Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti

Latvieši ir dziedātāju un dzejnieku tauta. Tā kā vārdi un melodijas ir izsmeļams resurss, mums šad tad nākas ilgāk un stingrāk pieturēties pie pārbaudītām vērtībām. Skats.lv ielūkojās dziesmu krātuvē, apskatot tos vārdus, kas mēdz figurēt vienā kompozīcijā, lai aizkustinātu latvieša dvēseli. Mūsu izmantotā metodoloģija nepretendē uz simtprocentīgu precizitāti, taču globālu ieskatu gan tā sniedz.
Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
1
Dziesmās obligāti iekļaujamie vārdi ir ‘rīts’ un ‘logs’. Šobrīd tie uzrādās vismaz 305 dziesmās, kas ir ļoti atzīstams rezultāts, jo latviešiem patīk gan rīti, gan logi, ko pamanījuši un labi izmantot ir spējuši tekstu autori. Dziesmas, kas ietver gan rītus, gan logus, ir neatņemama radio repertuāra sastāvdaļa.
F64
Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
2
Iespējams, ne visi spēs noticēt, ka vārdi ‘atver’ un ‘acis’ ir iekļauti tikai aptuveni 110 reģistrētās dziesmās. Tas nenozīmē, ka tie būtu mazāk spēcīgi - gluži vienkārši šis pētījums apliecina, ka ‘acis’ un ‘atver’ ir vēl līdz galam neapgūts resurss.
F64


Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
3
Ļoti mākslinieciska doma, kas ienāk prātā tikai retajam dzejniekam, ir vienā dziesmā savienot dažādus pretstatus. Piemēram, ‘laimes’ un ‘asaras’, ko pagaidām esam dzirdējuši aptuveni 111 dziesmās.
F64


Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
4
Tāpat pētījuma ietvaros mēs ļoti vēlējāmies noskaidrot, kas latviešiem patīk labāk - laimīgās naktis vai skumjās dienas. Ar rezultātu 136 pret 97 uzvarēja vārdi ‘skumjas’ un ‘dienas’, kas kārtējo reizi apliecina latvieša depresīvo dabu. Tā kā tuvojas rudens, iespējams, šo dziesmu skaits vēl tikai palielināsies.
F64


Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
5
Zināma daļa Latvijas estrādes ilgojas gremdēties atmiņās, tāpēc ‘vecais’ un ‘draugs’ ir vārdi, kas jāpatur prātā, lai kādā saviesīgā pasākumā tava dziesma izpelnītos nostaļģiskas pārdomas no vecāka gadagājuma ļaudīm. Pagaidām šiem cilvēkiem ir vien 83 dziesmas, ko klausīties savā kasešu atskaņotājā.
RIA Novosti/Scanpix


Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
6
Latvieši ir īsta meņģēšanās nācija, tāpēc brīžos, kad uz mirkli eam pārstājuši krist depresijā, mēs vēlamies dzirdēt lirikas, kas iekļauj vārdus ‘mīlas’ un ‘prieki’, kas vienlaicīgi ir atrodami vismaz 295 dziesmās.
PantherMedia/Scanpix


Vārdi, kas dzejā aizkustina latvieti
7
Protams, tu nevari būt dzejnieks vai mūziķis, ja neesi apdziedājis rudens skaistumu un emocijas. Tieši tāpēc mums netrūkst dziesmu, kas piemin gan ‘rudens’ un ‘lietus’, gan ‘rudens’ un ‘lapas’. Katrai kategorijai aptuveni 150 kompozīcijas, kur viena ir oriģinālāka par otru.
F64
Septiņi skaisti politiķu citāti Septiņi skaisti politiķu citāti   (5)
Deviņi paliekoši Robina Viljamsa citāti Deviņi paliekoši Robina Viljamsa citāti   (5)
Apķērīgo slavenību domu graudi Apķērīgo slavenību domu graudi  
Salabotas Paulu Koelju atziņas Salabotas Paulu Koelju atziņas  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.