Straumēšanas gigants "Netflix" dedzīgākajiem seriālu faniem piedāvājis jaunumu – detektīvseriālu par Kurtu Valanderu ("Young Wallander"), kas uzņemts pēc zviedru autora Henninga Menkela romāniem. Sekot pa pēdām slepkavībai iespējams sešās publicētajās epizodēs, kas patiesībā uzņemtas nevis Zviedrijā, bet tepat kaimiņos, Viļņā.

Liela daļa svarīgāko ainu uzņemtas Šeškines mikrorajonā, kuru aizvadītā gadsimta septiņdesmitajos gados savām vajadzībām attīstīja Padomju Savienība, norāda "Govilnius.lt". Mūsdienās apkārtne kļuvusi daudz dzīvīgāka, un tās piedāvājumu novērtējuši arī filmu veidotāji aiz valsts robežām.

Foto: Saulius Žiūra

Kā norādījuši filmas veidotāji, Viļņa jau sevi vairākkārt pierādījusi kā lieliska un filmu uzņemšanai draudzīga pilsēta, kura piesaista ar daudzveidību. Tā ir visdažādāko lokāciju mikslis – sākot no tumšām alejām un tukšiem cietumiem, beidzot ar augstākās klases restorāniem.

Lai gan apskatīti arī citi mikrorajonu varianti, Šeškine uzskatīta par piemērotāko, lai filmā pārtaptu Zviedrijas pilsētā Malmē. Cenšoties seriālā notiekošo pēc iespējas pietuvināt realitātei, t.i., likt skatītājam just, ka tā patiešām arī varētu notikt reālajā dzīvē, piemēram, Valandera dzīvoklī uzņemtās ainas patiesi filmētas vienā no Šeskinas dzīvokļiem. Šādi ticis nodrošināts tas, ka skats aiz loga identiski sakrīt ar apkārtni, kuru skatītāji redz citās ainās. Vairāk par Šeškinu lasi šeit.

Foto: Adas Vasiliauskas

Kā raksta "Forbes", jaunais seriāls pievēršas Valadera ikdienai viņa divdesmitgadnieka dzīves posmā. Ja pirmajās epizodēs jaunais vīrietis vēl nav pat īsti detektīvs, bet viss mainās, kad viņš pārņem slepkavības izmeklēšanu, kas notikusi viņa dzīvesvietas tuvumā. Kādā naktī Valanders pamostas ar trauksmes zvaniem un atklāj pusaugu futbolistu, kas piesiets pie rajona futbola vārtu konstrukcijas un visu acu priekšā tiek nogalināts. Jaunietim uz sejas ir uzzīmēts Zviedrijas karogs. Kā notikumi attīstās, ļausim lūkot seriālā pašiem!

"Young Wallander" pievienojas 2019. gada HBO seriālam "Černobiļa", kļūstot par vēl vienu pasaules līmeņa darbu, kas uzņemts Lietuvā. Tāpat kaimiņvalstī uzņemti tādi seriāli kā "Catherine the Great" (2019), "Netflix" skatāmais "Tokyo Trial" (2016), kā arī "The Last Czars" (2019). Starp citu, Viļņā, Luķišķu cietumā filmētas arī seriāla "Stranger Things" ceturtās sezonas epizodes. Fotogrāfijas no filmēšanas laukuma vari skatīt šeit.

Mūsu kaimiņvalstis savā ziņā kļuvušas par zvaigznēm pasaules līmeņa kinomākslas darbos. Augusta nogalē uz lielajiem ekrāniem nonāca ilgi gaidītā Kristofera Nolana filma "Tenet", kurā vairākas ainas uzņemtas, tostarp asa sižeta pakaļdzīšanās, Tallinā. Filmēšanas laikā tieši epicentrā dzīvoja arī latviete Inga Blate, kura savos iespaidos redzētajā dalās šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!