Nozīmīgi pasaules laukumi

Katru gadu maija sākumā 'Uzvaras parks' iegūst nedalītu sabiedrības popularitāti. Skats.lv izlēma apkopot un iepazīstināt ar vēl dažiem laukumiem, kas savu uzmanību un nozīmību spēj noturēt ne tikai vienu nogali gadā.
Nozīmīgi pasaules laukumi
1
'Uzvaras parks', godinot Krievijas caru Pēteri I, sākotnēji tika dēvēts par 'Pētera parku'. Kaut arī parks ir piedzīvojis dažādas izmaiņas un nosaukumus, tas šobrīd ir pazīstams ar padomju laikā iegūto vārdu. Vietā, kur šobrīd slejas 79 metrus augstais piemineklis, 1946. gada 3. februārī tika izpildīts pēdējais publiskais nāvessods Latvijā, pakarot septiņus vācu armijas virsniekus.
LETA


Nozīmīgi pasaules laukumi
2
Svētā Pētera laukums, kas vietējiem ir pazīstams kā 'Piazza San Pietro', savu šodienas izskatu ieguva 17. gadsimtā. Laukums atrodas Vatikānā, iepretim Svētā Pētera bazilikai, kas ir celta vietā, kur Romas impērijas laikā imperators Nērons ar nāvi sodījis daudzus kristiešus, tai skaitā pašu Svēto Pēteri.
PantherMedia/Scanpix


Nozīmīgi pasaules laukumi
3
'Piazza del Campo' Itālijas pilsētā Sjēnā ir viens no iespaidīgākajiem viduslaiku laukumiem Eiropā. Tā saknes ir meklējamas 13. gadsimta beigās, un aizvien, godinot tradīcijas, tajā divreiz gadā norit zirgu skriešanās sacīkstes.
PantherMedia/Scanpix


Nozīmīgi pasaules laukumi
4
Viena no Ķīnas nozīmīgākajām vietām ir Tjaņaņmiņa laukums, kas iezīmē Pekinas sirdi. No laukuma tribīnes 1949. gadā priekšsēdētājs Mao paziņoja par Ķīnas Tautas republikas izveidi. Savukārt 1989. gadā laukums ieguva traģisku nokrāso, kad ar militāru spēku tika pārtraukts vairāku nedēļu garš studentu protests. Par šo gadījumu Ķīnas varas iestādes aizvien izvairās runāt, kā arī nevienam nav nosaukts konkrēts kritušo skaits.
PantherMedia/Scanpix


Nozīmīgi pasaules laukumi
5
Sarkanais laukums, kas kopā ar Kremli 1990. gadā ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā, atrodas Maskavā. Tas nošķir šā brīža Krievijas prezidenta rezidenci un valsts vadības sanāksmes vietu Kremli no vēsturiskā tirgotāju rajona Kitajgorodas.
PantherMedia/Scanpix


Nozīmīgi pasaules laukumi
6
Taimskvērs Ņujorkā ir viens no pasaules populārākajiem tūrisma objektiem, ko katru gadu apmeklē vairāk nekā 39 miljoni cilvēku. Savu nosaukumu tas ieguva 1904. gada aprīlī.
Reuters/Scanpix


Nozīmīgi pasaules laukumi
7
Pasaules lielāko laukumu sarakstā atrodas Ziemeļkorejas pulcēšanās vieta, proti, bijušā varenā vadoņa Kimirsena laukums. Tā ietilpība pārsniedz 100 tūkstošus cilvēku, ko Ziemeļkoreja nekritiski izmanto militāro parāžu un citu publisku notikumu atspoguļošanai.
Reuters/Scanpix
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.