Foto: Publicitātes foto

Neofolka grupa "Jumis" izdevusi jaunu dziesmu un video ar nosaukumu "Aiju, aiju". Līdz šim "Aiju, aiju" bija dzirdama grupas koncertprogrammas "[pirm]Sākums" repertuārā, bet nu nonākusi pie klausītājiem straumēšanas platformās.

Dziesmai ir tapis arī video, kurš filmēts Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Video autors – Kaspars Kambars.

Dziesmas nosaukumam par iedvesmu ņemts piedziedājuma teksts, kura sākumā izskan tieši šie divi vārdi - aiju, aiju. "Aiju, aiju – to parasti asociē ar bērna ieaijāšanu, taču šī nav šūpuļdziesma tās klasiskā izpratnē. Mums katram ikdienā ir nepieciešams kāds cilvēks, kura klātbūtnē varam kaut uz mirkli sajusties tik silti kā mātes ieaijāts," par nosaukumu saka grupas dalībniece Lauma Matule.

Grupas dibinātājs un dziesmas autors Einārs Jaunbrālis teic: "Šī dziesma ir manas šī brīža "Jumja" mūzikas pamatidejas realizētāja, kur savijas kopā barokāla mūzikas valoda, instrumentālā, harmoniskā, melodija ar latviešu tautasdziesmas tekstu. Šajā mūzikas buķetē ir izmantoti tautiski instrumenti – akordeons, kokle, bet instrumentu spēlē un dziedājumos ir dzirdamas akadēmiskuma pazīmes ar pietiekami sarežģītu harmoniju." Einārs arī piemin, ka pateicoties grupas dalībnieku profesionālismam – Uģa Rozes plašajām vokālajām prasmēm un Laumas Matules virtuozajai kokles spēlei, ir iespējams radīt un atskaņot šāda stila mūziku.

Par dziesmas tekstu komentē dziedātājs Uģis Roze: "Latviešu tautasdziesmā viss ir trāpīgi pateikts, tāpēc arī teju visām dziesmām par tekstu tiek ņemts tieši mūsu senču radītais mantojums. Puiši kā ozoli, meitas kā liepas. Viens otru papildina, atbalsta un dod spēku. Tā tam būtu jābūt ikvienās attiecībās".

Jau vēstīts, ka 2023. gadā neofolka grupā "Jumis" apvienojās un uzsāka aktīvu koncertdarbību. Tajā muzicē trīs profesionāli mūziķi – dziedātājs Uģis Roze, akordeonists un komponists Einārs Jaunbrālis un koklētāja un dziedātāja Lauma Matule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!