Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie Delfi TV skatītāji. Ir pagājusi tieši nedēļa kopš pieņēma Latvijas Republikas valsts budžetu 2020. gadam, ko pavadīja vairākas mediķu protesta akcijas gan pie Saeimas, gan citās formās pret politiķu solīto nepildīto mediķu atalgojuma palielinājumu. No pieteiktajiem 120 miljoniem atalgojumam akceptēja 60. Uzreiz pēc valsts svētkiem, šonedēļ, mediķu organizācijas ir nākušas klajā ar paziņojumu, ka turpinās protestus – ka prasīs valsts prezidentam atgriezt budžetu Saeimā otrreizējai caurskatīšanai un tad, bez tik lielas vienprātības starp visām mediķu organizācijām, ir runas par veselības ministres demisijas prasīšanu un ir runa par atbalstu parakstu vākšanai par Saeimas atlaišanu ierosināšanu. Šodien pēc šī paziņojuma ir pirmā klātienes tikšanās starp mediķu organizācijām un starp atbildīgākajiem politiķiem saistībā ar budžetu un saistībā ar veselības aprūpes nozari, lai diskutētu par to, kam ir kādi argumenti par nākotni un pagātni un kas notiks tālāk. Vispirms, piesakot dalībniekus, Latvijas Ārstu biedrības pārstāve Ilze Aizsilniece, Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris un bija aicināta arī ceturtā organizācija, tik vienoti jūs neesat. Jauno ārstu asociācijas vadītājs vēl pirms pāris dienām solīja manai kolēģei, ka, ja viņš pats netiek, viņš sarunās aizstājēju. Tā arī līdz šim brīdim solījumi nav izpildīti.

Aizsilniece: Man ir jānodod sveicieni no Jaunajiem kolēģiem.

Sveicienus mēs te nodosim viens otram ļoti daudz pusotras stundas garumā. Politiķu pusē – pirmām kārtām, nozares ministre, veselības ministre Ilze Viņķele. Man uzreiz jāpasaka, ka mēs aicinājām vēl vienu ministru – Jāni Reiru. Viņš bija aizņemts ar kādiem citiem darbiem šajā rītā. Cerams, ka mēs vēl pagūsim padiskutēt par šo tēmu. Divu, tā vai citādi saistītu Saeimas komisiju vadītāji – Saeimas budžeta, tā kura skatīja valdības iesniegto projektu budžetam, tās vadītājs Mārtiņš Bondars un sociālo un darba lietu, kura attiecīgi atbild par veselības jomu, tai skaitā, atbild par Veselības finansēšanas likumu, vadītājs Andris Skride.

Skride: Labrīt.

Gluži nejauši vai protams jauši visi trīs politiķi no apvienības "Attīstībai/Par!". Lai gan ne no vienas partijas, bet no apvienības. Ļaujiet man sākt šo sarunu ar to saprašanu publikai, kas ir pacienti visi bijuši, nākotnes, potenciāli. Fonā skatoties tos protestus, kas jau bija pirms pāris nedēļām – cik mediķu visos līmeņos šobrīd jūsu paziņojumu, šīs nedēļas, ka jūs turpināsiet protestus, cik jūs pārstāvat? Jo vienprātības šobrīd nav.

Keris: Es šobrīd pārstāvu aptuveni astoņus tūkstošus arodbiedrības biedru.

Jo diena bez mediķa... Parādījās presē ziņas, ka atbalsts bija četri tūkstoši, kas to ir atbalstījuši praktiski uztaisot sev brīvdienu. Vai visi astoņi tūkstoši ir tie, kas saka: "Viņķelei demisionēt, budžetu pārskatīt" un tā tālāk un tā tālāk?

Keris: Precizēsim. Astoņi tūkstoši arodbiedrības biedru, pārējās organizācijas vēl teiks savu vārdu un tie, kas piedalījās klātienē pie Saeimas, jā, tie bija apmēram četri tūkstoši, bet bija jau arī tādi, kuri pie Saeimas nepiedalījās, bet šo akciju tik un tā atbalstīja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!