Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit

Saskaņā ar dziedātāja Ainara Bumbiera aprēķiniem Latvijā katrs desmitais cilvēks ir ar homoseksuālu orientāciju. Līdz ar to, ņemot vērā publiski zināmo informāciju par geju skaistu, ir visai viegli izskaitļot, ka šajā valstī dzīvo apmēram 100 cilvēki. Un tomēr viņu skaits lēni palielinās – tagad Latvijas geju pulciņam pievienojies arī slavenais skaistulis Nik Anders.
Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
1
Kā zināms, šomēnes Bulgārijā tika izvēlēts Latvijas pārstāvis starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā ‘Jaunais vilnis 2015’, taču pēc tam atklājies, ka Valērijs Bogdanovs, kurš uzstājas ar izcili skanīgo vārdo Nik Anders, var lepoties ar uzvaru arī kādā ne mazāk prestižā konkursā - 2011. gadā viņš ar skaisto segvārdu Nika triumfēja klubā ‘XXL’ notikušajā Baltijas geju skaistumkonkursā.
DELFI
Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
2
Modes mākslinieks Dāvids, kurš, pateicoties gan saviem provokatīvajiem modes šoviem, gan televīzijas sarunu šovam, savulaik iemantoja skandālista slavu, daudzus gadus ir precējies, bet publiski atzinis, ka nesmādē arī seksu ar sava dzimuma partneriem. Jau Dāvida šova laikā viņš atklāti runāja par savu seksuālo dzīvi un dažādiem eksperimentiem, kam ļāvies, bet par savu biseksualitāti viņš uzskatīja par vajadzīgo atgādināt arī pirms dažiem gadiem, strīdoties ar žurnālistiem. "Es nekad neesmu slēpis, ka esmu biseksuāls. Es nekad neesmu slēpis, kas man patīk," toreiz dusmīgi klaigāja modes mākslinieks.
DELFI


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
3
Viena no retajām daiļā dzimuma pārstāvēm, kura publiski nav vairījusies no savas seksuālās dzīves apspriešanas, ir pasniedzēja, par "radiogeišu" dēvētā Ieva Adamss. Savulaik, kā eksperte viesojoties raidījumā ‘Vīrietis uz paklāja’, viņa paziņoja, ka bērni reiz viņu pieķēruši gultā ar sievieti. Adamss uzsver, ka cilvēkus mīl neatkarīgi no dzimuma un to neuzskata par grēku vai slēpjamu lietu ne no sabiedrības, ne bērniem.
DELFI


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
4
Gana daudz cietis dēļ savas atklātības ir arī slavenību frizieris Pērs Bogomazovs, kurš vairākkārt intervijās izteicis cerību, ka reiz pienāks laiks, kad Latvijā vairs nebūs jābaidās savas netradicionālās orientācijas dēļ, kā arī norādījis – ja viņam būtu tāda iespēja, viņš neizvēlētos būt gejs. Tiesa, neraugoties uz sabiedrības nosodošo attieksmi, Pērs ir viens no retajiem, kurš ne tikai pats "iznācis no skapja", bet arī citus gejus un lesbietes aicinājis atklāt savu orientāciju, lai atvieglotu sev dzīvi.
DELFI


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
5
Mūziķis Ainars Bumbieris slavens kļuva, pateicoties internetā izvietotam pikantam video, kurā viņš bija redzams visnotaļ atklātās ainiņās ar puisi. Toreiz gan Bumbieris paziņoja, ka ir biseksuāls - viņam ir bijušas attiecības ar meitenēm, un ne viena vien varot apstiprināt, ka gejs viņš neesot. "Jā, man patīk arī džeki, bet es neesmu gejs, ja par gejiem uzskata tos, kuri pišas ar visiem riņķī, un pēc tam ar to lepojas," skaidroja Bumbieris. Tomēr 2013. gadā Bumbieris sadūšojās atklāt, ka jau vairākus gadus ir kopā ar puisi – mūziķi Sandri Mikudu, un abi laimīgie mīlnieki pat gatavojas precēties. Tiesa, vēlāk Bumbieris pārdomāja un teica, ka vairs negribot būt gejs.
Privātais arhīvs


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
6
Neviens vairs sen neatcerētos konkursa ‘Misters Latvija 1995’ uzvarētāju Vilni Solovjovu, ja vīrietis 2013. gadā nebūtu pašmāju medijiem atklājis, ka jau trīs gadus viņš Austrālijā dzīvo kopā ar vīrieti un ir precējies. Pēc dalības konkursā Vilnis bija paguvis apprecēties un kļūt par divu meitu tēvu, bet vēlāk ģimene izjukusi, un 2009. gadā liktenis viņu savedis kopā ar Stīvenu - abi vīrieši iepazinušies Ņujorkā, kur Vilnis uzstājies kā dejotājs mūziklā, un vēlāk apprecējušies. "Jā, es esmu precējies, man ir vīrs. Stīvens strādā ‘British American Tobacco’, un mums ar viņu ir arī kopīgs bizness - kafejnīca Sidnejā. Un, lai arī Austrālijā mūsu laulība nav legāla, visas mantiskās lietas ir juridiski sakārtotas," lepojās Vilnis.
Privātais arhīvs


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
7
Žurnālists Kārlis Streips vienmēr atklāti runājis par savu seksuālo orientāciju, jo "to slēpt nav jēgas”. "Gejs, kurš, lai slēptos, apprec sievieti, kaitē sev, bet vēl daudz, daudz vairāk kaitē sievietei. Tas ir pretīgi, un tāpēc es par to, ka esmu gejs, esmu bijis atklāts jau kopš 16 gadu vecuma,” stāstījis Streips.
F64


Māris Sants
8
Viens no pirmajiem sabiedrībā zināmajiem cilvēkiem, kurš uzdrošinājās atklāt savu seksuālo orientāciju, bija mācītājs Māris Sants – 2002. gadā viņš paziņoja, ka ir gejs, bet pēc tam saņēma Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīcas Konsistorija lēmumu, ka ir atcelts no mācītāja amata. Jau aptuveni septiņus gadus Sants par savu dzīvesvietu izvēlējies Angliju, kur aizmirsis, ka ir gejs, un nekad nav slēpis - dzimteni viņš pametis galvenokārt tieši naidīgās sabiedrības attieksmes un valdošās homofobijas dēļ.
LETA


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
9
2013. gadā uz Artusa Kaimiņa vadīto raidījumu ‘Suņa būda’ neapdomīgi aizgāja puisis vārdā Deniss Ševeļovs – Latvijā ļoti pieprasītas profesijas pārstāvis. Kaimiņš blogerim uzreiz uzdeva savu iecienītāko jautājumu: vai tu ilgi būsi gejs? Uz to Deniss godīgi atbildēja, ka būs gan, jo tā ir lieta, ko nevar mainīt. Tiesa, uz raidījuma vadītāja jautājumu par to, vai arī Lauris Reiniks ir gejs, Deniss neatbildēja.
DELFI


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
10
2013. gads Latvijā vispār bija geju notikumiem bagāts, un šajā gadā apprecējās arī Dailes teātra ārštata aktrise Ieva Pļavniece un viņas draudzene Anamika Goldberga. Arī Pļavniece kādā intervijā uzsvēra, ka nevērtē cilvēkus pēc dzimuma. "Man ir svarīgi, lai man blakus ir gudrs cilvēks,” savus kritērijus atklāja Pļavniece.
F64


Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit
11
2014. gada novembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, izmantojot mirkļbirku #proudtobegay (lepns būt gejs), savā ‘Twitter’ kontā nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijā ir jārada tiesisks regulējums visu veida partnerattiecībām un viņš ir gatavs par to cīnīties. Publiskojot šo paziņojumu, Rinkēvičs paredzēja, ka tūlīt sāksies „megahistērija”, un lielā mērā viņam bija taisnība.
F64
Ko starpkultūru eksperts domā par latviešiem kā nāciju Ko starpkultūru eksperts domā par latviešiem kā nāciju   (14)
Septiņi izteiksmīgi Latvijas politiķu citāti Septiņi izteiksmīgi Latvijas politiķu citāti   (5)
Desmit latviešu 'misenes', kuras iekarojušas mūžīgu slavu Desmit latviešu 'misenes', kuras iekarojušas mūžīgu slavu   (26)
Kā iegūt slavu ar vienu teikumu - spilgti pašmāju piemēri Kā iegūt slavu ar vienu teikumu - spilgti pašmāju piemēri   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.