Foto: F64
Tumšākais mēnesis ‒ novembris ‒ šogad kļuvis par īpaši satraucošu un depresīvu. Latvija izmisīgi centās atrast līdzsvaru starp pandēmijas ierobežojumiem un pilnīgu ekonomikas apturēšanu, mainot spēles noteikumus gandrīz vai visās dzīves jomās.

"Finhack" stāsta par to, kas notika ar jūsu naudu novembrī.

Nauda un vīruss


Latvijas valdība pastāvīgi atjaunina ierobežojumu sarakstu, kas saistīti ar Covid-19, kā arī materiālā atbalsta shēmu, kas ir nepieciešama iedzīvotājiem ārkārtas situācijā. Novembra beigās izmaksu shēma ir šāda:

Dīkstāves pabalsti


Cik: no 330 līdz 1000 eiro mēnesī, pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma un sociālo nodokli.

Kas var pretendēt? Darba devēji, pašnodarbinātie un patentmaksas maksātāji (nosacījums: apgrozījuma kritums ne mazāk par 50% salīdzinājumā ar augustu, septembri un oktobri).

Kā aprēķinās?

  • Uzņēmumu darbinieki saņems 70% no oficiālās bruto darba algas par periodu no 2020. gada 1. augusta līdz 31. oktobrim.
  • Darbinieks, kas atgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma, arī saņems 70%, bet no pabalsta apmēra, ko viņam ieskaitīja tajā pašā laika posmā.
  • Mikrouzņēmumu darbiniekiem maksās 50% no bruto darba algas trešajā ceturksnī. Starp citu, mikrouzņēmumu nodokļu režīmu mainīs 2021. gadā, līdz ar ko pastāv šaubas par to, ka šāda darba forma joprojām būs populāra.
  • Pašnodarbināta persona var saņemt 70% no vidējiem ienākumiem trešajā ceturksnī (ir ierobežojumi).
  • Pašnodarbinātā persona, kura maksā mikrouzņēmuma nodokli, var saņemt 50% no vidējiem ienākumiem trešajā ceturksnī.
  • Patentmaksas maksātāji varēs saņemt 330 eiro, ja patents ir spēkā.

Algu subsīdijas


Cik: 50% no oficiālās bruto darba algas par periodu no 2020. gada 1. augusta līdz 31. oktobrim, bet ne vairāk kā 500 eiro uz darbinieku mēnesī.

Kas var pretendēt? Darba devēji no jebkuras nozares ar nosacījumu, ka uzņēmuma apgrozījuma kritums pārsniedzis 20% salīdzinājumā ar vidējo apgrozījumu augustā, septembrī un oktobrī.

Kā aprēķinās? Sk. augstāk. Turklāt, darba devējam nāksies samaksāt starpību starp subsīdijas apmēru un pilno darbinieka algas apmēru. Naudu saņems paši darbinieki.

Bērna kopšanas pabalsts

Cik: 60% no vidējiem ienākumiem (no kā samaksāts sociālais nodoklis) pēdējā gada laikā. Slimības lapu apmaksās valsts.

Kas var pretendēt? Vecāki ar bērniem vecumā līdz 10 gadiem, kuriem Covid-19 dēļ nākas mācīties attālināti. Pabalsts netiks maksāts, ja pretendents strādā, veic saimniecisko darbību, saņem ienākumus vai citus pabalstus.

Uz cik ilgu laiku dod naudu? 14 dienu slimības lapu un bērna kopšanas pabalstu var pieprasīt vienu reizi laika periodā no 2020. gada 2. līdz 31. decembrim un vienu reizi laika periodā no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam.

Covid-19 un vietējo pašvaldību palīdzība

Latvijas pašvaldības novembra beigās sāka īstenot atbalsta programmas savu finansiālo iespēju robežās. Daugavpilī var pretendēt uz krīzes pabalstu 150 eiro mēnesī, plus 50 eiro par katru nepilngadīgo bērnu (nosacījumus var atrast šeit). Krīzes pabalsts Jūrmalā ir 153 eiro uz ģimenes locekli mēnesī (sīkāka informācija šeit), Ķekavas novadā ‒ 80 eiro (+50 eiro par katru bērnu, sīkāka informācija šeit).

Skolēnus, kuri spiesti mācīties attālināti, nodrošina ar pārtikas paketēm (tas arī ir atkarīgs no pašvaldības: dažviet no pilsētas budžeta līdzekļiem baro sākumskolas skolēnus, citās pilsētās ‒ pamatskolas skolēnus, bet vēl citur ‒ vidusskolas skolēnus). Dažreiz produktu vietā palīdz ar naudu, piemēram, Saldus novadā 7.-9. klašu skolēniem var piešķirt 14 eiro. Un, protams, visā valstī maznodrošinātajiem iedzīvotājiem jāizdala bezmaksas maskas.

Ir arī citi pasākumi. Daugavpilī pensionāriem īslaicīgi atcēla bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā ‒ tagad biļete maksā 25 centus. Jēkabpilī medicīnas darbinieki varēs saņemt mājokļa apmaksas pabalstu apmērā līdz 200 eiro. Rīga atcēla nodevu par tirdzniecību uz ielas līdz aprīlim, Jūrmala ‒ līdz 2021. gada jūlijam. Rēzeknē par 90% samazināja nekustamā īpašuma nodokli komersantiem.

Minimālais ienākums: 109 eiro

Saskaņā ar novembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par sociālo drošību", garantētajam minimālajam ienākumam Latvijā ir jābūt 109 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka pie ienākumiem zem 109 eiro cilvēkam ir jāsaņem palīdzība no sociālā dienesta. Garantētais minimālais ienākums pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā no nākamā gada būs 109 eiro, katrai nākamajai personai mājsaimniecībā ‒ 76 eiro mēnesī. Savukārt trūcīgas mājsaimniecības minimālo ienākumu apmērs pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā plānots 272 eiro, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā ‒ 190 eiro mēnesī. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts personām, kas sasniegušas pensijas vecumu, bet kurām nav tiesību uz vecuma pensiju, kā arī personām ar invaliditāti paredzēts 109 eiro apmērā, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības ‒ 136 eiro apmērā. Savukārt personām ar 1.invaliditātes grupu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā tiks piemērots koeficients 1,4, bet personām ar 2.invaliditātes grupu ‒ 1,2. Nestrādājošām personām ar 1. un 2.invaliditātes grupu tiks veikta piemaksa pie valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra.

Minimālā bāze invaliditātes un vecuma pensijai būs 136 eiro, invalīdiem kopš bērnības ‒ 163 eiro. Bērniem līdz septiņiem gadiem apgādnieka zaudējuma gadījumā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts ir paredzēts 136 eiro apmērā, sākot no septiņu gadu vecuma ‒ 163 eiro. Jaunie noteikumi skars gandrīz 140 000 Latvijas iedzīvotāju.

Cik maksās vakcīnas?

Visticamāk, masveida vakcinācija pret Covid-19 Eiropā sāksies 2021. gada sākumā. Tā būs brīvprātīga, un pirmie vakcīnu saņems medicīnas darbinieki un riska grupu pārstāvji. Ja vēlaties saņemt poti ātrāk un privāti, tad ir labas ziņas: vakcīnu izmaksas Eiropas Savienībā nebūs kosmiskas.

Patreiz dārgākā vakcīna no korporācijas "Moderna" izmaksās no 25 līdz 37 dolāriem par devu, respektīvi, divkāršas potes cena būs no 50 līdz 74 dolāru. Vakcīnas no "BioNTech" un "Pfizer" ES maksās 15,50 eiro par devu, tas ir, visa vakcinācija izmaksās aptuveni 31 eiro. Par divu komponentu vakcīnu "CureVac", Eiropas Savienība, pēc neoficiāliem datiem, ir gatava maksāt no 10 līdz 12 eiro par devu.

Visticamāk, ka lētākā būs Oksfordas vakcīna no uzņēmuma "AstraZeneca": devas cena sasniegs apmēram 2.50 eiro, tātad vakcinācija izmaksās 5 eiro. Tās ir vairumtirdzniecības cenas īpaši lielajiem klientiem, bet tāpat dod priekšstatu par gala cenu lietotājam. Latvija jau ir piekritusi iepirkt trīs vakcīnas ‒ no "AstraZeneka", "Johnson&Johnson" un "Pfizer". Visticamāk, tām pievienosies arī "Moderna" vakcīna.

Kas būs ar manu pensiju?

Ir arī citas labas ziņas. 2020. gada martā un aprīlī, pirmā pandēmijas Covid-19 viļņa laikā, sabruka akciju tirgi ‒ un tiem līdzi "mīnusos" ir aizgājuši visi akcijām piesaistītie finanšu instrumenti. Piemēram, trešā līmeņa pensiju fondi vai uzkrājošās apdrošināšanas instrumenti. Novembrī gan visu pasauli, gan arī Latviju pāršalca otrais pandēmijas vilnis, un daudzās valstīs tas izrādījās vēl postošāks nekā iepriekš. Tomēr pasaules ekonomikā ir acīmredzami vērojams lielāks optimisms, tostarp, pateicoties pārliecinošām ziņām par vakcīnām un Džo Baidena uzvarai ASV vēlēšanās. Ieskatieties savā pensiju kontā ‒ iespējams, jūs gaida patīkams pārsteigums.

Un vēl:

  • Minimālā alga ar 2021. gada 1. janvāri palielināsies līdz 500 eiro, bet sociālo iemaksu izmērs samazināsies par 1% (no 35,09% līdz 34,09%. Darba devējam un darbiniekam pa 0,5%).
  • No 2021. gada jūlija minimālā sociālā iemaksa būs jāmaksā visiem, kas strādā ‒ pat ja ienākumu izmērs nesasniedz minimālo algu, kā arī pašnodarbinātiem. Sociālo iemaksu izmērs būs 170 eiro mēnesī par vienu darbinieku, kuri ir apdrošināti vispārējā kārtībā.
  • Uzņēmums "Rīgas siltums" decembrī paaugstinās siltumenerģijas tarifu par 11% ‒ tas radīs karstā ūdens un apkures cenu sadārdzinājumu rīdziniekiem. Tas ir pēdējais posms ķēdei, kas sākas Krievijas uzņēmumā "Gazprom", kas pacēla gāzes cenas kompānijai "Latvenergo". Tas savukārt par 26% paaugstināja cenas par siltumenerģiju uzņēmumam "Rīgas siltums". Tomēr gan "Latvenergo", gan Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija aicina nekrist panikā: "Rīgas siltums" izcenojumi tik un tā būs zemāki nekā 2019. gada decembrī.
  • Sāka sodīt cilvēkus, kuri nelieto maskas. Latvijā likuma prasību pārkāpums var izmaksāt 50 eiro.
  • Vairs neizdos bezmaksas pašvaldības preses izdevumus: tie aizliegti valsts līmenī. Abonējiet privātos izdevumus vai sekojiet līdzi jaunumiem internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!