Peldošā alus tradīcija

Vēlme attaisnot masveida alus patēriņu cilvēcei ir devusi tādus pasākumus, ko sauc par Jāņiem vai Oktoberfestu. Tagad Somijā pamazām spēkā pieņemas pasākums, kas alus dzeršanas tradīcijas paceļ vēl nebijušā bezdarbības līmenī.
Peldošā alus tradīcija
1
Ja Jāņi paredz kādas fiziskās aktivitātes, piemēram, lekšanu pāri ugunskuram vai papardes zieda meklēšanu, un Oktoberfests - kultūru (tur vienmēr spēlē kāds orķestris), tad Somijas jaunā tradīcija ietver gulēšanu.
Ricardo Ferrer Rivero / cc
Peldošā alus tradīcija
2
Pasākumā, ko viņi dēvē par ‘Kaljakellunta’, vienīgais priekšnosacījums ir gulēt laivā, ļauties straumei un dzert alu.
Ricardo Ferrer Rivero / cc


Peldošā alus tradīcija
3
Pirmo reizi peldošā alus parāde tika rīkota 1997. gadā, kad tajā piedalījās tikai 10 dalībnieki. Pieļaujam, sakot ‘taisām parādi’ vietā Somijas radošie prāti domāja ‘ejam plostot un dzert alu?’ Taču šī nācijai ir bijusi tieši tik tuva ideja, ka 2011. gadā tajā jau piedalījās pieci tūkstoši sajūsminātu dalībnieku.
Ricardo Ferrer Rivero / cc


Peldošā alus tradīcija
4
Pasākuma datums gan katru gadu nedaudz variē, taču ierasti tas notiek jūlija pēdējā vai augusta pirmajā nedēļas nogalē. Vēl jo vairāk - pasākums ir kļuvis tik populārs, ka ‘Kaljakellunta’ tiek godināts arī citur - gan Zviedrijā, gan Vācijā, gan ASV.
Ricardo Ferrer Rivero / cc


Peldošā alus tradīcija
5
Kaut arī pasākums ir nopietni izaudzis, tā organizatori aizvien ir neoficiāli. Piemēram, norises datumi un lielākā daļa reklāmas tiek uzticēti Facebook un IRC forumiem.
Henri Bergius / cc


Neopagāni un jogotāji sveic sauli Neopagāni un jogotāji sveic sauli  
Oktoberfest Zinātnieki apstiprina 'alus brilles'  
Angļi nelegāli ķer sieru Angļi nelegāli ķer sieru  
Kas Tev ir jāzina par alu Kas Tev ir jāzina par alu  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.