Foto: AFP/Scanpix
Zinātnieki no Broka universitātes Ontario, Kanādā, nākuši klajā pie pārsteidzoša secinājuma – jo vairāk vīrietim ir vecāko brāļu, jo lielāka iespēja, ka viņš vēlāk kļūs par homoseksuāli.

Kanādiešu pētnieki tāpat pieņem, ka homoseksuāla orientācija nav saistīta ar cilvēka audzināšanu, jo tā ir bioloģiski, nevis psiholoģiski determinēta.

Vienā no sava pētījuma etapiem zinātnieki apkopoja datus par vairāk nekā 1000 cilvēkiem, tostarp arī par tādiem, kuri auguši kopā ar saviem miesīgajiem brāļiem un māsām, kā arī ar pusbrāļiem un pusmāsām.

Izanalizējot iegūto informāciju, viņi pamanīja, ka homoseksuālas tieksmes iespēja daudz augstāka ir tiem vīriešiem, kuri auguši kopā ar saviem miesīgajiem brāļiem. Pusbrāļu gadījumos šāda situācija netika novērota.

Tālākie pētījumi parādījuši, ka katrs vecākais brālis par trešdaļu palielina iespēju, ka viņa jaunākais brālis kļūs par geju. Tas nozīmē, ka zēnam, kurš piedzimis kā ceturtais dēls ģimenē, iespējamība kļūt par geju ir ārkārtīgi liela.

Zinātnieki uzskata, ka vīrišķais auglis, kas atrodas mātes dzemdē, izsauc imūnatbildi mātes organismā, kā rezultātā grūtniecei izstrādājas antivielas. Šīs antivielas ietekmē tās topošā bērna smadzeņu daļas, kas ir saistītas ar seksuālo orientāciju.

Minētā sievietes organisma reakcija ar katru nākamo vīrišķo augli kļūst aizvien spēcīgāka, tādējādi paaugstinot iespēju, ka piedzims homoseksuālas orientācijas mazulis.

Līdz ar to kanādiešu zinātnieki apgalvo, ka svarīgāko lomu seksuālās orientācijas formēšanā spēlē tieši ģenētika un hormonu iedarbība, nevis audzināšana, kā nereti tika uzskatīts iepriekš.

Savukārt, runājot par sievišķo augli, zinātnieki nav novērojuši nekādas izmaiņas - nav atrasta korelācija starp jaunākajām un vecākajām māsām un kļūšanu par lesbieti.

Šis gan nebūt nav pirmais skaidrojums, kāpēc cilvēki kļūst par gejiem - zināmas teorijas, ka par tādiem kļūst bērni, kas guļ mātes gultā, vai arī tie, kas bērnībā cietuši no vardarbības.

Starp dīvainākajām un absurdākajām pēdējo laiku teorijām minama tāda, ka vīriešus gejos pārvērš vistas filejas ēšana (šo viedokli popularizē supermodele Natālija Parī un Bolīvijas prezidents Evo Moraless).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!