Ezeros papildina zivju krājumus

Baudīt uz ezera mītošo mieru un ļauties makšķerēšanas priekam iespējams visa gada garumā. Bet vai zivju bagātības ūdeņos ir neizsmeļamas? Par to, piemēram, domā daļa pieredzējušo makšķernieku, kuri labprātāk bauda pasākuma gaisotni, nevis sacenšas par lielāko mājās pārnesto lomu. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar ilgtspējīgu ezeru apsaimniekošanu un zivju resursu papildināšanu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajās ūdenstilpēs.
Ezeros papildina zivju krājumus
1
Vai zivju gana? Protams, ja vien ezerā ir zivīm tīkami augšanas un vairošanās apstākļi, tās tur būs atrodamas. Tomēr, lai bagātinātu zivju resursus, saskaņā ar ezeru apsaimniekošanas plānu noteiktos ezeros rudenī tiek ielaisti zivju mazuļi, kuri bauda plašos ūdenstilpes ūdeņus un līdz pavasarim aprod ar jaunajām „mājām". Samazinoties ūdens temperatūrai, zivis nopeld dziļumā, lai pārziemotu.
AS "Latvijas valsts meži"
Ezeros papildina zivju krājumus
2
Kaprīzās karpas. 70 hektārus lielā LVM Tērvetes ūdenskrātuve makšķernieku vidū iecienīta karpu dēļ, taču te dzīvo arī asari un līdakas, tāpēc makšķernieki šeit labprāt ierodas arī ziemā. Karpu krājumi ūdenstilpē tiek ik gadu papildināti. Iemesls pavisam vienkāršs – dabiskā vidē karpas pašas nevairojas, tām nepieciešami mākslīgi, noteikti apstākļi – seklāks dīķis, augstāka ūdens temperatūra. Šoruden ūdenstilpē tika ielaisti 1300 kilogramu karpu.
AS “Latvijas valsts meži"


Ezeros papildina zivju krājumus
3
Rekordkarpas. Ne viens vien makšķernieks tieši LVM Tērvetes ūdenskrātuvē izvilcis savu lielo zivi, lielākā karpa sasniegusi pat 17,7 kilogramus. Šīs sugas zivīm Tērvetes ūdenskrātuve ir ļoti piemērota mājvieta, galvenokārt, pateicoties labajai barības bāzei un piemērotajiem dzīves apstākļiem. Zivis te jūtas labi, ir plašums un barības vielas, kas tām ļauj augt lielām un priecēt makšķerniekus, kuri ne tikai novērtē loma apmērus, bet arī priecājas par ezera un dabas skaistumu.
AS "Latvijas valsts meži"


Ezeros papildina zivju krājumus
4
Plēsīgās zivis – līdakas. Pārsvarā LVM ūdenstilpes tiek papildinātas ar līdakām: pavasarī – līdaku kāpuriem, rudenī – līdaku mazuļiem, jo spiningotājiem par tām ir lielākā interese. Šoruden 372 hektāru lielajā LVM Lielauces ezerā, kas atrodas purva vidū un lepojas ar brangiem līdaku un asaru lomiem, tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi, kuru vidējais svars sasniedza 100 gramus. Asaru populācija ezerā pietiekamā apjomā atjaunojas dabīgā ceļā, tāpēc mazuļu laišana nav nepieciešama. Turklāt ezers ir interesants arī makšķerniekiem, kuri kāro līņus.
AS "Latvijas valsts meži"


Ezeros papildina zivju krājumus
5
Par atbildīgu copi. LVM valdījumā ir gandrīz 760 dažādu ūdenstilpņu. To skaitā apsaimniekoti tiek 4 ezeri, kuros šogad notiek Latvijā vēl nebijis konkurss plēsīgo zivju spiningotājiem – „Atlaid mammu!". Konkursā makšķernieki tiek aicināti būt atbildīgiem par arvien pieaugošiem zivju resursiem dabīgā veidā. Tā ietvaros makšķernieki, noķerot lielās zivis, aicināti nomērīt lomu speciālajā zivju silē, kas pieejama laivu bāzē, un saudzīgi atlaist topošo zivju mammu, lai Latvijas ezeros arvien biežāk būtu sastopamas trofejas cienīgas zivis. Jo vairāk šādas „mammas" atlaidīs, jo mazāk mazuļu būs jālaiž ezerā. Vairāk par konkursu – http://www.mammadaba.lv/atlaidmammu.
AS "Latvijas valsts meži"
Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem   (6)
Krievijas medijs izvēlas: 10 iemesli, lai mīlētu Latviju Krievijas medijs izvēlas: 10 iemesli, lai mīlētu Latviju   (16)
Interneta zvaigzne – pati smukākā makšķerniece pasaulē Interneta zvaigzne – pati smukākā makšķerniece pasaulē   (6)
Paradīze zemes virsū - pieci skaistākie nacionālie parki Eiropā Paradīze zemes virsū - pieci skaistākie nacionālie parki Eiropā   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.