Foto: AFI
Šodien, 16. oktobrī, pašmāju aktieris, režisors un uzņēmējs Andrejs Žagars, kurš 17 gadus bijis arī Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors, atzīmē 55. jubileju.

Lielo jubileju gan aizēno viņa skaļā atbrīvošana no amata. Jau ziņots, ka augusta beigās Kultūras ministrija konkursa rezultātā lēma, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās. Pašam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, taču arī viņš no šāda scenārija ir atteicies.

Par viņa nomaiņu iestājās operas arodbiedrību pārstāvji, norādot, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", taču Žagara atbalstam LNO valdē publiski izteicās gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori un vairāki LNO solisti. Publisku sašutumu par nu jau bijušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes darbu pauda arī Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis. Savukārt soliste Kristīne Opolais atteicās uzstāties Operas 150 gadu jubilejas koncertos.

Ar mediju starpniecību starp Žagaru un Grendi veidojās asa "vārdu apmaiņa", kurā Kultūras ministre norādīja, ka Žagaram opera nepieder, savukārt Žagars izteicās, ka arī viņš varētu kļūt par kultūras ministru.

Pēc šī ministres lēmuma izskanējušas prasības pēc viņas demisijas. Pati Jaunzeme-Grende  Nacionālās apvienības un Latvijas Mākslas augstskolu apvienības atbalstīta norādīja, ka demisijas prasība nav argumentēta. Tomēr pēc neilga laika - 13. septembrī - premjers pieprasīja kultūras ministres demisiju un aicināja Nacionālo apvienību (NA) deleģēt citu kandidātu kultūras ministra amatam.

Tas gan nemainīja Jaunzemes-Grendes 11. septembra rīkojumu Žagara atbrīvošanai no amata un jaunas operas valdes izveidi triju valdes locekļu sastāvā. Žagars pēc tā paziņoja, ka ir nolēmis vērsties tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī apstrīdēt atlaišanas lēmuma tiesiskumu.

Pagaidām par kultūras ministres pienākumu izpildītāju premjers iecēlis citu NA pārstāvi valdībā – tieslietu ministru Jāni Bordānu, bet NA par kultūras ministra kandidāti izvirzījuši pašreizējo Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!