Foto: F64
Mūsdienās netrūkst populāru cilvēku, kuri savstarpējo attiecību problēmas izvēlas iztirzāt publiski. Nereti pēc šādas "grēksūdzes" konflikts kļūst vēl lielāks, taču sava veida mierinājums ir gūts. Šī tendence kļūst arvien populārāka arī Latvijā, un "Delfi Izklaidei" to skaidro psihoterapeits Jānis Caics.

Jau ilgāku laiku sabiedrības interešu krustpunktā ir aktiera Andra Buļa, viņa sievas Ilzes un Lienes Skulmes mīlas trijstūris, kuru pēc ilgas vilcināšanās nesen atklāti komentēja pats Bulis. Viņš atklātā intervijā žurnālam "Ieva" pauda, ka ir atgriezies pie sievas un nožēlo sānsoli ar Skulmi. Arī pati Liene nepalika atbildi parādā un sarunā ar "Delfi Izklaidi" izteicās, ka "īsti vīrieši tā nerīkojas" .

Vērtējot šo personu pieredzi un līdzīgus stāstus, kad attiecību risināšana nonākusi ārpus guļamistabas un nolikta visu apspriešanai, Caics ir pārliecināts, ka tie cilvēki, kuri izvēlas, visiem redzot, mazgāt netīro veļu, visbiežāk necenšas atrisināt savstarpējo attiecību neskaidrības vai problēmas. Primārais ir darīt zināmu un pierādīt savu taisnību.

"Tas ir mēģinājums atbrīvoties no psiholoģiska stresa, vēloties pašam sev pierādīt citu patiesību. Retāki ir tie gadījumi, kad cilvēki vēršas pie plašākas sabiedrības, lai mudinātu mācīties no savām kļūdām," vērtē eksperts.

Psihoterapeits norāda, ka savu attiecību mezglus risināt publiski visbiežāk izvēlas tie cilvēki, kuri nav pieraduši pie atklātības ģimenē.

"Ja ģimenē nenotiek izrunāšanās un cilvēki pieraduši savas jūtas slēpt, turēt sevī, tad cilvēks bieži problēmas neprot risināt. Viens no variantiem ir par tām izziņot publiski un cerēt uz sabiedrības atbalstu," ainu izskaidro Caics, taču vienlaikus pauž viedokli, ka publiskie ķīviņi drīzāk ir sacensība starp diviem cilvēkiem, bet publiskā telpa ir jauna līmeņa vide, kurā sacensības turpināt.

"Cīnās, cīnās, grib viens otram parādīt, kurš stiprāks, pareizāks. Vēloties apliecināt spēku, viņi apliecina vājumu," secina Caics.

Viņš arī uzskata, ka pie tā, ka Latvijā savas nedienas daudzi labprāt iztirzā publiski, ir vainojama ārzemju pieredze, no kuras mēs esam ietekmējušies un labprāt "uzsūkuši" sevī.

"Lēnām iet uz to, ka drīz sociālajos tīklos visi liks savas fotogrāfijas no tualetes," smej psihoterapeits, taču uzskata, ka publiskiem ķīviņiem ir arī vērtīgā iezīme – kāds no tā visa ko mācās, saprotot kā vajag un kā nevajag darīt.

Caics ir pārliecinājies, ka cilvēka lēmumus, spriestspēju un viedokļu sadursmes ietekmē arī laika apstākļi un mēness fāzes. Viņaprāt, šādos gadījumos vislabāk vērsties pie kādas uzticamības personas un sasāpējušo jautājumu izrunāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!