Laboratorijās Latvijā 27. martā bija 6200 Covid-19 analīžu komplektu krājums, un katru nedēļu piegādātāji sola pievest vēl aptuveni tikpat, piektdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Tomēr līdzšinējie piegādātāju solījumi ne vienmēr izrādījušies pilnībā uzticami, tostarp, Latvijas infektoloģijas centra (LIC) references laboratorija pagājušonedēļ nav saņēmusi 10 000 gaidīto analīžu komplektu un šobrīd tiek rīkots ārkārtas iepirkums par vēl 65 000 komplektu piegādi.

Delfi jau vēstīja, ka pēc tam, kad pagājušonedēļ laboratorijām Latvijā piegādāti vairāki tūkstoši Covid-10 analīžu komplektu, un rezerves uz 23. martu kopumā bija ap 6000 testu, šonedēļ tās gaidīja vēl vairākus desmitus tūkstošu lielas piegādes. Laboratoriju pārstāvji gan brīdināja, ka piegādes var kavēties, un daļā gadījumu tā arī noticis. Piemēram, LIC references laboratorija un E. Gulbja laboratorija, kurās šobrīd tiek veikti valsts apmaksātie Covid-19 testi, katra gaidīja pa 6000 reaģentu komplektu, bet šonedēļ tika piegādāti tikai 6000, ko nācās sadalīt uz abām. LIC joprojām nav saņemti arī 10 000 testēšanas komplektu no "Roche", kas būtu ļāvuši būtiski kāpināt laboratorijas veiktspēju.

Turklāt, kā "Delfi" norādīja Rīgas austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS), kurā ietilpst LIC, pārstāve Ilga Namniece, reaģenti pamattestēšanai ir piegādāti, taču nav piegādāti RNS izdalīšanas reaģenti, kas tiek izmantoti analīžu rezultātu pārapstiprināšanai. Tādēļ RAKUS šobrīd jau veicot pārrunas ar citiem piegādātājiem, lai varētu saņemt arī RNS testus. Paralēli tam slimnīca šobrīd veic ārkārtas iepirkuma procedūru par vēl 65 000 reaģentu diagnostisko testu komplektiem.

Savukārt Centrālā laboratorija, kura gaidīja 5000 testēšanas komplektu piegādi no Ķīnas, tos ir saņēmusi un tie atrodas muitā, "Delfi" norādīja laboratorijas valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa. "Pagaidām viss ir kārtībā, šobrīd nav nekāda satraukuma, ka testu pietrūkst. Šobrīd svarīgāk ir teikt, ka Centrālā laboratorija ir atvērusi jau 11 paraugu savākšanas punktus Latvijā, un palielināsim skaitu līdz 14 vai vairāk, ja kāda pašvaldība vēl lūgs," viņa uzsvēra.

Jāpiebilst, ka arī Viņķele intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja, ka analīžu komplektu deficīts Latvijai nedraudot. Šobrīd laboratorijās uz vietas esot 6200 testēšanas komplektu, bet vienošanās ar piegādātājiem paredz, ka Latvijā katru nedēļu tikšot nogādāti vēl 6000 testu.

Jautāta par Lietuvas piemēru, kura pagājušajā nedēļas nogalē saskaršanās ar Covid-19 testu deficītu, bet šonedēļ iegādājusies un saņēmusi veselus 300 000 testēšanas komplektu, Viņķele norādīja, ka katra valsts izvēlas savu stratēģiju. "Mums ir līdz šim uzticami piegāžu partneri, pie tam diversificēti, tas nav viens piegādātājs, un man ir jāuzticas tam, ko saka laboratorijas," uzsvēra ministre.

Rindā aptuveni 100 cilvēku


Iepriekš Veselības ministrija "Delfi" norādīja, ka vajadzības gadījumā laboratorijas Latvijā diennaktī spētu veikt 1600 Covid-19 analīzes. Intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" veselības ministre Viņķele gan skaidroja, ka jāņem vērā ne tikai laboratoriju jaudas, bet arī cilvēkresursi pašos analīžu savākšanas punktos. Par visefektīvāko atzīta mobilo analīžu paņemšanas telšu izveide. Ja, braucot pie cilvēkiem uz mājām, viena Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde varēja paņemt līdz 15 paraugus dienā, tad teltī var savākt vairāk nekā simts paraugus. "Telšu vai mobilo testēšanas vietu skaits palielinās, mēs apmācām cilvēkus un šis ir tas veids, kā mēs varam pievilkt klāt tās analīžu noņemšanas jaudas pret laboratorijas jaudām," norādīja Viņķele.

Kā jau ziņots, pēdējās dienās Latvijā testu skaits ir nedaudz lielāks par 1000 diennaktī, lielākais testu skaits bija 20. martā 1241. Kopumā līdz 28. martam Latvijā veikti 12 748 izmeklējumi.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar NMPD sniegto informāciju, 18. martā darbu sākušais tālrunis 8303, uz kuru zvanot iespējams pieteikties uz Covid-19 analīzēm diennaktī saņem ap 2000 zvanu, jeb aptuveni divreiz vairāk zvanu, nekā tiek veiktas analīzes. Jautāta, vai starp iemesliem, kādēļ zvanītājam var atteikt analīžu veikšanu ir arī pārslodze, Viņķele norādīja, ka nevienam, kuram ir pamats veikt Covid-19 analīzes, neatsaka. Ja pieprasījumu skaits pārsniedz analīžu jaudu, cilvēks tiek pierakstīts rindā. Rinda esot mainīga, bet, piemēram, 26. martā tajā gaidījuši apmēram 100 cilvēki.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!