Foto: DELFI, Publicitātes foto
Starptautiskās literātu, publicistu un redaktoru organizācijas PEN biedri Latvijā izvēlējušies svarīgākās 2023. gadā izdotās grāmatas. 12 darbu saraksts ar komentāriem publicēts Latvijas PEN sociālā medija "Facebook" kontā.

Tā ir grāmatas, kas bijušas nozīmīgas ne tikai kā literāri darbi, bet arī būtiski paplašinājušas autora personiskās brīvības robežas, ietekmējušas latviešu valodas attīstību, pievērsušas lasītāju uzmanību sociāli nozīmīgām, ilgstoši noklusētām tēmām, kā arī veicinājušas izglītotākas, iekļaujošākas un drošākas sabiedrības stiprināšanu Latvijā. Ievērojama daļa šajā sarakstā iekļauto darbu ir veltīti Ukrainai, tās kultūrai un vēsturei, dodot balsi autoriem, kas latviešu valodas telpā līdz šim bijuši mazāk dzirdami, vēsta Latvijas PEN biedri.

"Neviens tev neticēs" ("Punctum")

Foto: Publicitātes foto

Krājumā "Neviens tev neticēs" apkopoti Latvijas sieviešu personiskie stāsti no "Lietisko pierādījumu muzeja" kolekcijas un latviešu un britu literātu jaunradīta dzeja par vardarbību ģimenē.

"Ukrainas almanahs" (Jāņa Akuratera muzejs)

2022. gada 25. martā Jāņa Akuratera muzejā notika pasākums Ukrainas atbalstam, kurā izskanēja latviešu dzejnieku dzejoļi un ukraiņu autoru darbu atdzejojumi un tulkojumi. Grāmatā tagad apkopoti gan šajā pasākumā nolasītie, gan arī vēlāk tapušie ukraiņu un latviešu autoru darbi – dzeja, proza un apceres.

Daina Tabūna "Raganas" ("Ascendum")

Foto: Ascendum

Dziļas sirsnības pilns stāsts, kas feminisma jaunāko strāvojumu gaismā iejūtīgi parāda sevis meklējumus – līdz kaulam atklātā, patiesi aizraujošā un cilvēcīgi mierinošā balsī.

Oksana Zabužko "Visgarākais ceļojums" (LMMC)

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Visgarākais ceļojums" rakstīts hibrīd-memuāru formā, kur trāpīgas personiskas atmiņas savijas ar kritisku analīzi un vēsturisko fonu. Lai izprastu Ukrainas triumfu pār Krievijas militāro pārsvaru, šajā tekstā autore aicina iedziļināties Eiropas vēstures notikumos pēdējo trīssimt gadu laikā. Zabužko pārskata un apgāž bieži dzirdētus mītus un stereotipus, kurus propagandē neskaitāmi sovjetologi un populāri Krievijas vēstures "pētnieki".

Lasi interviju ar Oksanu Zabužko šeit!

Linda Gabarajeva "Apļi" ("Neputns")

Debijas dzejas krājums, kas turpina modernisma tradīciju laikmetīgā, tīrā un godīgā valodā. Grāmata saņēma 2023. gada Ojāra Vācieša prēmiju.

Ilis "Puika, kas spēlējas ar lellēm" ("Zvaigzne ABC")

Grāmata bērniem par to, ka ne viss, kas ierasts, ir pareizs, un ne viss, kas pareizs, ir ierasts.

Darja Kalašņikova "Ēna un jūra" ("Aminori")

Foto: Publicitātes foto

Emocionāls un godīgs ukraiņu bēgles stāsts par dzīvi Latvijā.

Lasi interviju ar Darju Kalašņikovu šeit!

Viktars Marcinovičs "Mova" ("Prometejs")

Biedējoši pravietiska distopija par baltkrievu valodas likteni totalitārā nākotnes pasaulē.

Andris Ogriņš "Par bites tiesu" (Jāņa Rozes apgāds)

Pēdējais un iespējams labākais Andra Ogriņa dzejas krājums par visuma rašanos un pastāvēšanu, cilvēka dzīves jēgas meklējumiem, eksistences pamatu celšanu un noārdīšanu, gara un matērijas attiecībām mūsdienu urbānā vidē.

N. L. Peifers, L. L, Blats "Tur lejā" ("Pētergailis")

Foto: DELFI

Paplašinot latviešu valodas robežas, Signes Viškas tulkojumā šī grāmata māca bērniem nebaidīties runāt par savu ķermeni un dzimumorgāniem. Iedrošinājums visiem, kuri vēlas pieņemt savu ķermeni un justies tajā labi.

Lasi par grāmatu "Tur lejā" šeit!

Iļja Kaminskis "Kurlā republika" ("Neputns")

Ukraiņu izcelsmes amerikāņu dzejnieka krājums stāsta par kādu izdomātu pilsētu, kas atrodas zem svešas armijas okupācijas, un tās iedzīvotāju kluso pretošanos. Atdzejojis Raimonds Ķirķis.

"Karastāvoklis. Esejas", ("Dienas Grāmata")

Ukraiņu autoru eseju krājums Māras Poļakovas tulkojumā par postošu kara pieredzi un nepieciešamību runāt par to.

PEN ir starptautiska rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un citas izteiksmes brīvību. Grāmatu saraksts "Latvijas PEN iesaka" tapis organizācijas biedru kolektīvā balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!