Foto: Māris Morkāns
No kā izaug kari? Kā pieņemt miljoniem bēgļu? Kāpēc veselīgs teātra formāts ir komerciāls? Un vai tādējādi nepastāv risks nodzīvoties līdz kabarē un porno? Kur slēpjas vienas sarkanvīna glāzes bīstamība? Kas jāpaspēj līdz dzīves beigām, jo tās var pienākt jebkurā brīdī? Tie ir jautājumi, kas nodarbināja pasaulē slavenā krievu dramaturga Ivana Viripajeva prātu, kad neilgi pirms viņa uzstāšanās Rīgā 22. novembrī "Delfi" bija iespēja tiešsaistē viņu intervēt.

Viņš sarunā arī atklāj, par ko nepiekrita, bet tomēr atvainojās režisoram Alvim Hermanim, ar ko nodarbojas viņa un poļu aktrises Karolīnas Gruškes izveidotais centrs "Teal House" un vai mākslai drīkst piedēvēt glābējas lomu.

Viripajeva lugas tiek iestudētas visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Viens no pandēmijas laika spilgtākajiem teātra mākslas darbiem bija režisora Elmāra Seņkova "Zoom" iestudējums "Irānas konference", bet Latvijas teātros tapuši arī "Nepanesami ilgi apskāvieni", "Saviļņojums", "Saules līnija" un citi.

2022. gadā, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, dramaturgs paziņoja, ka visus ienākumus par autortiesībām no Krievijas teātriem, kur tiek spēlēti viņa darbi, viņš ziedos Ukrainas atbalstam. Pēc šī paziņojuma dramaturga darbi no Krievijas teātru repertuāriem pazuda, bet pret viņu pašu tika ierosināta krimināllieta.

Pats Viripajevs jau daudzus gadus dzīvo Varšavā. Viņa sieva ir poļu aktrise Karolīna Gruške, kura redzama galvenajā lomā pēc Viripajeva lugas uzņemtajā filmā "Skābeklis" (2008).

2022. gada februārī Latvijas aktieris Maksims Busels kopā ar jūsu dēlu Genu filmējās Samārā, Krievijā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Busels atgriezās Rīgā, bet Gena zvanīja jums...

... un atbrauca. Mums visiem tas bija liels šoks. Es biju pārliecināts, ka pilna mēroga iebrukums nav iespējams. Jā, Donbasā bija karš, taču uzskatīju, ka tas ir saistīts tikai ar Ukrainas austrumu reģioniem. Kopumā, izrādās, politikā esmu bijis pilnīgi tuvredzīgs.

Dažkārt man jautā, kā es jūtos, būdams emigrācijā. Taču es jau gandrīz 20 gadus dzīvoju Polijā – tās ir manas mājas.

Vai jums ir Polijas pilsonība?

Jā, man ir. Taču ir arī palikusi Krievijas pilsonība. Tas ir iemesls, kāpēc Krievijā mani 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!