Rīt, 3. jūlijā notiks Latvijas Futbola federācijas (LFF) kārtējais kongress, kurā federācijas biedri izraudzīsies organizācijas jauno prezidentu, viceprezidentus un valdes locekļus. Par LFF vadītāja amatu cīnīsies divi pretendenti – Latvijas Telpu futbola asociācijas vadītājs Vadims Ļašenko, kurš 2018. gadā notikušajās vēlēšanās zaudēja Kasparam Gorkšam un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Tikai dažas dienas pirms vēlēšanām abi tikās publiskās debatēs "Delfi TV ar Jāni Domburu".

LFF pēdējo gadu laikā piedzīvojusi vairākus būtiskus satricinājumus un skandālus. Aizvadītā gada rudenī LFF ārkārtas kongresā no amata tika gāzts federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, savukārt šā gada aprīlī ar Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu LFF zaudēja sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" debatēs iezīmējās manāmas atšķirības abu LFF prezidenta amata kandidātu vērtējumos par iemesliem, kādēļ Latvijas futbola vidē piedzīvoti arvien jauni skandāli, kas saistīti ar spēļu sarunāšanu.

Ļašenko un Ģirģena domas nesakrīt arī jautājumā par nepieciešamību futbolam piemērotu telpu trūkumu risināt, izvēršot piepūšamo sporta haļļu programmu. Ļašenko to cer īstenot, izmantojot UEFA "HatTrick" programmas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un pašvaldību finansējumu, tomēr Ģirģens uzstāj, ka ar pieejamo naudu programmas iedzīvināšanai ir par maz.

Piedāvājam noskatīties spraigākās debašu epizodes

Konkurenti vērtēja, cik lielas ir izredzes uz godīgām LFF prezidenta vēlēšanām – 01:53.

Ļašenko un Ģirģens atklāja visnotaļ atšķirīgu vērtējumu par "aplokšņu algu" un "melnās grāmatvedības" izplatību Latvijas futbola "saimniecībā". Atklājās, ka ir lietas, ko viens no viņiem uzskata par faktiem, bet otrs – par baumām – 15:21.

Tāpat viņi skaidroja, pēc kādiem principiem izraudzījušies cilvēkus savām komandām, kā arī to, kādēļ viens no viņiem pagaidām nav nosaucis kandidātu uz ģenerālsekretāra amatu. Ģirģens un Ļašenko arī raksturoja būtiskākās atšķirības savās programmās – 24:47.

Kandidātiem bija dažādas versijas par to, kur Latvijas futbola saimniecībā meklējami nevajadzīgi tēriņi un kā tos samazināt – 46:18.

Ģirģens pauda gatavību LFF prezidenta pienākumus pildīt bez atalgojuma, savukārt Ļašenko argumentēja, kādēļ bez tādas neiztikt – 50:17.

Ģirģens pauda sašutumu par sporta kompleksu, kurā esot ieguldīti miljoni, bet sportistiem uz tualeti jāiet mežā – 53:00.

Jautāti par to, kā cīnīties ar "mātes vārdu" lietošanu bērnu futbola treniņos, kandidāti nesniedza skaidru risinājuma "recepti" - 01:02:04.

Latvijas vīriešu futbola izlases salīdzinājums ar 11 vilkiem bijusi laba, bet pārspīlēta ideja vērtēja Ļašenko. Kandidāti skaidroja, kas viņuprāt jādara, lai uzlabotu izlases sniegumu – 01:07:20.

Kandidāti skaidroja, vai Latvijas galvenās – Virslīgas – futbola sacensības jārīko pašai federācijai, vai arī jāpieturas pie pašreizējās sistēmas, kad to dara atsevišķa biedrība – 01:15:10.

Radikāli pretēji viedokļi konkurentiem bija par to, vai Latvijas futbola klubos šobrīd ir pārāk daudz leģionāru – 01:18:40.

Noslēgumā viens no kandidātiem otram pārmeta "Minhauzena plānu" kalšanu, savukārt otrs samiernieciski solīja konkurentu aicināt sev padomniekos – 01:28:33.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!