embedded_article_video:53544387

"Antivakcinācija jau kļuvusi par savdabīgu reliģiju cilvēkiem, ar ko viņi dalās soctīklos, veido savas neformālas sektas," – tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par politiķu turpmākajiem rīcības plāniem cīņā ar Covid-19 pandēmiju izteicās Nacionālās apvienības deputāts Ritvars Jansons. Diskusijā piedalījās arī Ainars Latkovskis (JV), Juris Pūce (A/P), Juris Jurašs (JKP), Edgars Tavars (ZZS) un Regīna Ločmele (Saskaņa).

Jau vēstījam, ka Latkovskis diskusijā solīja, ka premjera partija ir atteikusies no jebkādiem juridiskiem risinājumiem, kas liktu atlaist no darba nevakcinētās personas.

Tāpat ziņots, ka politiķi pieļāva turpmāk cīņā pret Covid-19 lielākas pilnvaras atstāt valdībai vai veselības ministram, Saeimā apstiprinot tikai daļu no lēmumiem.

Vēstīts arī, ka asas diskusijas starp politiķiem raisījās par jautājumu, kam jāapmaksā testēšanās pret Covid-19. “Saskaņas” deputāte Ločmele aicināja to darīt valstij, piemēram, ieviešot sociālo principu jeb apmaksājot testus maznodrošinātajiem.

Piedāvājam iepazīties ar diskusijas spilgtākajām epizodēm:

Koalīcijas politiķi atzina, ka likumprojekta virzība apturēta, jo bijis skaidrs, ka opozīcija to “bloķēs”, savācot parakstus referenduma rosināšanai, kas likuma stāšanos spēkā atliktu vismaz līdz gadu mijai – 05:29.

Ločmele koalīcijas darbu pie šī likumprojekta dēvēja par “aloģisku” un cinisku – 09:07.

Jansons salīdzināja cīņu pret vakcinēšanos ar reliģiju vai sektu, brīdinot, ka daļai cīnītāju tā nav tikai politisko punktu krāšana – 15:59.

Politiķi solīja, ka atsevišķi tikšot virzīta izbrāķētajā likumā iekļautā norma, kas nosaka kārtību, kādā var saņemt kompensāciju, ja no vakcīnas radušās nopietnas blaknes – 21:53.

“Mēs šobrīd maksājam dārgo demokrātijas cenu,” problēmas ar vakcinācijas veicināšanu vērtēja Jurašs, piezīmējot, ka Latvija nav unikālā situācijā, jo līdzīgi strīdi risinās daudzviet pasaulē – 33:56.

Pūce atgādināja, ka katru gadu gripas epidēmijas laikā mediķiem jau tiek notiekts obligāts pienākums pret to vakcinēties un masveida aiziešanu no darba tas nav raisījis – 39:00.

Debates raisīja arī jautājums, vai Covid-19 sertifikātu varētu piešķirt cilvēkiem, kuru asinīs konstatētas antivielas kā to dara Lietuvā – 01:10:27.

“Nevar dreifēt un baidīties no pavisam nelielas agresīvas sabiedrības daļas, kas mēģina krīzi ekspluatēt,” kolēģus aicināja Jurašs – 01:22:55.

Savukārt Latkovskis norādīja, ka turpmāk kā Covid-19 pandēmijas mērīšanai jākoncentrējas uz hospitalizēto pacientu, nevis vispārējo Covid-19 inficēšanās gadījumu skaitu – 01:24:54.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!