Viens no visvairāk zināmajiem latviešu brīvības cīnītājiem un PSRS okupācijas laika disidentiem Gunārs Astra 1976. gada maijā sapulcināja likteņbiedrus – vairākus agrākos politieslodzītos – Rīgas Meža kapos, kur noturēja piemiņas sapulci pie latviešu leģiona virsnieka Ernesta Laumaņa kapa. Pēc 11 dienām čekā uz galda jau bija divi aģentu ziņojumi un precīzs notikušā atstāsts. Šī sērijas "Maisi vaļā" ietvaros ir viena no vairākām savstarpēji saistītām publikācijām par pretpadomju disidentiem septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, VDK dokumentos un intervijās atklājot līdz šim neizskanējušus faktus un liecības saistībā ar Valsts drošības komitejas (VDK) pretdarbību nacionālās pretošanās procesiem.

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" ("Delta") par šo laikposmu atrodami simtiem ziņojumu atreferējumu. Lielākā daļa no ziņojumos minētajiem jau ir viņsaulē, tomēr starp mums joprojām ir tā laika liecinieki, lēģeros pabijušie un čekas ziņojumos pieminētie, piemēram, Ints Cālītis, Ivars Žukovskis un Knuts Skujenieks. Žukovskis jau iepriekš ir atteicies runāt ar portālu "Delfi", bet Cālītis piekrita "Delfi" TV studijā atbildēt uz jautājumiem saistībā ar ziņojumiem par viņu un citiem disidentiem, un drīzumā sekos pilns intervijas video ar vienu no tiem Augstākās padomes deputātiem, kurš 1990. gada 4. maijā nobalsoja par Latvijas neatkarību, – Cālīti. Lasītājiem būs iespēja iepazīties ar liecībām par čekas taustekļiem Baltijas disidentu darbībā, tā laika atmiņām un liecībām, kā arī šokējošām atklāsmēm. "Delfi" drīzumā publicēs arī interviju ar Knutu Skujenieku, kurā viņš dalīsies atmiņās par izsūtījumā spaidu darbu nometnēs pavadītajiem gadiem, tur satiktajiem latviešu disidentiem un čekistiem.

Sākumā aplūkojam kādu pirmajā acu uzmetienā it kā ikdienišķu disidentu tikšanos kapsētā, kura tomēr iemieso vairākas desmitgades ilgu attiecību vēsturi, disidenta Gunāra Astras lomu pagrīdes brīvības centienu izpausmēs, kā arī čekas visuresošo klātbūtni, kas saglabā intrigu – vai tavs draugs ir draugs vai piedevām vēl čekas aģents?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!