Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 25. februārī, kultūras telpā "Hanzas perons", Rīgā notiks pirmais pasākums ciklā "Neapēdīsi – neuzzināsi!", turpmāk aicinot uz izzinošiem stāstiem un sarunām, kā arī kulināri muzikāliem piedzīvojumiem, portālu "Delfi" informē "Hanzas perona" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Cikla "Neapēdīsi – neuzzināsi!" iecere ir pievērst uzmanību kādai kultūrvēsturiskai tēmai, kura tiešā vai dažbrīd pastarpinātā veidā caurvij kontekstu, kas veido "Hanzas perona" kā kultūras telpas pagātni, šodienu un nākotni. Kā vēsta Magone, interesenti tiek aicināti uz rimtu un nepiespiestu svētdienas pēcpusdienu, kuras ievadā caur lietpratīgiem un aizraujošiem stāstiem, sarunām un citkārt strīdiem tuvāk iepazīt kādu no tendencēm, parādībām, artefaktiem apkaimes, Rīgas, Latvijas vai pasaules vēsturē. Tam līdzās šodienas kulināru versijas par "tā laika" ēdienu un dzērieniem, cienājot apmeklētājus ar uzkodām un spirdzinājumiem. Pēcpusdienas izskaņā skatuves mākslas pieredzējums, ļaujot klātesošajiem jauniegūto pieredzi un zināšanas pārlasīt tēlu valodā, norāda pasākuma rīkotājs.

Pirmā svētdienas pēcpusdiena būs veltīta dzelzceļam. Kultūrvēstures pētniece Elīna Kalniņa ar priekšlasījumu stāstīs par dzelzceļa tapšanas vēsturi Latvijā. Par pirmsākumiem un tā ziedu laikiem 20. gs. 30. gadu nogalē, kad "Hanzas peronā", kur tolaik darbojās dzelzceļa preču stacija, piestāja laikabiedru apbrīnotās tvaika lokomotīves, bet vilciens bija populārākais un romantiskākais sabiedriskā transporta līdzeklis.

Lai arī ziņas par to, ko pasažieriem restorāna vagonos piedāvāja brauciena laikā uz Rīgu, lielākoties ir skopas un vispārīgas, mieloti tie tika. Vēstulē avīzes "Rīts" redakcijai 1939. gada martā rakstījis kāds rīdzinieks-slēpotājs:

"[..] Tādēļ arī apsveicamā kārtā slēpotāju vilcienus arvien pavada restorāna vagons. Četrus gadus sportists neko labāku nevarēja vēlēties: nerunājot nemaz par visdažādākām sviestmaizēm, uzkožamiem bagātā izvēlē, atspirdzinošu dzērienu neizsīkstošajiem krājumiem, tēju un kafiju, ko izsalcis sportists varēja baudīt neaprobežotos vairumos, restorānā bija iespējams ieturēt pusdienas, kurās varēja pasūtīt pirmklasīgus ēdienus, karbonādes, sīpolu siteņus, omletes u. t. t., u. t. t. – pēc izvēles."

Savu interpretāciju par ēdienkartes sadaļu ar "visdažādākām sviestmaizēm, uzkožamiem, atspirdzinošiem dzērieniem, tēju un kafiju" pasākuma "Neapēdīsi – neuzzināsi!" viesiem piedāvās kafejnīcas "Rūsa" kulināri.

Pasākumu muzikāli bagātinās "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta koncerts, izpildot hrestomātisko amerikāņu komponista Stīva Reiha (Steve Reich) opusu "Different Trains" jeb "Dažādie vilcieni" stīgu kvartetam un elektronikai, kā arī jau drīz "Hanzas peronā" ar koncertu gaidāmās komponistes, "Grammy" un Pulicera balvu ieguvējas Kerolainas Šo (Caroline Shaw) skaņdarbus "in manus tuas" čella solo un "Valencia" stīgu kvartetam.

Biļetes uz pasākumu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!