Foto: Shervin Lainez

Piektdien, 8. martā, kultūras telpā "Hanzas perons" ar kopīgu programmu viesosies godalgotais perkusiju ansamblis "Sō Percussion" un Pulicera balvas laureāte, dziedātāja Kerolaina Šo (Caroline Shaw) no ASV.

Šogad augustā apritēs pieci gadi, kopš "Hanzas perons" vēris durvis pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2019. gada vasarā. Šis koncerts iezīmē jaunās kultūrvietas piecgadi, kurai par godu līdz augusta nogalei gaidāmi vairāki spilgti kultūras un mākslas notikumi, portālu "Delfi" informē "Hanzas perona" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

"Sō Percussion" ir viens no ievērojamākajiem mūslaiku perkusiju ansambļiem, kas koncertā Rīgā uzstāsies kopā ar komponisti, vijolnieci, dziedātāju jeb, pēc pašas vārdiem, "mūziķi, kas mūziku raksta" – Kerolainu Šo.

Kopš dibināšanas 1999. gadā ansamblis "Sō Percussion" pārraksta 21. gadsimta kamermūzikas noteikumus ar savām novatoriskajām un oriģināli veidotajām dažādu žanru koncertprogrammām, pārsteidzošām mūsdienu klasikas interpretācijām un, kā rakstījis žurnāls "The New Yorker", dara to ar "uzmundrinošu anarhijas un precizitātes sajaukumu, ar stingrību un jucekli". Nemitīgās sadarbības ar kolēģiem ne tikai visdažādākajos mūzikas žanros, bet arī laikmetīgajā dejā un teātrī, kā arī iesaiste kopienu darbā ar izglītojošām aktivitātēm ir ļāvusi iemantot plaša jo plaša klausītāju loka cieņu un apbrīnu.

"Ja perkusionisti ir, kā citviet runā, jaunie virtuozitātes karaļvalsts prinči, tad šie četri Jeila Universitātes absolventi no Bruklinas ar tērauda plaukstu locītavām šos kroņus valkā ar pārliecību," par Ēriku Čā Bīču (Eric Cha-Beach), Džošu Kvilenu (Josh Quillen), Ādamu Slivinski (Adam Sliwinski) un Džeisonu Trūtingu (Jason Treuting) kādā recenzijā rakstījis "The Financial Times".

Ansamblis izdevis vairāk nekā 30 dažādu albumu, regulāri uzstājas mūzikas pasaulē svarīgākajās koncertzālēs – Kārnegija zālē, Linkolna centrā un daudzās citās, atskaņojot ievērojamāko 20. un 21. gadsimta skaņražu darbus, tostarp tieši "Sō Percussion" repertuāram radītos.

Pēdējo pāris gadu laikā kopā ar mūziķi Kerolainu Šo ansamblis ir ierakstījis divus albumus. 2021. gada sākumā klajā nākušais ieraksts "Narrow Sea", kurā piedalās arī pianists Gilberts Kelišs (Gilbert Kalish) un dziedātāja Dona Apšo (Dawn Upshaw), atnesa autorei "Grammy" balvu par "Labāko laikmetīgās klasiskās mūzikas kompozīciju". Balvu, kuru kā vēl vienu izcilības cildinājumu var pievienot savulaik saņemtajam "Puliceram" gan tobrīd, gan joprojām esot jaunākajai šīs balvas ieguvējai.

Ieraksta "Let The Soil Play Its Simple Part" materiāls – Kerolainas Šo oriģināldziesmas un versija kādam aizgājušo laiku zviedru popmūzikas grāvējam – tapa pandēmijas mājsēdē trīs dienu laikā. Ar kopradīto programmu mūziķi uzstājas gan ASV, gan Eiropā, tostarp Elbas filharmonijā, Tīringenes Baha nedēļās Vācijā, Kataloņu mūzikas pilī Barselonā un Bārbikena Miltonkortā.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!