'Rosetta' noķer komētu

Pēc dekādi ilgušiem pūliņiem un dzīšanās pakaļ mērķim, Eiropas kosmosa aģentūras lidaparāts 'Rosetta' ir sasniedzis gala mērķi - komētas orbītu.
'Rosetta' noķer komētu
1
‘Pēc aizvadītiem desmit gadiem, pieciem mēnešiem un četrām dienām, kuru laikā esam tiekušies pēc sava mērķa, riņķojot ap sauli piecas reizes un veicot kopumā 6,4 miljardus kilometru, jūtamies atviegloti paziņot - mēdz beidzot šeit esam,' priecājās ‘ESA' direktors Džīns Džeikobs Dordēns.
AFP/Scanpix
'Rosetta' noķer komētu
2
Šis ir ārkārtīgi nozīmīgs solis, kas paver jaunu nodaļu kosmosa izpētē, sniedzot daudz vērtīgu informāciju par to, kā ir radusies un attīstījusies saules sistēma.
AFP/Scanpix


'Rosetta' noķer komētu
3
Čurjumova-Gerasimenko (67P) komēta ar ‘Rosetta' šobrīd atrodas 405 miljonu kilometru attālumā no Zemes, Saules sistēmai tuvojoties ar ātrumu pie 55 000 km/h.
AFP/Scanpix


'Rosetta' noķer komētu
4
‘ESA' ekspertu komanda Vācijā triumfa brīdi sagaidīja ārkārtīgi nervozi. Galu galā tā savu misiju uzsāka pirms desmit gadiem, šajā laikā veicot virkni sarežģītu manevru, lai izdotos notvert komētu.
AFP/Scanpix


'Rosetta' noķer komētu
5
Šī ir viena no bildēm, ko uzņēma ‘Rosetta' kamera, savu mērķi fotografējot no 285 kilometru attāluma. Tagad ir plānots uzsākt padziļinātu komētas virsmas skanēšanu, izpēti, kā arī tās putekļu analīzi.
AFP/Scanpix
Astronauti trenējas dzīvei uz Marsa Astronauti trenējas dzīvei uz Marsa  
Pirmais no kosmosa publicētais selfijs Pirmais no kosmosa publicētais selfijs  
Glītākie supermēness kadri Glītākie supermēness kadri   (1)
Zinātnieki noskaidro Mēness vecumu Zinātnieki noskaidro Mēness vecumu  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.