Foto: Margarita Germane/Publicitātes foto/Krista Dzudzilo/Kristaps Kalns

Aizvadītās nedēļas galvenā balle, protams, notika Latvijas Nacionālajā teātrī, kur 3. oktobra vakarā uz skatuves tika godināts populārais aktieris Uldis Dumpis. Nozīmīgas svinības bija arī arhitektu cunftei, jo piektdien, 6. oktobrī, tika pasniegtas Latvijas Arhitektūras gada balvas. Vairāki iemesli svinēt pagājušajā nedēļā bija arī Valmierā – pirmizrādi piedzīvoja jauns Raiņa lugas "Jāzeps un viņa brāļi" iestudējums, bet pilsētvidē tika atklāta māksliniekam Mārim Bišofam veltīta izstāde. Par svinībām jaunāka gadagājuma publikai parūpējās Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāls, bet Rīgā nedēļu noslēdza labdarības skrējiens "Pieliec plecu!" grūtībās nonākušu mūziķu atbalstam. Par aizvadītās nedēļas kultūras aktualitātēm – 10 fotogalerijās.

Nacionālajā teātrī sumina aktieri Uldi Dumpi

Latvijas Nacionālajā teātrī nedēļa iesākās ar grandiozu balli – 80. jubileju svinēja aktieris Uldis Dumpis. Vispirms mākslinieks kopā ar ģimeni viesojās pie Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča, lai saņemtu cildinājuma rakstu, bet vēlāk tika vizināts uz Nacionālo teātri, kur tika sagaidīts ar kolēģu dziesmām un apsveikumiem, ziediem un sarkano paklāju. Dzimšanas diena noslēdzās ar sirsnīgu koncertuzvedumu, kurā Uldi Dumpi uz skatuves sveica gan kolēģi no Nacionālā, gan citiem Latvijas teātriem, kultūras ministre Agnese Logina (P), Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītājs Ojārs Rubenis un citi.

Maskulīnā sāncensība – Raiņa 'Jāzeps un viņa brāļi' Valmieras teātrī

Valmieras teātra pagaidu telpās "Kurtuvē" 5. oktobrī pirmizrādi piedzīvoja jauns Raiņa traģēdijas "Jāzeps un viņa brāļi" iestudējums Ineses Mičules režijā. Mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo veidotajā scenogrāfijā viens no visvairāk analizētajiem Raiņa darbiem ieguvis sportiskas un maskulīnu sāncensību pasvītrojošas aprises. Galveno lomu izrādē uz maiņām spēlēs divi aktieri – Aksels Aizkalns un Mārtiņš Meiers.

Jauns un krāšņs iestudējums uz LNOB skatuves – "Dons Karloss"

Aizvadītajā nedēļā, 5. oktobrī, pirmizrādi piedzīvoja arī Latvijas Nacionālās operas sezonas pirmais jauniestudējums – Džuzepes Verdi opera "Dons Karloss". Vācu režisora Klausa Gūta veidotais, skatuviski iespaidīgais iestudējums ar Etjēna Plisa scenogrāfiju un Petras Reinhartes kostīmiem ir kopražojums ar Neapoles "Teatro San Carlo". Latvijas Nacionālajā operā jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir franču maestro Frederiks Šaslēns, atjaunojuma režisors ir Marselu Peršs-Buskainu. Pirmajās trīs izrādēs karaļa Filipa II lomu interpretēja pasaulslavenais bass Ginters Groisbeks, bet titullomu dziedāja poļu tenors Arnolds Rutkovskis un dienvidkorejiešu tenors Džeimss Lī.

Jauns mākslas maršruts Valmierā – veltījums Mārim Bišofam

Valmierā atklāta Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LCCA) un Valmieras novada pašvaldības organizētā izstāde "Pretrunu pilns zīmējums ar gaišredzības iezīmēm", kurā astoņi Latvijas mākslinieki reflektē par un mijiedarbojas ar Māra Bišofa daiļradi. Līdz 10. novembrim izstāde apskatāma Valmieras pilsētvidē – no ēku sienām un jumtiem līdz pat veikalu plauktiem un peldbaseinam.

Iedvesmojoties no Māra Bišofa radošās darbības, astoņi mākslinieki radīja jaundarbus, kuros spēlējas ar visdažādākajām idejām – no ironiski kritiska skatījuma uz kultūras nozares ķibelēm nekustamo īpašumu jomā, līdz Bišofa darbu interpretācijām no Valmieras jauniešu un sievietes-mākslinieces skatupunkta. Valmiermuižas alus darītava par godu izstādei radījusi jaunu alus garšu "Letiņa alus" – uz tās pudeles redzams Māra Bišofa jaundarbs, kas tapis kā viens no izstādes eksponātiem. Izstādes kuratores – Solvita Krese un Māra Žeikare.

Izstādes informācijas centrs ir topošā laikmetīgās mākslas telpa "Kurtuve", Rīgas ielā 25a, kurš šobrīd iemājojis Valmieras teātris. Līdz pat izstādes noslēgumam 10. novembrī tur iespējams aplūkot Māra Bišofa oriģināldarbus, kā arī saņemt izstādes karti un uzzināt vairāk par izstādes norisi. Digitālo karti ar visu Valmieras pilsētvidē atrodamajiem darbiem digitālā formātā iespējams lejupielādēt šeit.

Pasniegtas Latvijas Arhitektūras gada balvas – ieskats ceremonijā

Piektdien, 6. oktobrī, svētkus svinēja Latvijas arhitekti. Līdz ar Arhitektūras gada balvas pasniegšanu noslēdzās ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Šogad svinīgā ceremonija notika VEF kvartālā, bet galveno – Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu saņēma arhitektu birojs SIA "MADE arhitekti" par Dailes teātra priekšlaukuma atjaunošanu un labiekārtošanu, savukārt "Delfi" īpašā balva tika piešķirta SIA "Sudraba Arhitektūra" par Valmieras Kurtuves pielāgošanu Valmieras teātra vajadzībām.

Spoži solisti un publikas sajūsma – LNSO ar diviem koncertiem atklāj jauno sezonu

Aizvadītās nedēļas izskaņā ar diviem koncertiem jauno sezonu atklāja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Pie diriģenta pults stājās tā mākslinieciskais vadītājs, somu jaunā zvaigzne Tarmo Peltokoski, kurš uzreiz pēc koncertiem Rīgā saņēma "Opus Klassik" balvu kā gada labākais jaunais mākslinieks. Koncerta solisti bija latviešu klarnetiste Anna Gāgane, kā arī somu operas mākslinieki: soprāns Hannakaisa Nirenena, tenors Jirki Antila un bass Eriks Rousi.

Pirmizrādi piedzīvojis jauns muzikāls iestudējums "Kapteiņa Granta bērni"

Ādažu Kultūras centrā piektdien, 6. oktobrī, ceļu pie skatītājiem sākusi jauna muzikāla izrāde visai ģimenei – "Kapteiņa Granta bērni". Turpmākās izrādes gaidāmas visā Latvijā līdz par nākamā gada pavasarim.

Pirms 50 gadiem slavu iemantojis kā Latvijas Jaunatnes teātra iestudējums, "Kapteiņa Granta bērni" ar Imanta Kalniņa un Knuta Skujenieka dziesmām nu atgriežas pie skatītājiem jaunā versijā. To veidojusi režisore Laila Kirmuška, bet galvenajās lomās redzami aktieri un dziedātāji Jānis Skanis vai Imants Vekmanis, Zane Vaļicka, Edgars Lipors, Mikus Galvanovskis, Madars Zvagulis, Sandija Misika, Sandis Berghods un citi.

Karlsons, Ronja un citi. Siguldā atklāta Astrīdas Lindgrēnes grāmatu ilustratores izstāde

Siguldas Bērnu un jauniešu literatūras festivāla programmā kultūras centrā "Siguldas devons" nedēļas nogalē tika atklāta Igaunijā dzimušās zviedru mākslinieces Ilonas Vīklandes darbu izstāde "Māja Hāpsalu". Viņa plaši pazīstama kā rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes populāro grāmatu zīmējumu autore, kura radījusi gan Karlsona, gan laupītāja meitas Ronjas, gan citu populāru varoņu vizuālos tēlus.

Izstādē redzamas vairāk nekā 50 Ilonas Vīklandes veidotās ilustrācijas. Šī ir pirmā reize, kad mākslinieces oriģināldarbi ir atceļojuši uz Latviju no mākslinieces bērnības pilsētas Hāpsalu, Igaunijā, kur atrodas viņai veltīts muzejs.

Izstāde būs aplūkojama no 7. oktobra līdz 4. novembrim.

Liepājā saviļņojoši izskan Ulda Marhilēviča programma "Gaismas atgriešanās"

Piektdienas 6. oktobra, vakarā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" izskanējusi komponista Ulda Marhileviča koncertprogramma "Gaismas atgriešanās". Ar šo koncertu sākās pirms 20 gadiem tapušā dziesmu cikla programmas koncertturneja.

Koncertā skanēja gan pirms divdesmit gadiem tapušās dziesmas ar Guntara Rača vārdiem, gan arī pirmatskaņojums – skaņdarbs "Nepadošanās". To izdziedāja un izspēlēja pats komponists, dziedātāji Ance Krauze (Gaisma) un Andris Ērglis (Tumsa), Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs (Teicējs), kā arī pavadošā grupa un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris diriģenta Romāna Vanaga vadībā.

"Gaismas atgriešanās" tuvākais koncerts gaidās 11. oktobrī, Ventspils koncertzālē "Latvija". Tam sekos uzstāšanās Jelgavā, Rīgā, Rēzeknē un Valmierā. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Mūziķu labdarības skrējiens 'Pieliec plecu!' pulcē kuplu dalībnieku skaitu

Svētdien, 8. oktobrī, Rīgā pie Māras dīķa norisinājās jau otrais nodibinājuma "Fonds Līdzskaņa" organizētais Mūziķu labdarības skrējiens, kas šogad pulcēja ap pusotru simtu dalībnieku – gan sportiskākos mūziķus, gan mūziķu atbalstītājus. Labdarības skrējienā "Pieliec plecu!" šogad tika vākti līdzekļi veselības un citās grūtībās nonākušu mūziķu sociāli radošo nometņu organizēšanai.

Šogad "Fonds Līdzskaņa" skrējienu organizēja ciešā sadarbībā ar "Radio SWH", kura raidījumu producents un ētera personība Artis Volfs skrējiena laikā uzmundrināja dalībniekus pie dīdžeja pults:

Līdzīgi kā pērn, arī šajā reizē skrējiena dalībnieki, skrienot, nūjojot vai vienkārši nosoļojot, pēc izvēles varēja mērot divas distances apkārt Māras dīķim. Par jautrību un pozitīvu noskaņu skrējiena laikā rūpējās Katrīna Dimanta un Atis Zviedris, savukārt pēc skrējiena muzikālus pārsteigumus nelielā koncertā dalībniekiem sagādāja "Fonda Līdzskaņa" mūziķi Atis Zviedris, Katrīna Dimanta, Ira Dūduma-Krauja, Herberts Blūmbergs, Reinis Briģis, Matīss Uškāns, Andris Kauliņš un viņu draugi – grupas "Citi zēni" un "Pirmais kurss".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!