Foto: LETA

Līdz ar sezonas izskaņu un jau tradicionālā koncertuzveduma "Dailes sviests" izrādīšanu Dailes teātris izziņojis jaunās sezonas plānus, tostarp pazīstamās poļu raktnieces, aktīvistes un Nobela prēmijas literatūrā lauerātes Olgas Tokarčukas pasaulslavenā darba "Dzen savu arklu pār mirušo kauliem…" iestudējums ar krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu galvenajā lomā.

Izrādi veidos holandiešu režisore Ola Mafalani. Kā vēsta teātris, šobrīd ir noslēgusies aktieru atlase iestudējumam. Režisore galvenajai lomai Hamatovu atlasīja jau maija sākumā, bet nu teātris var viņu apstiprināt šai lomai, jo aktrise ir izšķīrusies par labu brīvmākslinieces statusam un no nākamās sezonas vairs nebūs Jaunā Rīgas teātra štata aktrise.

Pagaidām vēl nav izziņots pirmizrādes datums, kad iestudējums nonāks pie skatītājiem.

Izrāde ar "The Tiger Lillies" un citi jaunumi

Kā "Delfi" jau vēstīja, jauno sezonu šī gada augustā Dailes teātris iesāks ar "frīku kabarē" iestudējumu "Stulbā dzīve", kas top kopā ar divām pasaulē pazīstamām un kulta statusu iemantojušām grupām – "The Tiger Lillies" (Lielbritānija) un "The Dakh Daughters" (Ukraina).

Šī neparastā iestudējuma pirmā izrāde gaidāma 9. augustā Vidzemes koncertzālē "Cēsis" teātru skates "Grand Prix" ietvaros, bet 11. augustā notiks tās pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē.

Foto: Andrey Kezzyn

Savukārt Dailes teātra sezonas atklāšana tiks svinēta 13. septembrī, kad uz Lielās zāles skatuves pirmizrādi piedzīvos izrāde visai ģimenei "Zilā lapsa". Izrādi Dailes teātrī iestudēs lietuviešu režisors Jons Tertelis. "Zilā lapsa" ir animācijas iedvesmota izrāde, kas aicinās skatītājus doties pasakainā ceļojumā un vieglā un drošā veidā iepazīt to, kas slēpjas pasaku ēnas pusē.

Tāpat jaunajā sezonā teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs iestudēs Viljama Šekspīra "Sapni vasaras naktī", bet Klāva Meļļa režijā taps Raimonda Paula un Māras Zālītes mūzikla "Meža gulbji" iestudējums.

Iepriekš abonementā iekļautā izrāde pēc Artura Šniclera "Sapņu novele" Olivjē balvas nominanta Daniela Regeta režijā ir pārcelta uz 2025./2026. gada sezonas sākumu.

Turpinās "Rotkho" panākumi Eiropā

Jau drīz, vasaras saulgriežu laikā Dailes teātrim gaidāms īpašs notikums. Dailes teātris ar jau starptautiskus panākumus piedzīvojušo izrādi "Rotkho" piedalīsies Vīnes festivālā (Wiener Festwochen).

Kā norāda teātra pārstāve Agnese Vārpiņa, Vīnes festivāls ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem Eiropas teātra festivāliem. Dailes teātra un režisora Lukaša Tvarkovska iestudējums "Rotkho" Vīnes festivāla programmā būs skatāms 21. 22. un 23. jūnijā. Pēc veiksmīgām viesizrādēm Atēnās, Parīzē un Milānā žurnāla "Théâtres Magazine" desmit gadu jubilejas numurā izrāde ir atzīta par vienu no pēdējās desmitgades 50 labākajām izrādēm.

Foto: Arturs Gruzdiņš

Uz Kijivu dodas "Kaukāziešu krīta aplis"

Dailes teātris kopā ar atbalstītāju "Stiga RM" organizē īpašu dāvinājumu Ukrainai. Dailes teātra izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti tiks nodoti dāvinājumā Ukrainas kolēģiem. Izrādes režisors Data Tavadze ar savu radošo komandu rudenī dosies uz Kijivu, lai veidotu Dailes izrādes repliku. "Kaukāziešu krīta aplis" turpinās savu dzīvi Kijivā un ukraiņu valodā. Visus mākslinieciskos izdevumus un dekorāciju transportēšanu segs "Stiga RM". Kopīgā dāvinājuma vērtība būs gandrīz 60 000 eiro, norāda Vārpiņa. Izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" bija viens no kritiķu augstāk novērtētajiem iestudējumiem Dailes teātrī pēdējo sezonu laikā. Tā tika nominēta vairākām 2022./2023. gada "Spēlmaņu nakts" balvām – izrāde nominēta kā "Gada lielās formas izrāde", Data Tavadze nominēts kategorijā "Gada režisors", savukārt Milēna Miškēviča tika izvirzīta nominācijai "Gada jaunais skatuves mākslinieks".

Foto: Mārcis Baltskars

Dailes teātrim ar Kijivas Drāmas un komēdijas teātri cieša sadarbība ir izveidojusies kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma. Kijivas teātra mākslinieki Dailē 2022. gada vasarā ar sponsoru un Londonas Vestenda teātra kompānijas "Mischief Theatre" atbalstu iestudēja populārās komēdijas "Izrāde, kas saiet sviestā" Dailes versiju ar ukraiņu aktieriem un ukraiņu valodā. Iestudējums tika vairākkārt rādīts Dailē Ukrainas bēgļiem labdarības izrādēs, bet pēc tam tika pārcelts uz Kijivu, kur to izrāda vēl joprojām. Kā teātra direktoram atzinuši ukraiņu kolēģi: "Mums ir vajadzīgi ne tikai ieroči, mums reizēm ir vajadzīgi arī retie brīži, kad nedomāt par kara šausmām, un teātrim patlaban Ukrainā naudas nav it nemaz."

Jauni skatuves dēļi un pagaidu mājas "Tabakas fabrikā"

Šajā sezonā pēdējo reizi aktieri spēlēs uz Dailes teātra Lielās skatuves vecajiem skatuves dēļiem. Šovasar tiks pabeigta jaunās skatuves grīdas ieklāšana. Šim mērķim uzņēmums "Stiga RM" novirzījis 30 000 eiro, un teātra vajadzībām ir sarūpēti īpaši sagatavoti skatuves grīdas dēļi. Ar tik pat lielu summu, 30 000 eiro, "Stiga RM" šosezon atbalstījiis jauno Dailes studentu mācības Mūzikas akadēmijā.

Tāpat šajā pavasarī teātrī tika uzsākta Mazās zāles pārbūve. Ir plānots, ka jaunajā sezonā, pārbūves laikā Mazās zāles iestudējumi tiks izrādīti "Tabakas fabrikā". Paredzams, ka pārbūve ilgs aptuveni gadu.

Šī sezona teātrī ir aizvadīta sadarbībā ar patronu "Rietumu banka". Kā ziņots iepriekš, pagājušajā gadā tika parakstīts trīs gadu sadarbības līgums starp "Rietumu Banku" un Dailes teātri, paredzot, ka ik gadu ar bankas finansējumu teātra jauniestudējumu budžets tiks papildināts par 100 000 eiro. Savukārt, lai piesaistītu darbam Dailes teātrī augstākās raudzes profesionāļus no Eiropas, kā arī atbalstītu Dailes teātra esošo un potenciālo darbinieku apmācības Latvijā un ārvalstīs, teātris ir uzsācis ilgtermiņa sadarbību ar labdarības fondu "Nākotnes atbalsta fonds", kas ik gadu šim nolūkam teātrim arī ziedos 100 000 eiro.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!