Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē

Koks neapšaubāmi ir viens no dabai draudzīgākajiem celtniecības materiāliem. Laikā, kad aizvien būtiskāk ir izmantot atjaunojamus resursus un mazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu, arhitekti visā pasaulē vairāk pievēršas tieši dabīgu materiālu izmantošanai būvniecībā. Iepazīstinām ar pieciem modernās arhitektūras paraugiem visā pasaulē, kas no jauna atklāj koka daudzpusīgo dabu.
Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē
1
Augstākā koka ēka. Šogad savas durvis vērs pasaulē augstākā koka ēka – 53 metrus un 18 stāvus augstā "Brock Commons Tallwoods House" Vankūverā, Kanādā. Ēka tiks izmantota kā Britu Kolumbijas universitātes studentu kopmītnes. Par mājām to vienlaikus varēs dēvēt 400 studentu. Celtne gan uzskatāma par hibrīda ēku, jo papildus kokam izmantots arī betons un metāls. Atzīts, ka ēkai ir ievērojami augstāka ugunsdrošība un izturība pret seismiskajiem riskiem nekā tās līdziniecēm, kas celtas, izmantojot tradicionālākus celtniecības materiālus. Projekta autori ir "Acton Ostry".
Foto: Actonostry.ca/project/brock-commons-tallwood-house/


Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē
2
Koka dzīvojamā māja. Kamēr Vankūveras debesskrāpis vēl nav oficiāli atklāts, visaugstākā koka dzīvojamā nama tituls pienākas Norvēģijas pilsētā Bergenā esošajam daudzdzīvokļu namam ar itin askētisko nosaukumu "Tree" (tulkojumā "Koks"). Ēkai ir 14 stāvu, un tā slejas 52,8 m augstumā. Patlaban tā tiek uzskatīta par ugunsdrošāko celtni Bergenā. Uz ēkas jumta izmantots betona klājums, tādejādi mazinot šūpošanos. Ēkas projekta autori ir "Artec Architects".
Publicitātes foto


Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē
3
Koka arhitektūras paraugs. Par vienu no interesantākajiem koka arhitektūras paraugiem uzskatāms arī kāds kūku veikals Tokijā. Ēkas autors ir Kengo Kuma, kura īstenotās idejas koka izmantošanā dizainā un arhitektūrā jau guvušas ievērību visā pasaulē. "SunnyHills" kūku veikala dizainam iedvesma aizgūta no bambusa groziem, turklāt celtniecībā izmantota "Jiigokugumi" tehnika, kas nozīmē, ka koka līstes savienotas, neizmantojot naglas vai līmi.
Publicitātes foto


Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē
4
Moderna arhitektūra. Vankūverā mītošais arhitekts Maikls Grīns ievērojamu daļu savas karjeras veltījis tieši tam, lai modernajā arhitektūrā plašāk popularizētu koka izmantošana. Atzinību profesionāļu vidū visā pasaulē guvusi arī viņa grāmata, kas aizstāv kokmateriālu plašāku izmantošanu, īpaši augstceltņu būvniecībā. Maikla Grīna izvirzīto teoriju paraugs ir viņa projektētā un 2014. gadā atklātā Koka inovāciju un dizaina centra ēka Vankūverā.
Publicitātes foto


Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē
5
Koka tilta muzejs. Jau minētais japāņu arhitekts Kengo Kuma ir autors vēl kādam unikālam objektam, kura celtniecības pamatā izmantots tieši koks – Jusuharas koka tilta muzejam. Šī koka celtne savieno divas ar ceļu nošķirtas ēkas. Kaut no ārpuses varētu šķist, ka būvi veido vien koka klucīši, tās telpās ir izvietots muzejs un arī radošās darbnīcas.
Publicitātes foto
Koks mājokļa interjerā Koks mājokļa interjerā  
Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm Interesanti svētku rotājumi no koka un citām meža veltēm  
Astoņi latviešu koka darinājumi, bez kuriem varējām iztikt Astoņi latviešu koka darinājumi, bez kuriem varējām iztikt   (14)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.