"Ir bijis brīdis, kurā es nebūtu bijis gatavs derēt ne par ko," to cik tuvu 2018. gadā nonākšanai naudas atmazgātāju pelēkajā vai pat melnajā sarakstā bija nonākusi Latvija intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirmdien atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Šobrīd visilgāk amatā esošais ministrs arī atklāja, ka Turcijas un Krievjas konfliktam saasinoties par to varētu nākties lemt NATO, bet noraidīja spekulācijas, ka ASV varētu aliansi pamest.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” studijā Rinkēvičs viesojās uzreiz pēc atgriešanās no vizītes ASV, kur Latvijas ārlietu ministrs tikās ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo. Viens no vizītes centrālajiem notikumiem bija Latvijas un ASV kopīgas deklarācijas parakstīšana par piektās paaudzes bezvadu sakaru tīkla jeb 5G drošību. Rinkēvičs gan norādīja, ka tas neesot mērķēts pret kādu konkrētu uzņēmumu, piemēram, Ķīnas tehnoloģiju milzi “Huawei”.

Latvijas vārds ASV iekšpolitikā locīts arī saistībā ar amerikāņu iekšpolitiskajām cīņām, piemēram, iespējamo izmeklēšanu pret prezidenta amata kandidāta Džo Baidena dēlu Hanteru Baidenu. Rinkēvičs uzstāja, ka Latvijas valdība no šīs cīņas turoties pa gabalu.

Tāpat vēstījām, ka intervijā Rinkēvičs arī vērtēja iespējamību, ka Turcijas rīcības dēļ Eiropā varētu izcelties jauna bēgļu krīze. Grieķijas ārlietu ministrs viņam esot solījis, ka to nepieļaus, tomēr Latvijas ministrs atzina, ka mums šajā darbā varētu nākties steigt grieķiem palīgā.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no intervijas:

Rinkēvičs atklāja savu pieredzi nesenajā vizītē ASV saskaroties ar tās ieviestajiem drošības pasākumiem cīņā pret koronavīrusu Covid-19, kas šobrīd izplatās pasaulē un Eiropā. Viņš gan to efektivitāti vērtēja skeptiski – 0:52.

Tuvajos austrumos kārtējoreiz saasinājies konflikts starp Krieviju un Turciju, kuru karaspēki atrodas Sīrijā. Rinkēvičs atzina, ka situācija nav melnbalta, tādēļ iespējams, ka šo jautājumu nāksies apspriest NATO ietvaros, jo Turcija ir alianses dalībvalsts – 08:41.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Minhenes drošības konferencē paziņoja, ka ASV gatava piešķirt miljardu dolāru enerģētikas un digitalizācijas projektiem Austrumeiropā. Rinkēvičs skaidroja, kādos projektos uz šo naudu varētu pretendēt Latvija – 13:17.

Starp atsevišķām Eiropas valstīm un ASV konfliktu raisa plāni ieviest “digitālo nodokli” starptautiskajiem interneta milžiem kā “Google” un “Apple”. Rinkēvičs skaidroja, kādēļ Latvija šajā ziņā nevar būt starp “pirmrindniekiem” – 19:55.

Runājot par naudas atmazgātāju valstu “pelēko sarakstu”, no kura Latvijai pavisam nesen izdevās izvairīties, ministrs atzina, ka patiesībā Latvijai draudējis pat “melnais saraksts” – 21:49.

Jautāts par Aivara Lemberga iekļaušanu ASV sankcionēto personu tā sauktajā “Magņitska sarakstā” Rinkēvičs norādīja, ka tas tik tiešām bijis pārsteigums. Viņš ironizēja par atsevišķu politiķu paziņojumiem, ka tieši viņi šo ASV soli panākuši – 33:09

ASV pašreizējais prezidents Donalds Tramps savulaik skeptiski izteicies par NATO lietderību. Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka Latvija domājot, kā “diversificēt drošības riskus”, bet pieņēmumus par ASV aiziešanu no NATO noraidīja – 37:55.

Ministrs nepārvērtēja Latvijas ietekmi lielvalstu tirdzniecības karos, un atzina, ka iespēja nonākt līdz reālām tirdzniecības sankcijām starp ASV un ES pastāv – 44:04.

Komentējot pēdējos mēnešos plašu rezonansi raisījušo Kristīnes Misānes lietu Rinkēvičs atzina, ka tas ir tikai viens no gandrīz 500 gadījumiem, kuros ĀM sniegusi palīdzību Latvijas pilsonim ārzemju cietumā. Bijuši arī gadījumi, kad latviešiem draudējuši nāvessodi – 46:23.

ES šobrīd sākusi sarunas par savu nākamo daudzgadu budžetu 2021.- 2027. gadam. Rinkēviča vērtējumā šīs sarunas šobrīd iestrēgušas “nekurienē” – 51:13.

Šogad noritēs arī sarunas starp ES un Lielbritāniju par turpmāko sadarbību pēc tā dēvētā Brexit. Arī par to cerībām uz panākumiem ministrs izteicās visnotaļ skeptiski – 53:48.

Rinkēvičs arī skaidroja, kā, viņaprāt, jāsaprot šobrīd Krievijā notiekošais konstitūcijas maiņas process un ar ko tas varētu beigties – 58:54.

Janvārī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) vizītē apmeklēja Baltkrieviju, kuras attiecības ar Krieviju ir pasliktinājušās. Rinkēvičs skaidroja, ko Latvija no šīs valsts grib iegūt un kādēļ tas neizdodas – 01:03:56.

Savukārt Ukrainas kontekstā skarts tika investīciju piesaistes jautājums, jo ukraiņu uzņēmuma “Gallusman” plāni izveidot olu fabriku Latvijā raisījuši asu pretrakciju. Rinkēvičs izklāsīja savu “recepti”, kā varētu uzlabot investīciju piesaisti – 01:07:17.

Rinkēvičs kā visilgāk bez pārtraukuma savā postenī sabijušais valdības ministrs atzina, ka šajā laikā izmaiņas skārušas arī Latvijas politiku. Tā esot kļuvusi emocionālāka – 01:13:56.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!