūmos.

Šis stāsts sākās 2019. gada 25. augusta naktī. Trīs gadu laikā tiesāšanās nonāca līdz Augstākajai tiesai. Tās lēmums ir nemaināms – galvenais pāridarītājs no cietuma iznāks pēc 15 gadiem. Viņam tad būs gandrīz 40 gadi. Un jāsamaksā 15 000 eiro morālā kompensācija Sašam. Tā kā viņš ir bezpajumtnieks, iespējams, nemaz nezina, ka viņam tāda pienākas, jo nav vēsti saņēmis. Sašas dzīvesvieta pirms trim gadiem bija Mežciema mežs. (Attēlā nozieguma vieta 2019. gadā, kur uz asfalta redzamas deguma pēdas).

Saša tiesā sevi aizstāvēja pats. No aizstāvja viņš bija atteicies. Tiesu praksē gan tas nav nekas neparasts.

Ostītāji un bezpajumtnieks


Portālam "Delfi" neizdevās atrast Sašu. Visticamāk, viņš uzturas Mežciema mežā. Par Sašu vairāk zina stāstīt apsūdzētā advokāts Sergejs Kravčuks, jo saticis viņu tiesā. Cietušais ir cilvēks bez noteiktas dzīvesvietas un ar pazeminātu sociālo statusu un aktivitāti, tāpēc bija ļoti grūti nodrošināt viņa piedalīšanos tiesas sēdēs. "Viņu vienu reizi noķēra un atveda uz tiesu, viņš liecināja, un viss, vairāk nebija parādījies tajā procesā," saka advokāts. Viņa teikto apstiprina arī publiski pieejamā tiesvedības gaita – 2020. gada 28. septembrī stājies spēkā lēmums par piespiedu atvešanu, kas notikusi pirmās instances tiesā – Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā [tagad – Rīgas pilsētas tiesa], kur atbildīgā tiesnese bijusi Ieva Sladzevska.

Sašu esot mežā atraduši Teikas iecirkņa policisti un atveduši uz tiesas sēdi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!