Maratonu tradīcija pasaulē

,
Kamēr ar medaļām kaklā atmiņā turam tikko Rīgā aizvadīto 'Nordea' maratonu, piedāvājam iepazīties arī ar dažiem kolektīvajiem skrējieniem pasaulē.
Maratonu tradīcija pasaulē
1
Trešās atmodas laikā par stabilu tradīciju bija iedibinājies 'Tautasdziesmas maratons', kam 1991. gadā pievienojās 'Starptautiskais Rīgas maratons'. Turpinot tradīciju, Rīgas maratons šogad norisinājās jau 24. reizi. Neatpaliekot no pasaules konkurentiem, līdz šim lielākais dalībnieku skaits bijis 2012. gadā, kad visās distancēs kopā reģistrējās 22 022 sportisti no 65 valstīm.
LETA

Maratonu tradīcija pasaulē
2
Kad runa ir par maratoniem, absolūtā karaļa lomu ieņem populārais Londonas skrējiens. Tā saknes ir meklējamas salīdzinošo nesen - 1981. gadā. Maršrutam vedot cauri skaistākajiem Londonas punktiem, tas noslēdzas pie Bekingemas pils. Balvu fondu sastāda apaļš miljons eiro.
Reuters/Scanpix


Maratonu tradīcija pasaulē
3
Kā jau liela daļa Eiropas maratonu, arī Berlīnes posms ir pazīstams kā visnotaļ ātrs un labi organizēts. Tas ved cauri abām vēsturiskajām pilsētas daļām, parādot gan vecmodīgo, gan jauno ainavu. Tā noslēgums ir pie Brandenburgas vārtiem, kas simbolizē politisko brīvību.
AFP/Scanpix


Maratonu tradīcija pasaulē
4
Par pasaulē populārāko var uzskatīt Ņujorkas maratonu, kas pulcē vairāk nekā 37 tūkstošus dalībnieku. Tos katru gadu izvēlas īpašā loterijā. Par maratona popularitāti gādā arī NBC tiešraide, ko vidēji skatās auditorija virs 300 miljoniem, kā arī atbalsta pūļi ielu malās vairāk nekā 2 miljonu cilvēku apmērā.
AP/Scanpix


Maratonu tradīcija pasaulē
5
Par vecāko maratonu tiek uzskatīts Bostonas maratons, kas aizsākās 1896. gadā. Maršruta reljefs ir visai kalnains, kā arī tā norises laikā aprīlī laiks mēdz būt ļoti dažāds, taču tas netraucē maratonā piedalīties vairāk nekā 20 tūkstošiem dalībnieku. Tiesa, pagājušajā gadā Bostonas maratons ieguva nedaudz citu nokrāsu, kad pārdzīvoja teroristu uzbrukumu.
AP/Scanpix


Maratonu tradīcija pasaulē
6
Šķiet tikai loģiski, ka pasaulē bagātākais maratons norisinās Dubaijā. Tā balvu fondu veido viens miljons eiro, kā arī tiek solīts papildus miljons pasaules rekorda uzstādīšanas gadījumā. Tā kā noteikumi ir gana pievilcīgi, Dubaija katru gadu pulcē ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu.
AP/Scanpix


Maratonu tradīcija pasaulē
7
Kā gana populārs jāatzīmē arī Stokholmas maratons, kas pirmo reizi norisinājās 1979. gadā. Dalībnieku skaita rekords šim maratonam ir reģistrēts 2009. gadā, kad tajā piedalījās 18500 skrējēji. Netipiski citiem maratoniem, kas norisinās rīta vēsumā, Stokholmā sportiskās aktivitātes sākas tikai sestdienas pēcpusdienā, kad saule ir viskarstākā.
Publicitātes foto
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.