Foto: F64
Martā tradicionāli izvērtē gada finanšu rezultātus: simtiem tūkstoši Latvijas iedzīvotāju steidzas iesniegt ienākumu deklarācijas, lai atgūtu pārmaksāto nodokļu daļu. Ne visu atmaksās – dažus sagaida nepatīkams pārsteigums.

"Finhack" stāsta par to, kas notika ar jūsu naudu martā.

Ienākumu deklarācijas Covid-19 apstākļos. 1. marts ir liela diena gan simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju, gan Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Šogad trīs nedēļu laikā martā VID saņēma vairāk nekā 570 tūkstošus ienākumu deklarāciju, vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku jau ir saņēmuši nodokļu atmaksu. 30 tūkstošiem cilvēku deklarācijas iesniegšana nesusi vilšanos: atklājās, ka viņiem ir izveidojies nodokļu parāds, ko jāatmaksā valstij. Pēc VID vadītājas Ilzes Jaunzemes teiktā, dažiem problēmas radās tieši Covid-19 dēļ, jo 2020. gada sākumā viņi cerēja uz lielāku peļņu nekā bija patiesībā.

Daudzi ir sapratuši, no kurienes var rasties parāds, un jau ir paspējuši veikt nepieciešamās darbības EDS sistēmā, lai netiktu piemērots diferencētais neapliekamais minimums (sīkāk par šo un citām ienākumu deklarācijas īpatnībām). Atgādinām, ka tiem, kuriem ir pienākums iesniegt deklarāciju par 2020. gadu, tas būtu jāizdara līdz 1. jūnijam. Brīvprātīgi iesniegt deklarāciju, pamatojoties uz attaisnoto izdevumu atmaksu, var trīs gadu laikā.

Covid-19 pabalsti. Ja jums ir bērni, tad martā, jūs, visticamāk, jau saņēmāt 500 eiro kā vienreizēju pabalstu. Taču valdība un Saeima spērusi nākamo soli, apstiprinot maksājumu 200 eiro apmērā pensionāriem un personām ar invaliditāti. Svarīgi: nauda tiks izmaksāta tiem, kas saņem Latvijas republikas pensiju neatkarīgi no tā, vai šis cilvēks strādā vai nē. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra plāno veikt izmaksas aprīlī. https://www.delfi.lv/a/53024333

Jaunais mājokļu īres likums. Ja jūs īrējat vai izīrējat mājokli, tad jūs sagaida daudz jaunumu: martā Saeima pieņēma jaunu likumu "Par dzīvojamo telpu īri". Galvenā pārmaiņa: beztermiņa nomas līgumu vairs nebūs, tas ir, nomniekiem agri vai vēlu nāksies meklēt jaunu mājokli vai arī vienoties par jauniem nosacījumiem. Otrais punkts: nomas maksa būs jānorāda līgumā, un to mainīt būs atļauts tikai līgumā noteiktajā kārtībā. Sīkāk par to, kādas izmaiņas gaida Latvijas īres tirgu, lasiet šeit: "Kas jāzina par dzīvojamo telpu īres jaunu likumu".

Vai leģendārais bērnu pabalsts 11 eiro apmērā kļūs par pagātni? Kopš 1992. gada vecāki Latvijā saņem ģimenes valsts pabalstu 11,38 eiro apmērā (pirms pārejas uz eiro — 8 lati mēnesī). Kopš tā laika tas nav ticis pārskatīts. Šķiet, drīz pienāks brīdis, kad vecākiem sāks maksāt vairāk: valdība atbalstījusi likumprojektu, saskaņā ar kuru pabalsts par vienu bērnu vecumā no viena gada līdz 20 gadiem sasniegs 25 eiro. Par diviem bērniem ģimene saņems 100 eiro mēnesī, par trim — 225 eiro mēnesī. Par ceturto un visiem nākamajiem bērniem papildus maksās 100 eiro mēnesī. Pašreizējā sistēmā ģimene ar trim bērniem saņem 134,28 eiro mēnesī, bet pēc jaunās shēmas iegūs par 90,72 eiro vairāk. Likumprojektu vēl izskatīs un apstiprinās Saeimā. https://www.delfi.lv/a/53048649

Saeima nolēma atbalstīt uzņēmējdarbību. Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš ir pagarināts līdz 1. jūlijam, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas termiņš — no 23. jūnija līdz 23. jūlijam. Līdz 2021. gada beigām uzņēmumi varēs nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās iemaksas no minimālās darba algas, ja uzņēmuma apgrozījums ir vairāk nekā 2500 eiro un nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas saņem vismaz minimālo algu. Saimnieciskās darbības veicējiem, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli par 2020. un 2021. gadiem, būs jāpiemēro izmaksu apmēra ierobežojums, kas nedrīkst pārsniegt 80% no ienākumiem. Tas ir svarīgi, jo krīzes dēļ palielinājies to firmu skaits, kas strādā ar zaudējumiem.

Nekustamā īpašuma nodokļa iemaksas atlikšana. Daudzas pašvaldības nolēmušas atbalstīt iedzīvotājus ārkārtas situācijā un pārcēlušas nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu. Rīgā, piemēram, iemaksas termiņš par šī gada pirmo un otro ceturksni ir pārcelts uz 15. jūniju. Citu pašvaldību iedzīvotājiem ir ieteicams sekot līdzi informācijai savas domes mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!