Foto: Publicitātes foto, LETA

Šobrīd Liepājas teātrī notiek darbs pie jaunas izrādes – Rasas Bugavičutes-Pēces lugu "Tēvs klusums" iestudē režisors, teātra valdes loceklis mākslinieciskajos jautājumos Valters Sīlis. Vienā no galvenajām lomām tajā būs redzams bijušais Jaunā Rīgas teātra aktieris Ģirts Krūmiņš, kuram šī būs debija Liepājas teātrī.

Ņemot vērā iestudējuma abu cēlienu atšķirīgo dabu – režisors izrādei devis savdabīgu žanrisko apzīmējumu – koncerts un balle. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 13. aprīlī, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Zanda Borga.

Iestudējuma galvenā varone Maija negaidītā kārtā ir saņēmusi ielūgumu uz sava tēva – sabiedrībā labi zināma kordiriģenta – jubilejas koncertu. Lai arī tēvs viņas dzīvē nav bijis klātesošs, Maija izlemj uz jubileju doties, lai tādējādi rastu atbildes uz jautājumiem, kas ilgstoši viņā krājušies – kāpēc abu ceļi tā arī nav krustojušies? Vai viņā ir kas pārmantojies no tēva? Kā tas vispār ir, ka tev ir māsa? Kā nepieļaut vecāku kļūdas pašas dzīvē? Un vai viņš reizi par visām reizēm varētu beidzot publiski atzīt, ka Maija ir viņa meita? Ilgas, gaidas, traģikomiski pieņēmumi un apzināšanās, ka tevī ir ārkārtīgi daudz kā no itin kā nezināma cilvēka, satricina, mulsina un aizkustina, turklāt tas viss notiek kormūzikas pavadījumā.

"Šajā izrādē ir vairāki interesanti izaicinājumi, piemēram, kā satikties teātra mākslai ar kora mākslu tā, lai katrs varētu sevi parādīt no stiprākās puses," saka Valters Sīlis. "Šī būs iespēja arī ar dramatiska darba palīdzību ieskatīties Latvijas koru kustībā, jo izrādē izskanēs vairākas Latvijā nozīmīgas koru dziesmas. Šajā izrādē man ir interesanti runāt par savādo mīlestības dabu. Vecāki ne vienmēr ir tie cilvēki, no kuriem tiek saņemta nedalīta mīlestība. Dažreiz viņu mīlestība ir veltīta citiem cilvēkiem, kuru attīstībā tiek ieguldīts viss viņu laiks un uzmanība, kā tas mēdz būt pedagogiem pret skolēniem, diriģentiem pret koristiem. Tā ir tikpat dziļa un patiesa mīlestība, tikai to nesaista radniecīgas saites," viņš papildina.

Galvenās lomas iestudējumā atveidos Agnese Jēkabsone un Ģirts Krūmiņš, kurš Liepājas teātrī strādās pirmo reizi. Viņam uzticēta tēva loma, kas, ņemot vērā atveidotā varoņa profesiju, ir gana izaicinoša – kopā ar horeogrāfi Kristīni Brīniņu, balstoties dokumentālos materiālos, šobrīd tiek strādāts arī pie diriģentam unikālās diriģēšanas valodas.

Pārējās lomās Inese Kučinska, Kaspars Gods, Anda Albuže, Laura Jeruma. Izrādē piedalīsies arī koris "Laiks" diriģentes Ilzes Balodes vadībā, starp koristiem iejutīsies arī aktieri – Kinija Stūre, Agnija Dreimane, Madara Kalna, Gatis Maliks, Kārlis Artejevs un Hugo Puriņš.

Kopā ar režisoru pie izrādes strādā arī māksliniece Ieva Kauliņa (scenogrāfija un kostīmi), gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, skaņu dizainu veido Arvīds Saulītis.

Izrāde iekļauta lielās zāles abonementā, to iespējams noskatīties arī 14. aprīlī, 5. maijā un 15. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!