Foto: Publicitātes foto

Ap tautas dziesminieku Intu Ķergalvi pulcētais muzikālais spēks, vārdā "Oranžās brīvdienas", ar augsto mākslu nenodarbojas arī savā ceturtajā albumā "Ārā". Tas ar jaunu jaudu turpina oranžās tradīcijas dziedāt vienkāršajai tautai, kurai nu ir iemesls iedarbināt arī plašu atskaņotāju.

Jaunu oranžalbumu šī pasaule nebija ieraudzījusi jau astoņus gadus. Grupa labākajās rietumzvaigžņu tradīcijās aprobežojās ar singlu izdošanu digitālajā vidē – kā dziesma ierakstīta, tā palaista ārā straumēšanas platformu saulītē. Klusībā tomēr bija cerība, ka šādi briest arī plate, un cerības ir attaisnojušās. "Ārā" ir desmit dziesmu apkopojums, kuram, neskatoties uz tapšanu dažādās studijās, rodams kopsaucējs.

Speiss jeb Ints Ķergalvis it viegli varētu darboties kā solo dziesminieks, ko šad un tad arī mēdz darīt, taču apzinās, ka astoņu cilvēku orķestris ar trim pūšaminstrumentālistiem sastāvā izklausās krietni jaudīgāk. Vēl drosmīgāk "Oranžo brīvdienu" kopskanējumā iesoļojuši smagāki elektrisko ģitāru rifi, tādēļ neizbrīna pašas grupas dalībnieku ideja savu ska un rokmūzikā balstīto stilu no "turbofolka" pārdēvēt par "balagānpanku".

Tāda pozitīvā balagāna, kāds valda grupas "Rīta stienis" repertuārā, ko palīdz veidot arī vairāki "Oranžo brīvdienu" dalībnieki, gan šeit nav. Lai arī ar pozitīvu enerģiju lādētas, dziesmas tomēr ir par itin nopietnām tēmām un uz emocionālu revolūciju saucošas. Pamattoni albumam nosaka jau ievadskaņdarbs "Mazo cilvēku vārdā", akcentējot tiekšanos pie tā dēvētās vienkāršās tautas, kas neilgojas pēc mākslīga glamūra.

Tāda nav arī grupas koncertos, kas ir vislabākā vieta, kur sastapties ar "Oranžo brīvdienu" spēlēto mūziku, jo ierakstos bieži vien sabiezināto skanējumu joprojām neizdodas izcelt tik jaudīgi, kā gribētos. Pat neskatoties uz to, ka šī albuma māsterversija tapusi profesionālajā aizokeāna studijā "Mercury Mastering". Acīmredzot arī miksēšanai būtu vēlams notikt amerikāņu štatos, taču izmaksas šādam projektam, visticamāk, nesegtu neviens mūsu kultūrvides fonds.

Izteikti jaudīgs koncerts grupai, starp citu, sagaidāms jau 23. martā koncertvietā "Palladium", kad tā svinēs savu 24. dzimšanas dienu, tādēļ laika iemācīties līdzi dziedamās dziesmas atlicis gaužām maz. Taču nav šaubu, ka lielākajai daļai publikas tas arī nebūs nepieciešams, jo "oranžie" savu fanu loku ar jauniem hitiem aplaimojuši jau visu iepriekš minēto astoņu gadu laikā, tādēļ arī "Ārā" izklausās pēc tādas kā labāko dziesmu izlases, līdzīgi kā tas savulaik bija ar grupas pirmo albumu "Everibadi tancevaķ".

Tajā bija apkopotas daudzas koncertos jau par hitiem kļuvušas dziesmas, kas beidzot tika iemūžinātas studijā. Kariķētā nodeva krievu valodai nosaukumā pirms nu jau 13 gadiem nešķita nekāds pārpratums, jo tik tiešām dzīvojām pasaulē, kurā dažādu etnosu draudzība šķita arvien reālāka. Diemžēl nākotne parādīja ko citu, un arī jaunajā albumā "Ārā" atrodama, piemēram, ukraiņu atbalstam veltītā dziesma "Sadosimies rokās". Ļoti konkrēts piemērs tam, ka "Oranžās brīvdienas" nav tikai klausītājus uzjautrinoša skapanka grupa, kas apdzied sēnes starp pirkstiem un galvā.

Lielākais albuma hits ir "Debesis vaļā" – liega regeja manierē ieturēts dejojamgabals ar izteiksmīgu Kaspara Čakstes spēlēto mandolīnu fonā un jaudīgu melodiskā roka piedziedājumu. Neparastākais skaņdarbs albumā ir no Kārlim Skalbem 140 gadu jubilejā veltītās izlases "Skalbe. Dzirnavās" ienākušais "Rozā ķepiņas" ar dziesminieka Imanta Dakša vārdiem. Oriģinālversijā pirms pieciem gadiem "oranžajiem" bija pievienojies maestro Roberts Gobziņš, taču šoreiz mistera Gobzivs rīmes gana veikli interpretē grupas saksofonists Ricis jeb Ritvars Šilkovs. Arī muzikālo materiālu Speisa vietā jau oriģinālversijai radīja Kaspars Čakste un grupas trombonists Maksis jeb Maksims Starodubovs.

Čakste albuma dziesmās tikmēr turpina savu kroņa gājienu, kas īpaši uzskatāmi nolasāms koncertos, ātri pārslēdzoties starp mandolīnu un elektrisko ģitāru, jo pie latgaļu grupas "Gandreiž 10nīkā" līdera un ģitārmeistara Jāņa Kuzminska savulaik pasūtināts unikāls instruments "divi vienā". Īpaši labi tas saklausāms roķīgajā dziesmā "Gārņi un šakāļi".

Ne mazāk jaudīgs ir arī jaunākais grupas veikums šajā albumā – "Zirgspēki", ko var uzskatīt par tādu kā plates tituldziesmu, jo tas ir aicinājums – "laid savus zirgspēkus ārā no būra, kur tie ieslēgti ārdās". Pozitīvi izārdīties visiem astoņiem grupas dalībniekiem patīk gan saturiski, gan muzikāli, gan arī tīri fiziski koncertos, par ko būs iespējams pārliecināties ar joni nākamajā vasaras brīvdabas koncertsezonā, kurā "Oranžās brīvdienas" ierasti ir pat ļoti pieprasīts ansamblis. Labs iemesls "uzspert gaisā" sakrājušās dusmas un negācijas, nevis raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!