Foto: LETA

45,5% iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) būtu jāpaplašina sankcijas pret Krieviju, pat ja tas kaitē Latvijas iedzīvotāju labklājībai, liecina pētījuma centra SKDS pēc portāla "Delfi" pasūtījuma veiktā aptauja.

Tiesa, gandrīz tikpat liela daļa iedzīvotāju – 41,6% – aptaujāto uzskata, ka ES nebūtu jāpaplašina sankcijas pret Krieviju, ja tas kaitē Latvijas iedzīvotāju labklājībai.

Apgalvojumam, ka ES jāturpina paplašināt sankcijas pret Krieviju, pat ja tas ietekmē Latvijas iedzīvotājus, visvairāk piekrīt "Progresīvo" vēlētāji (94,9%), Zaļo un zemnieku savienības atbalstītāji (86,4%) un "Jaunās vienotības" vēlētāji (83,5%).

Apgalvojumam visvairāk nepiekrīt partijas "Stabilitātei" atbalstītāji (87,6%), "Saskaņas" vēlētāji (80,3%), kā arī "Suverēnās varas" balsotāji (80%).

Partiju "Kustība "Par!"", "Tauta. Zeme. Valsts", "Centra partija", "Apvienība Jaunlatvieši" un "Tautas varas spēks" aptaujas respondentu skaits ir nepietiekams, lai izdarītu ticamus secinājumus par partiju vēlētāju uzskatiem.

Lielākā daļa to vēlētāju, kas vēl nav noskaņojušies balsot par kādu partiju (44,2%) uzskata, ka sankcijas pret Krieviju nebūtu jāstiprina, ja tas kaitē Latvijas iedzīvotājiem. Līdzīgi domā lielākā daļa to aptaujāto vēlētāju, kas nepiedalīsies EP vēlēšanās (62,3%).

Visvairāk apgalvojumam piekrīt iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem (68,5%), nestrādājošie (51,7%) un iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (65,7%), savukārt nepiekrīt cilvēki, kas ieguvuši pamatizglītību (45,8%), ģimenē runā krievu valodā (74,2%) un dzīvo Latgalē (61,9%).

Interneta aptauja veikta laika posmā no 18. līdz 21. martam un aptvēra 1505 respondentus visā Latvijā vecumā no 18 gadiem.

Par to, kurš politiskais spēks iekļūtu Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ja vēlēšanas notiktu šodien, var lasīt šeit.

Aptauju līdzfinansēja Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!