Foto: Pubblicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 12. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē Latvijas Radio bigbends, saksofonists Aigars Raumanis un klavesīniste Ieva Saliete.

Latvijas Radio bigbends

Foto: Ģirts Raģelis

Latvijas Radio bigbends pērn saistīja uzmanību ar mākslinieciski augstvērtīgām un ārkārtīgi daudzveidīgām programmām, sadarbojoties ne vien ar lieliskiem pašmāju, bet arī izciliem ārzemju mūziķiem. Aizraujošos koncertos Kārļa Vanaga vadītais kolektīvs azartiski saspēlējās ar savu patronu Maestro Raimondu Paulu un kopā ar Doniju Makaslinu un Džeisonu Lindneru, kā arī Ademiru Junioru un Tjagu Luei krāšņoja saksofonmūzikas svētku "Saxophonia" norisi.

Aizraujošas ritmu saspēles un harmoniju nokrāsas bigbends izgaismoja kopā ar Gunta Kuzmas vadīto vēju pilsētas simfonisko orķestri veidotajā Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu kronējošajā simfodžeza programmā, kā arī kuplināja "Rīgas festivālu" un ar vairākām programmām valdzināja Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas laikā. Tas svinēja arī Amerikas un Ziemeļvalstu džezu un sumināja pašmāju leģendu veikumu, saspēlējās ar Bobu Minceru un atminējās Gunāru Rozenbergu, sabalsojās ar Daumantu Kalniņu un Rīgas Doma zēnu kori, arī Ozolu un Aiju Vītoliņu, leģendārās grupas "Remix" dalībniekiem, Nilu Landgrēnu un vēl daudziem citiem spilgtiem māksliniekiem kopumā teju trīsdesmit rūpīgi izauklētās un ieverību pelnījušās visā Latvijā īstenotās koncertprogrammās.

Saksofonists Aigars Raumanis

Foto: Mārīte Meļņika

Saksofonista Aigara Raumaņa spēli raksturo izsmalcināta tembrālā palete un ieintriģējošs azartiskums, māksliniecisks dziļums un nerimstošs izzinātāja gars, arī tehniska spozme un stilistiska daudzveidība, valdzinošs poētiskums un spēja aizraut ar savām idejām un degsmi arī citus. Starp Raumaņa ilggadējiem domubiedriem ir gan ērģelnieks Aigars Reinis un sitaminstrumentālisti Reinis Tomiņš un Ernests Mediņš, gan vairāku līdzdibināto apvienību – saksofonu kvarteta "Atomos", "Trio Tresensus" un "Trio HAI" – mākslinieki, tāpat jau labu laiku mūziķis krāšņo arīdzan "Rīgas Saksofonu kvarteta" kopskaņu un allaž ir atvērts arī jaunām sadarbībām, tostarp arī ar citu mākslas sfēru pārstāvjiem, paralēli tam visam pamanoties rast laiku arī visnotaļ saistošai jaunradei.

Pērn šī apbrīnojamā talanta spēle kuplināja vairāk nekā septiņdesmit koncertus, teju visos Latvijas nostūros un arī vairākos Eiropas centros klausītājus saviļnojot ar eksotiskiem deju ritmiem un latviskas smeldzes pilniem momentiem, džeziskām noskaņām un lappusēm no tēlainas kinomūzikas, klasiskām vērtībām un arī pirmatskaņojumu brīnumainību.

Klavesīniste Ieva Saliete

Foto: Jānis Porietis

Ievas Salietes vārds aizvadītajos gados Latvijā kļuvis teju par sinonīmu klavesīnam. Tieši pateicoties šarmantās mākslinieces izcilajai spēlei un oriģinālajām idejām, nerimstošajai zinātkārei un spējai aizraut, šis senais taustiņinstruments mūsu koncertdzīvē ieguvis gluži jaunu elpu. Jau labu laiku starptautisku koncertģeogrāfiju Saliete savieno ar dzīvi gleznainajā Rēzeknes pusē, kur iedvesmu citstarp smeļas arī ābeļdārza reibinošajā ziedonī, atvasaras krāsu mozaīkā un mirguļojošu sniegkupenu mierā. Tikpat daudzveidīgi krāšņa ir arī viņas aizvadītā gada koncertdzīve, gan jaundibinātajā duetā ar akordeonistu Noviku "Baltijas mūzikas dienās" pavasarī pirmatskaņojot Petraškeviča "Neparalēles" un vasaras tveicē "Zuzeum" žilbinot sapratnē ar senās mūzikas domubiedrēm – vijolnieci Kanniņu un čellisti Botmani, gan rudenī "Lielajā dzintarā" iedvesmojot fantastiskā saspēlē ar baroka specālistu – nīderlandiešu blokflautistu Bosgrāfu. Kopā ar dažādos žanros rūdītajiem draugiem "Sinfonietta Rīga" viņa novembrī pirmatskaņoja Dzenīša saules caurausto Klavesīnkoncertu "Strēles" un neilgi pirms tam pārsteigumiem pilnā saspēlē ar multiinstrumentālisti Nīmani un baroka čellisti Gruduli atklāja arī jaunās mūzikas festivālu "Arēna", toskait ar tieši viņai rakstītiem Veismanes, Čudara un Nīmaņa jaundarbiem.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 12. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!