sadarbībā ar KOREJAS REPUBLIKAS VĒSTNIECĪBU

Atklāj īsto
Koreju

Receptes
Garšas, mode, skaistums un popkultūra

Atklāj īsto Koreju

Foto: Ķīnas Republikas (Taivānas) Ārlietu ministrija
Foto: "Korean Tourism Organization"
Korejas Republika ir izdaudzināta ar savām senajām pilīm, gardajiem ēdieniem un krāšņajiem festivāliem – tie visi ir kultūras elementi, kas gadsimtiem ilgi iesakņojušies valstī. Tajā pašā laikā Dienvidkoreja ir plaši zināma ar savām modernajām iezīmēm, piemēram, korejiešu drāmām (“K-drama”) un korejiešu popmūziku (“K-pop”), kas spilgti raksturo mūsdienu Korejas popkultūru un guvusi popularitāti arī starptautiskā mērogā. Dienvidkoreja – tā ir dinamiska vieta, kur līdzās pastāv pagātne un tagadne.

Četri gadalaiki

Korejā iespējams izbaudīt visus četrus gadalaikus – pavasari, vasaru, rudeni un ziemu. Siltā pavasarī un rudenī iespējams doties piknikos, vasarā un ziemā – izbaudīt sezonālos sporta veidus, bet visa gada garumā – baudīt dažādus gardus ēdienus.

Pavasaris cilvēkus spēj sajūsmināt. Dienvidkorejā šajā laikā zied forsītijas, acālijas un ķirši. Vislielāko ievērību tradicionāli izpelnās ķiršu ziedēšana – tad visā valstī tiek rīkoti dažādi festivāli, kuros krāšņās pavasara ainavas ar ziedošajiem ķiršiem ļaudis steidz baudīt tādās skaistās vietās kā “Yunjung-ro” un “Namsan” parki Seulā.

Vasara ir labākais laiks atpūtai, un starp tūristu visvairāk iecienītajiem apskates objektiem ierindojas kalni un jūra. Koreju no trim pusēm ieskauj jūra, tādējādi katrā valsts reģionā var izjust tās unikālo šarmu. Austrumu jūras krasts ir populārs ar pludmalēm, kuras ieskauj lieli viļņi un dzīles, savukārt Rietumu jūras (Dzeltenā jūra) liedags pārsteidz ar dubļiem klātu plūdmaiņas piekrastes joslu.

Arī rudenī ir gana daudz, ko redzēt un darīt. Šis gadalaiks apbur ar skaidrām, zilām debesīm un krāsainām koku lapām. Seulas pilīs ierasti tiek rīkotas īpašas rudens nakts ekskursijas, bet “Yeouido” salā notiek grandiozs uguņošanas festivāls.

Ir vairāki ēdieni un sporta veidi, ko Dienvidkorejā var baudīt tikai ziemā. Šajā gadalaikā iespējams pagaršot dažādus ielu ēdienus, piemēram, “Bungeo-ppang” – maizītes zivs formā – un grauzdētus saldos kartupeļus. Tāpat arī ziemā iespējams doties slēpot vai izbrist baltus, sniegotus laukus.
Foto: "Korean Tourism Organization"

Modes un stila meka

Pateicoties svaigajam, oriģinālajam stilam, pieejamām cenām un piegādes ātrumam, korejiešu mode ir piesaistījusi pasaules uzmanību.

Korejiešu dizaineri spēj ātri radīt produktus, kas atbilst aktuālajām tendencēm, un ievieš unikālus apģērbus, kas izceļas ar individualitāti. Modes lietpratēji īpaši novērtē krāsainos un detaļās bagātos dizainus. Turklāt korejiešu dizaineri un ielu modes zīmoli savus darinājumus piedāvā par saprātīgām cenām, salīdzinot ar zīmoliem citās valstīs, un to kvalitāte ir nepārspējama.

“Dongdaemun Digital Plaza” (DDP) centrs Seulā ir populārākā vieta, kur doties izzināt korejiešu modes tendences. Tā ir Korejas modes meka un populārs tūrisma galamērķis, kur izveidotas lielas izstāšu zāles un pat pastaigu parks uz ēkas jumta.
Augot tāda izklaides satura kā korejiešu drāmas un filmas popularitātei, korejiešu zvaigžņu stils izpelnījies lielu fanu ievērību. Viņu izvēlētie apģērbi tiek plaši apspriesti sociālajos medijos, un ļaudis steidz slavenību stilu atdarināt. Pircēji korejiešu modi uztver nevis vienkārši kā drēbes, bet veselu kultūru.
Foto: "Korean Tourism Organization"

“K-beauty”

Korejiešu ādas kopšanas un kosmētikas produkti pēdējos gados kļuvuši par pasaules tendenci, skaistuma industrijā uzņemoties vadošo lomu ar inovatīviem un estētiskiem produktiem. Tā dēvētais “K-beauty” trends, kas fokusējas uz veselīgu, mitrinātu un izgaismojošu efektu, kļuvis populārs visā pasaulē – korejiešu ādas kopšanas produkti tagad ir atrodami universālveikalos, aptiekās un specializētajos skaistumkopšanas veikalos.

Produkti, kas tiek pozicionēti kā dabīgi un organiski, patērētājiem vienmēr šķiet pievilcīgāki, un korejiešu kosmētikas produktu ražošanā tiek izmantotas dažādas dabīgas sastāvdaļas. Savukārt ādas kopšanas rutīna tradicionāli paredz vairākus soļus.

Ādas kopšanas un kosmētikas produkti izceļas ne tikai ar izsmalcinātām sastāvdaļām, bet arī pievilcīgu iepakojumu. To sastāvā atrodamas dabiskas izejvielas, piemēram, zaļās tējas lapas, orhidejas, sojas pupiņas un gliemežu gļotas. Īpaši izstrādātais “K-beauty” sejas kopšanas rituāls iekļauj vairākus soļus – rutīna parasti sākas ar dubultu ādas attīrīšanu, kam seko sejas masku uzlikšana, esenču un serumu uzklāšana, bagātīga mitrināšana un visbeidzot SPF saules aizsargkrēma uzklāšana.
Foto: "Shutterstock"

Korejas naktis

Naktī dzīve Korejā ir tikpat aizraujoša un dinamiska kā dienā. Pateicoties tam, ka nakts tirgi un tirdzniecības centri ir atvērti arī vēlās vakara stundās, ceļojums var droši turpināties visas nakts garumā.

“Dongdaemun Fashion Town” iepirkšanās ciematiņā Seulā ir daudz iepirkšanās centru, kas ir atvērti līdz pat rītausmai. Tā ir lieliska vieta, kur iegādāties stilīgus un modernus apģērbus par saprātīgām cenām. Šajā apkaimē atrodami arī daudzi restorāni un kafejnīciņas. Nakts tirgos iespējams izbaudīt arī īpašas gardēžu tūres, turklāt te var nobaudīt ne tikai korejiešu nacionālos ēdienus, piemēram, “dakgangjeong” (cepti glazēti vistas gabaliņi) vai “samgyeopsal” (cūkas pavēdere), bet arī starptautiski pazīstamus gardumus, piemēram, “churros” un franču plānās pankūkas jeb “crepes”.

Lai pilnībā izbaudītu Seulas naksnīgās ainavas, jādodas ekskursijā ar prāmi vai autobusu. Tiek piedāvātas dažādas kuģu tūres pa Hanganas upi un autobusu ekskursijas gar upes krastiem, kas ļauj priecēt acis ar mirdzošajām nakts gaismiņām. Kulturālā mantojuma apskates vietas Seulas centrā naktī burtiski izstaro mieru, un īpaši pateicīgas vietas naksnīgām pastaigām ir Seulas “Hanyangdoseong” pilsētas mūris, “Deoksugung” pils un “Changgyeonggung” pils – šīs ēkas ir skaisti izgaismotas, interesentiem tiek piedāvātas ekskursijas kopā ar gidu. Te notiek arī tradicionālo priekšnesumu demonstrācijas.
Foto: "Korean Tourism Organization"

Kļūsti virtuāls

Dienvidkoreja ir kļuvusi par vienu no tehnoloģiski visvairāk attīstītajām valstīm pasaulē, un nav nekāds pārsteigums, ka kafejnīcās un dažādās izklaides vietās iespējams izbaudīt virtuālās realitātes (VR) pieredzi. Virtuālās realitātes kafejnīcās iespējams atpūsties un izklaidēt sevi ar VR spēlēm, un arī mākslas galerijas un muzeji piedāvā virtuālās realitātes tūres, kas ļauj izstādes izzināt citā gaismā.

Korejiešu “PC istabas” ir termins, ar kuru tiek apzīmētas videospēļu kafejnīcas. Tās galvenokārt ir paredzētas spēļu spēlēšanai personālajos datoros. Kafejnīcas ir aprīkotas ar datoru stacijām, kurās ir pieejama jaunākā aparatūra un programmatūra, milzīgi monitori un ātrgaitas internets. Šeit iespējams sajusties kā īstenam e-sporta lietpratējam. Lielākā daļa videospēļu kafejnīcu ir atvērta 24 stundas diennaktī, un turpat uz vietas iespējams arī pasūtīt ēdienus un dzērienus.
Foto: "Korean Tourism Organization"

Garšu tūre

Korejiešu virtuve izceļas ar krāsainu paleti un bagātīgām garšām. No labi zināmiem tradicionālajiem ēdieniem, piemēram, “bibimbap” un “bulgogi”, līdz pat tādiem desertiem kā “dalgona”, kas parādījās arī seriālā “Squid game”, – korejiešu virtuve pārsteidz ar dažādību.

Ja esat iecienījuši pikantus ēdienus, noteikti jānobauda tādi, kuru pagatavošanā izmantots kimči (fermentēti jeb skābēti Ķīnas kāposti). Kimči ir korejiešu virtuves ikona! Kimči sautējums, kimči ar ceptiem rīsiem, kimči klimpas un kimči pankūkas ir tikai daži no populārākajiem skābēto kāpostu ēdieniem. Lai gan kāpostu kimči ir vispopulārākais, pastāv vairāk nekā 200 dažādu veidu kimči, ko gatavo no visdažādākajām sastāvdaļām.
Foto: "Designhouse, Monthly Homeliving & Style"
Korejiešu deserti, iespējams, nav tik populāri kā kimči un “bibimbap”, bet tos noteikti ir vērts pagaršot. Karstās vasaras dienās izcili atvēsinās “bingsu” – deserts ar sasmalcinātu ledu. Kopā ar sarkano pupiņu pastu “bingsu” sastāvā var būt iekļautas arī citas saldenas piedevas – sasmalcināti augļi, iebiezinātais piens un konditorejas izstrādājumi.

Korejiešu restorānos iespējams piedzīvot arī nedaudz atšķirīgu apkalpošanu un ēdienu pasniegšanu. Tipiska korejiešu maltīte sastāv no pamatēdiena un vairākiem šķīvjiem ar piedevām. Ēdienu veidi un to skaits uz galda katrā restorānā atšķiras, bet šķīvji ar piedevām parasti tie papildināti bez maksas.

Koreja tevi pārsteigs

Koreja ir vieta, kur līdzās harmoniski pastāv un viens otru papildina gadsimtiem senas tradīcijas un krāšņi mūsdienu popkultūras trendi. Ziedošu sakuru parki, vairāku soļu sejas kopšanas rituāls, "K-pop", garšām piesātināta nacionālā virtuve un vēl daudz kas cits – pārbaudi savas zināšanas testā un atklāj īsto Koreju.

Iedvesma atklāt
Koreju

Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Projekts sadarbībā ar:
Mediju komunikācijas eksperts:
Laura Šteinberga
Projekta vadība:
Rihards Janmers
Dizains:
Oskars Dreģis, Ralfs Eglītis
Redaktors:
Līga Švāne
Foto un video:
Korean Tourism Organization, Designhouse, Monthly homeliving & Style, Shutterstock
Teksts:
Korea Tourism Organization