Foto: LETA

Jūlija sākumā plašu rezonansi un skandālu izraisīja jauniešu vidū populārās kustības "Ghetto Games" Rīgā izvietotie seksistiskie plakāti, uz kuriem bija minēti teksti "Īsta sieviete nelaidīs izsalkušu vai nogribējušos vīrieti uz "Ghetto Games"", "Stiprākais uzvarēs" un citi, kas attēloti ar vizuāliem, tostarp vardarbību atainojošiem zīmējumiem. Provokatīvie plakāti vēlāk tika novākti, un kustības līderis Raimonds Elbakjans ieplānojis tos izsolīt.

Par saviem plāniem Elbakjans pastāstījis izdevuma "Privātā Dzīve" jaunākajā numurā. Kā atklājis kustības līderis, pretrunīgi vērtēto plakātu saukļi un to zīmējumi tiek drukāti uz T-krekliem, kas tirdzniecībā nonāks jau šonedēļ. Interesi par krekliņiem ar šādu saturu esot izrādījuši daudzi.

"Iegādāties tos varēs internetveikalos, un to cena būs 50 eiro," norādījis Elbakjans, piebilstot, ka tas, kā izskatīsies krekliņi, būšot pārsteigums.

Taujāts par bēdīgi slaveno plakātu likteni, viņš atklājis, ka tie netikšot iznīcināti, bet gan izsolīti.

"Plakāti tiks izsolīti, jo tie viennozīmīgi šobrīd ir vieni no populārākajiem mākslas darbiem Latvijas jauno laiku vēsturē. To sākotnējā cena bus 10 000 eiro," tā Elbakjans.

Ieņēmumi, visticamāk, tiks novirzīti "Ghetto Games" attīstībai.

Tiesa, noņemtos plakātus, pēc Elbakjana vārdiem, ieplānots aizstāt ar citiem, kurus rotās bumbas un sauklis "lai dzīvo ilūzija par vienlīdzību".

Jau vēstīts, ka biedrība "Centrs Marta" aizvadītajā nedēļā sociālajā tīklā "Facebook" aicināja organizāciju plakātus novākt, norādot: "Minētie plakāti ir klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums un uzskatāmi par sieviešu un meiteņu cieņu aizskarošiem. Tajos paustie saukļi, vardarbīgās ainas un seksistiskie puskailu meiteņu zīmējumi ir absolūti nepiemēroti jauniešu auditorijai, kuru priekšstati un uzvedība šajā vecumā ir īpaši viegli ietekmējami."

"Centrs Marta" arī atgādināja, ka "Ghetto Games" bija vieni no partneriem Labklājības Ministrijas (LM) organizētajā kampaņā pret vardarbību "Vardarbībai patīk klusums". Centra jauniešu programmas vadītāja Marta Kanasta sarunā ar "Delfi" uzsvēra, ka jaunieši ir viegli ietekmējami un mēdz atdarināt to, ko viņi redz.

LM izteica nosodījumu organizācijai par vardarbības un dzimumu stereotipu veicināšanu, bet Tiesībsarga birojā norādīja, ka "Ghetto Games" pārkāpj likumus.

Piesaucot profesionālisma un izpratnes trūkumu, arī soctīklotāji tviterī asi kritizēja plakātu saturu. Tikmēr pats Elbakjans sarunas laikā ar TV3 rupjā veidā uz konkrētu vietu lika doties sieviešu tiesību aisardzības centram "Marta".

"Ghetto Games" pagājušajā ceturtdienā izplatīja publisku paziņojumu, kurā informēja, ka kustības pārstāvji tikušies ar "Centru Marta", lai pārrunātu radušos situāciju un rastu risinājumu. Abām pusēm izdevās izlīgt, un plakāti tika novākti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!