10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums

Vesela virkne dažādu izgudrojumu, atklājumu un fenomenu ir nosaukti vārdos, kam nav nekāda sakara ar to izcelsmi, nozīmi vai vēsturiskajām reālijām. Tā kā nereti šie vārdi ir dziļi iesakņojušies mūsu ikdienas valodā, Skats.lv "atmasko" 10 nosaukumus, kuri tiek lietoti... teiksim, nepareizi.
10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
1
Astronoms Freds Hoils, kurš deva nosaukumu pazīstamajai Lielā sprādziena teorijai (big bang), patiesībā tai nemaz neticēja. Viņš vienkārši šos vārdus jokojot izmantoja kādā BBC radio programmā. Teorijas īstais izgudrotājs bija beļģu mācītājs un astronoms Žoržs Lemetrs, kurš to nosauca par Pirmatnējā atoma hipotēzi (primeval atom), tātad daudz atbilstošākā vārdā.
Flávio / cc
10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
2
Jaukie zvēriņi koalas it nemaz nav lāči, kā daudziem labpatīkas viņus dēvēt, bet tuvākie no dzīvojošajiem vombatu radiniekiem. Pirmie eiropieši, kas viņus redzēja, tomēr uzstāja uz līdzību ar lāčiem, tāpēc sauca tos par mērkaķlāčiem, iezemiešu lāčiem un koku lāčiem. Šobrīd lietotais koalu ģints nosaukums ‘Phascolarctos’ grieķu valodā nozīmē ‘somainais lācis’, bet sugas nosaukums ‘cinereus’ latīņu valodā – ‘pelnu krāsa’.
Valerie / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
3
Slaveno Pitagora teorēmu zina gandrīz visi un uzskata, ka Pitagors bija pirmais, kas to pierādīja, taču patiesībā jau Senajā Babilonijā šādas teorēmas tika izmantotas jau 1000 gadus pirms sengrieķu matemātiķa dzimšanas. Viena šāda teorēma pierakstīta uz plāksnītes, kas šobrīd pazīstama ar nosaukumu ‘Plimpton 322’.
Publicitātes foto


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
4
Vārds „mēnessērdzīgs” visās valodās saistīts ar Mēnesi, jo agrāk tika uzskatīts, ka noteiktas Mēness fāzes (īpaši pilnmēness) dažu cilvēku uzvedībā var saasināt neprāta vai epilepsijas pazīmes. Gan Aristotelis, gan Plīnijs Vecākais apgalvoja, ka Mēness ietekme uz asinīm ir gluži tāda pati kā uz paisumiem un bēgumiem, un šī ideja bija populāra arī viduslaikos. Mūsdienās pierādīts, ka Mēnesim nav nekāda sakara ar psihiskajiem traucējumiem, taču termins ir saglabājies.
Kurt Bauschardt / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
5
Vienkāršiem vārdiem runājot, Dieva daļiņa nozīmē subatomāru skalāro daļiņu, kas izskaidro Visuma rašanos. Zinātniekiem tās atklāšanas vērtība bija monumentāla, jo tā apstiprināja fizikas standartmodeli. Patiesībā tā saucas Higsa bozons – par godu britu teorētiskajam fiziķim Pīteram Higsam. Par Dieva daļiņu to sāka saukt, kad izdevējs pārliecināja fiziķi Leonu Ledermanu par to, ka viņa grāmata par šo tēmu tiks labāk pārdota, ja neinteresantais Higsa bozons tiks aizstāts ar intriģējošo Dieva daļiņu. Par nepatiku gan zinātniekiem, gan klerikāļiem šis jēdziens iegāja sarunvalodā.
Image Editor / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
6
Ceļojot uz Panamu, tūristi noteikti nopērk „slaveno Panamas cepuri”, kas tā arī saucas – panama. Un nemaz nezina, ka īstās panamas izgatavo tikai un vienīgi Ekvadorā. Populāras šīs cepures kļuva XIX gadsmita vidū, kad tās sāka pārpildīt Panamas tirgus laukumus. Uz Ekvadoru tūristi nebrauca, bet uz Panamu – gan, tāpēc ekvadorieši sāka Panamas tirgos piedāvāt savas ‘montecristis’ cepures. Tirgū, protams, neviens neteica, ka tās ir ražotas Ekvadorā, un tūristus interesēja vienīgi tas, kur tās nopirktas.
slimmer_jimmer / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
7
Lielākā daļa ne mirkli nešaubās, ka Simtgadu karš ilga 100 gadus. Taču tie ir maldi – militārais konflikts starp Angliju un Franciju norisinājās no 1337. līdz 1453. gadam, tātad veselus 116 gadus. Tā kā ik pa laikam tomēr bija pamiers, vēsturnieki šo karadarbību iedala trīs daļās: Edvarda karš, Karolingu karš un Lankasteru karš. Reāli šis karš norisinājās 81 gadu.
Wally Gobetz / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
8
Frāze „globālā sasilšana” liek domāt, ka tagad gan varēsim ilgāku laiku pavadīt pludmalēs, bet tomāti dārzā sāks augt griezdamies. Patiesībā ar globālo sasilšanu tiek saprasta vidēja temperatūra uz mūsu planētas, un dažos reģionos var kļūt pat aukstāk. Piemēram, ja ledāju kušana izmainīs lielo Atlantijas baseina straumju kursu (bet šāda iespēja tiek pieļauta), tad Ziemeļamerikā un Rietumeiropā kļūs ievērojami aukstāk.
Smudge 9000 / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
9
Kanāriju salas – arhipelāgs pie Āfrikas Ziemeļrietumu piekrastes – ir pazīstams ar savām zeltsmilšu pludmalēm, silto klimatu un faunas daudzveidību. Vieni no Kanāriju salu iemītniekiem ir arī dzeltenzaļi kanārijputniņi, kuru ir tik daudz, ka rodas iespaids, it kā salas būtu nosauktas viņu vārdā. Patiesībā ir savādāk – kad mūsu ēras sākumā romieši pirmo reizi ieradās šajā reģionā, viņi atklāja, ka to gandrīz pilnībā apdzīvo savvaļas suņi. Tāpēc arī radies šāds nosaukums - Canaria insula, kas patiesībā nozīmē „Savvaļas suņu sala”.
El Coleccionista de Instantes / cc


10 pazīstamas lietas, kurām dots nepareizs nosaukums
10
Taču visvairāk ciest, visticamāk, nākas nabaga indiāņiem, kurus 1492. gadā „atklāja” Kristofors Kolumbs. Tā kā viņš uzskatīja, ka ir atbraucis uz Indiju, arī jaunatklāto teritoriju iedzīvotāji tika nodēvēti par indiāņiem, kas citās valodās nozīmē to pašu, ko arī indieši.
j-No / cc
Zvēri, kas visai nācijai liek drebēt bailēs: 10 slavenas cūkas Zvēri, kas visai nācijai liek drebēt bailēs: 10 slavenas cūkas   (6)
Desmit neparasti veidi, kā sadzīvē izmantot kokakolu Desmit neparasti veidi, kā sadzīvē izmantot kokakolu   (9)
Desmit sievietes ar pašām garākajām kājām pasaulē Desmit sievietes ar pašām garākajām kājām pasaulē   (4)
Desmit nabaga bērni ar pašām stulbākajām frizūrām Desmit nabaga bērni ar pašām stulbākajām frizūrām   (15)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.