Foto: AFP/Scanpix

Bavārijas federālās zemes valdība atteikusies no ieceres laist klajā Ādolfa Hitlera grāmatas "Mein Kampf" ("Mana cīņa") anotētu izdevumu, kad 2015.gadā beigsies tai nodoto autortiesību termiņš uz šo darbu.

Savu negaidīto lēmumu zemes valdība pamatojusi ar cieņu pret holokausta upuriem.

Autortiesības uz nacistu publikācijām, tostarp uz "Mein Kampf", kuru Hitlers sarakstīja, atrodoties Landbergas cietumā, kur viņš izcieta sodu par piedalīšanos 1923.gada tā dēvētajā Alus pučā, pieder Bavārijas federālajai zemei.

Lai gan "Mein Kampf" Vācijā nav aizliegta, Bavārija līdz šim kategoriski iebildusi gan pret veco izdevumu tirgošanu, gan pret jebkādiem grāmatas jaunizdevumiem, nepieciešamības gadījumā pret izdevējiem vēršoties arī tiesā.

Iepriekš tika ziņots, ka Bavārija gatavojas līdz 2015.gadam laist klajā šī darba akadēmisku izdevumu, lai tādējādi "demistificētu" nacistu vadoņa opusu.

Neskatoties uz valdības lēmumu atmest šo ieceri, Minhenes Mūsdienu vēstures institūts (IfZ) jau paziņojis, ka negrasās atteikties no projekta, kas līdz šodienai nodokļu maksātājiem jau izmaksājis pusmiljonu eiro.

Paziņojumā, kas publicēts IfZ tīmekļa vietnē, profesors Andreass Viršings norādījis, ka institūts grasās savu izdevumu laist klajā neatkarīgi, tiklīdz beigsies Bavārijas autortiesību termiņš.

Aicinājumus laist klajā akadēmisku "Mein Kampf" izdevumu jau iepriekš ieteicis vairums vācu vēsturnieku un ebreju organizāciju, jo, 2015.gadā beidzoties Bavārijas valdījumam pār Hitlera grāmatas autortiesībām, to savā labā varētu izmantot neonacisti.

Turklāt "Mein Kampf" teksts brīvi pieejams internetā un citās valstīs iegādājams arī drukātā formātā.

Taču reaģējot uz holokaustā izdzīvojuši ebreju sūdzībām, zemes valdība šonedēļ izšķīrusies arī turpmāk nepieļaut "musinošās" grāmatas nonākšanu tirgū.

Bavārija brīdinājusi, ka ikvienam izdevējam, kas laidīs to klajā, draudēs kriminālvajāšana.

"Daudzas sarunas ar holokausta upuriem un viņu ģimenēm mums parādījušas, ka jebkāda apkaunojošo rakstu darbu pārpublicēšana radītu neizmērojamas sāpes," trešdien paziņoja Bavārijas zinātnes ministrs Ludvigs Špenle.

Vācijas Ebreju centrālās padomes bijusī vadītāja Šarlote Knobloha paudusi atbalstu centieniem nepieļaut jebkādu "Mein Kampf" pārpublicēšanu, jo grāmata esot "viens no musinošākajiem darbiem, kas sarakstīts" Vācijā.

Bavārijas valdība IfZ pirms diviem gadiem pasūtīja "Mein Kampf" akadēmiska izdevuma sagatavošanu.

Savā paziņojumā Viršings norāda, ka iepazīšanās ar Hitlera grāmatu ir neatsverama, lai izprastu nacistu varas laiku, un ka IfZ gatavotais izdevums palīdzēs ļaudis izglītot, kā arī atņems grāmatai mītisko statusu.

Institūts "pats uz savu atbildību" grāmatu laidīs klajā 2015.gadā, uzsvēris Viršings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!