Foto: Kristaps Pelēkais, Reinholds Švarcs
Klajā laists Tautas deju ansambļa "Vektors" jaunā deju uzveduma "Aiz ko garš pavasar's?" mūzikas albums "MM Orķestra" un solistu izpildījumā.

Albums radīts īpaši "Vektora" 65 gadu jubilejas deju uzvedumam "Aiz ko garš pavasar's?", kuru vairāk nekā 120 dejotāju izdejos Dagmāras Bārbales jaunās un daudzveidīgās horegrāfijās. Uzvedumu varēs noskatīties 12. aprīlī Ķīpsalas hallē.

"MM Orķestris" ir jauna jau pazīstamu mūziķu apvienība, kurus vieno komponista Mārtiņa Miļevska mūzika. Albuma ierakstā piedalījušās dziedātājas Ieva Sutugova, Beāte Zviedre, Zane Dombrovska, dziedātāji Ivars Cinkuss, Andrejs Planders, Edgars Kārklis un Mārtiņš Miļevskis, kurš ierakstā rosījies arī kā multiinstrumentālists. Mūzikas instrumentus ieskaņojuši ģitārists Jānis Kalniņš, koklētāja Latvīte Cirse, vijolnieks Otto Trapāns, un dūdinieks Kaspars Bārbals.

12. aprīlī Ķīpsalas hallē programmas dzīvajam izpildījumam pievienosies arī bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi" un dziedātājs Ernests Medenis.

Režisors Reinis Suhanovs uzveduma stāsta pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" daļu "Pavasaris". Caur dziesmām, dejām un stāstiem vīsies mainīgais, cerībām pilnais pavasara laiks, kas piepildīts dabas norisēm, tradicionāliem lauku darbiem un ieražām. Uzvedums ir horeogrāfisks vispārinājums par cilvēka un dabas saskaņas nebeidzamajiem meklējumiem un nepieradināmo plūdumu.

Mārtiņš Miļevskis daudzus gadus bijis pazīstams kā vairāku latviešu pop grupu bundzinieks, zināms arī kā "Orķestra Rīga" un "Auļu" mūziķis. Taču pēdējos gados Mārtiņš pievērsies komponēšanai. Īpaši veiksmīga izrādījusies sadarbība tieši ar skatuviskās tautas dejas horeogrāfiem. Mūzika komponēta gan multimediālai dejas izrādei "Latvju zīmēs rotāties", gan dziesmu un deju svētku lielkoncertam "Balts". Mārtiņa mūziku caurvij izsmalcinātas melodijas un suitu kultūrtelpā mantotās tautas mūzikas saknes, raksta izdevēji.

Skaņu režisors Kaspars Bārbals studijā "Lauska" albuma skaņas dizainu izveidojis arī "Dolby Atmos" telpiskajā skaņas formātā, kuru savās mājās var izbaudīt atbilstošas aparatūras īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!