Tradicionāli vēlēšanu iecirkņus organizē Latvijas Republikas vēstniecībās un diplomātiskajās pārstāvniecībās. Dažreiz, bet ne vienmēr, arī Goda konsulātos. Tos ierīko valsts. Tomēr liela daļa vēlēšanu iecirkņu top, tikai pateicoties pasaules latviešu kopienas aktīvajiem cilvēkiem. Viņi ziedo savu laiku un naudu, lai paši un līdzpilsoņi varētu piedalīties Latvijas Saeimas vēlēšanās.

14. Saeimas velēšanas 1. oktobrī jau tepat pie durvīm, un Latvijas pilsoņi ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs gatavi piedalīties jaunās Saeimas ievēlēšanā. Kur atradīsies mūsu vēlēšanu iecirknis, patlaban interesē ne vienu vien Latvijas valstspiederīgo ārzemēs. Daļa savā tuvumā vēlēšanu iecirkni atradīs tikai patriotisku entuziastu dēļ. Citviet iepriekš ierastā iecirkņa vietā savukārt durvis šogad būs slēgtas gan aktīvistu trūkuma, gan aizvien pieaugošās birokrātijas dēļ, ar kuru viņiem jāsaskaras.

2018. gadā fiksēts rekords – vēlēšanas notika 121 iecirknī ārpus Latvijas. Šogad ārzemēs tiek organizēts 81 iecirknis. Tiesa, 14. Saeimas vēlēšanu jaunums ir arī atvieglota procedūra balsošanai pa pastu ārzemēs.

Vēlēšanu iecirkņu priekšsēdētāji Vera Antipova, Zigurds Līkums (Apvienotā Karaliste) un Taira Zoldnere (ASV) dalās pieredzē par to, kā latviešu kopienas ārvalstīs pašorganizējas Saeimas vēlēšanu iecirkņu izveidošanai. Komentāru par sadarbību ar ārzemju vēlēšanu iecirkņiem sniedz arī Kristīne Bērziņa, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja.

Iecirkņu skaits ārvalstīs audzis viļņveidīgi

Labi atceros Ziemeļkalifornijas

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!