Foto: Publicitātes foto. Kadrs no filmas "Pansija pilī" (2024).

Populāro romānu "Pansija pilī" Anšlavs Eglītis (1906–1993) uzrakstīja 1962. gadā ASV Rietumkrastā, 18 gadus pēc došanās prom no Latvijas. Tas ir personisks un autobiogrāfisks darbs, ko autors pats nodēvējis par "atmiņu romānu" un kas stāsta par viņa jaunības dienām Inciemā – vietā, ko Anšlava tēvam, rakstniekam Viktoram Eglītim (1877–1945) 1922. gadā piešķīra agrārās reformas laikā. Vietā, kur Anšlavs uzbūvēja "stadionu", lai sacenstos ar komponistu Volfgangu Dārziņu, un gāja makšķerēt ar mākslinieku Romanu Sutu. Vietā, kur tika ierīkota slavenākā un bohēmiskākā Latvijas pansija – pansija pilī.

Inciema muiža atrodas 13 kilometru no Siguldas un 63 kilometrus no Rīgas, šobrīd – Siguldas novada Krimuldas pagastā. Tai ir sena vēsture. Informācija par Inciema (Inzeem) muižu atrodama jau 17. gadsimtā – 1652. gadā to nopirka vācbaltietis Gothards Vilhelms I fon Budbergs. 19. gadsimta vidū muižu iegādājās Tīzenhauzenu dzimta, kurai tā piederējusi līdz pat agrārajai reformai, kad to pārņēmuši Eglīši.

Kā atceras Anšlavs, tēvam bija izvēle – iegūt lielāku īpašumu tālāk no Rīgas vai Inciemu. Viņš izvēlējās Turaidas apvidu, jo no turienes bija cēlušies viņa senči.

Uz ekrāniem nupat nonācis romāna "Pansija pilī" ekranizējums, kurā piedalās virkne latviešu populārāko aktieru un kas stāsta aizraujošu versiju par bohēmiskām Inciema dienām un nedienām. Bet kā bija patiesībā?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!