Foto: Kristīne Madjare, Gints Ivuškāns

Ar līdzdalības performanci "Sarunas ar kokiem" iepretī Ministru kabinetam 14. maijā ir sācies ikgadējais literatūras žurnāla "Punctum" rīkotais festivāls. Tas turpināsies līdz 24. maijam un šogad ir veltīts cilvēka un dabas mijiedarbībai.

Kā "Delfi" informē "Punctum" redaktore Laura Brokāne, lasījumos un performancēs ekoloģijas tēmas risinās pašmāju un ārvalstu literāti, aicinot pārvērtēt un apvērst varas pozīcijas cilvēka un dabas nošķīrumā.

Festivāla programmā 14. maijā pulksten 19 gaidāmi žurnāla "Punctum" desmitgades dzejas lasījumi. Pasākums notiks bārā "Aleponija", Ernesta Birznieka-Upīša iela 22, Rīgā.

"Punctum" desmitgades svinībās piedalīsies desmit žurnāla autori – dzejnieki Arvis Viguls, Elvīra Bloma, Eriks Naivo, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Linda Mence (Gabarajeva), Krišjānis Zeļģis, Līva Marta Roze, Ivars Šteinbergs, Artis Ostups, kā arī mūziķe Sniedze Prauliņa.

"Punctum festivālu" turpinās dzejnieces Elvīras Blomas krājuma "Viņam patīk šie dzejoļi" garlaicīgā prezentācija 16. maijā pulksten 19 bārā "1983", Vagonu iela 21, Rīgā

17. maijā pulksten 15 gaidāma iekļaujošā rakstīšanas darbnīca "Laika maņas". Tā notiks "Sustento" telpā, Elizabetes iela 57-15, Rīgā.

Rakstīšanas darbnīcā kopā ar dzejnieci Lindu Menci (Gabarajevu) varēs rakstīt par pagātni, tagadni un nākotni, tās saistot ar kādu no maņām. Darbnīca ir iekļaujoša un aicina piedalīties cilvēkus ar dažādu pasaules un sevis uztveri.

21 maijā pulksten 18 būs ekodzejas lasījumi "Klusums un vētra". Pasākums notiks Kaņepes kultūras centrā, Skolas iela 15, Rīgā.

Ikgadējos "Punctum festivāla" dzejas lasījumos šogad uzstāsies divas starptautiskās dzejas platformas "Versopolis" pārstāves – Johanna Venho (Johanna Venho, Somija) un Tuģče Tekhanli (Tuğçe Tekhanlı, Kipra), kā arī jamaikiešu izcelsmes britu dzejniece Kārena Makartija Vulfa (Karen McCarthy Woolf) un latviešu dzejniece Liepa Rūce. Lasījumos piedalīsies atdzejotāji Arvis Viguls, Maima Grīnberga un Linda Mence (Gabarajeva).

Festivāla programmā gaidāmi arī prozas lasījumi "Vīteņaugi". Pasākums notiks 23. maijā pulksten 18 Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā (K2), Kalpaka bulvārī 13, Rīgā.

Festivāla prozas lasījumi arī šogad pulcēs starptautiski pazīstamus ārvalstu viesus – japāņu rakstnieci Joko Tavadu (Yoko Tawada), ukraiņu rakstnieci Darju Cimbaļuku (Darya Tsymbalyuk), poļu rakstnieku Pjotru Pažinski (Piotr Paziński) un īru kino režisoru un rakstnieku Adrianu Dankanu (Adrian Duncan). Prozas lasījumos Latviju pārstāvēs rakstniece Laura Vinogradova. Lasījumos piedalāsies tulkotāji Dens Dimiņš, Ingmāra Balode, Māra Poļakova un Vilis Kasims.

Festivālu noslēgs performance "Par sievietēm, augiem un iesakņošanos ainavā", ko veido režisore: Sveta Grigorjeva no Igaunijas. Performance notiks 24. maijā pulksten 19 galerijā "Smilga", Smiļģa ielā 34 A, Rīgā.

Domājot par sieviešu, augu un zemes attiecībām, performancē tiks veicināts noteikta veida literārs uzplaukums. Igauņu dzejniece un performanču māksliniece Sveta Grigorjeva kopā ar latviešu jaunās paaudzes dzejniecēm kopīgi reflektēs par to, ko nozīmē "rakstīt veģetāli" vai būt "veģetālam ar kustības palīdzību".

"Punctum festivāls" ir literatūras interneta žurnāla "Punctum" rīkota literāru pasākumu programma, kas notiek kopš 2017. gada, pulcējot dažādu kultūras nozaru pārstāvjus starpdisciplinārās norisēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!