Foto: Shutterstock

2023. gada nogalē Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība jeb AKKA/LAA publicējusi sarakstu par izmaksātajām atlīdzībām par darbu izsniegumu bibliotēkās 2022. gadā. Pēc AKKA/LAA mājaslapā atrodamās informācijas redzams, ka īpaši pieprasīti bijuši Daces Judinas detektīvi, tāpat lasītāji bibliotēkās izvēlējušies biogrāfiskos darbus – gan Zigmara Liepiņa autobiogrāfiju "Mūzaīka", gan sērijā "Es esmu..." tapušais Māra Bērziņa darbs par Vili Lāci "Nākotnes kalējs", gan arī citi biogrāfiski romāni. Tāpat izveidots atsevišķs saraksts ar pieprasītākajiem latviešu dzejas krājumiem bibliotēkās 2022. gadā.

Visvairāk bibliotēkās pieprasītais prozas darbs 2022. gadā bija detektīvu autores Daces Judinas romāns "Uz dzīvību un nāvi". Judinas darbs "Vēstule. Inde vīna kausā" atrodas saraksta trešajā vietā. Starp 25 pieprasītākajiem pašmāju prozas darbiem bibliotēkās atrodami arī citi autores romāni (vairāki tapuši kopā ar dzīvesbiedru komponistu un rakstnieku Arti Nīmani).

Saraksta otrajā vietā ir rakstnieka un aktiera Andra Kalnozola darbs "Kalendārs mani sauc", bet ceturtajā aktrises un runas pedagoģes Zanes Daudziņas pandēmijas laikā tapušais darbs "Dienasgrāmata". Savukārt piektā visvairāk bibliotēkās pieprasītā grāmata bijusi žurnālistes Ivetas Troalikas romāns "Tūlīt paliks labāk".

Tāpat starp 25 bibliotēkās pieprasītākajiem darbiem atrodami vairāki darbi, kas saistīti sabiedrībā zināmu vai vēsturisku personību dzīvēsstāstiem. Piemēram, komponista Zigmara Liepiņa autobiogrāfiskā "Mūzaīka", Ingunas Baueres "Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā" un "Doroteja. Izredzētā" un Māra Bērziņa "Nākotnes kalējs".

Atsevišķi izveidotajā dzejas krājumu sarakstā augšgalā atrodams Ineses Paklones krājums bērniem "Zvēru barošana", Ineses Zanderes "Kaķis un klavierēm" un Lotes Vilmas Vītiņas "Ūdenstornis".

Kā liecina AKKA/LAA publicētā informācija, 2022. gadā grāmatas, notis, fonogrammu un filmu kopijas CD un DVD formātā izsniegumu skaita pētījumā iesaistītajās Latvijas bibliotēkās publiski patapinātas 1 725 239 reizes. Izsniegumu skaits: 1 708 010 grāmatu, 3 719 nošu izdevumu, 13 510 audio un audiovizuālo nesēju.

2 353 autoriem sadalīta 302 943,95 eiro liela atlīdzība, un 1 450,05 eiro saņēmuši patapināto darbu blakustiesību īpašnieki – izpildītāji un producenti. AKKA/LAA, kā ierasts, autortiesību īpašniekiem šo atlīdzību pārskaita ap Ziemassvētkiem. Informācija par 2023. gadu būs pieejama 2024. gada beigās.

Pētījumā par autortiesību un blakustiesību subjektu darbu izsniegumu skaitu 2022. gadā bija iesaistītas 136 bibliotēkas un bibliotēku filiāles.

Plašāka informācija – AKKA/LAA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!