Foto: Publicitātes attēls

Baltijas loģistikai paredzēto nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" šogad Baltijas valstīs plāno investēt 102 miljonu eiro, tostarp Latvijā – 25 miljonus eiro, Lietuvā – 60 miljonus eiro un Igaunijā – 18 miljonus eiro, ziņo uzņēmums.

Tādējādi “Sirin Development” kopējais noliktavu telpu portfelis reģionā sasniegs 490 tūkstošus kvadrātmetru.

Sākot apgūt Igaunijas tirgu, “Sirin Development” ir sācis arī savas pirmās noliktavas būvniecību Tenasilmas ciemā netālu no Tallinas. Tās platība ir paredzēta 14 tūkstoši m2. Projektā kopumā plānots investēt 8 miljonus eiro, ar iespēju paplašināt noliktavas līdz 60 tūkstošiem kvadrātmetru. Šis projekts ir daļa no “Sirin Development” biznesa stratēģijas piedāvāt vienotus nomas pakalpojumus klientiem, kas darbojas visās trīs Baltijas valstīs. Projekts Tallinas pievārtē būs desmitais loģistikas parks uzņēmuma pašreizējā portfelī.

“Līdz šim Igaunija bija vienīgā Baltijas valsts, kurā mums vēl nebija noliktavu. Tāpēc pirmo soli speram ļoti  piesardzīgi un šī, iespējams, ir mazākā noliktava, ko būvējam pēdējos piecos gados. Šogad plānojam būvēt vēl vienu līdzīga izmēra noliktavu, un rudenī izvērtēsim, vai paātrināt paplašināšanās plānus Igaunijā,” komentē "Sirin Development" izpilddirektors Laurins Kuzavs (Laurynas Kuzavas).

Šo projektu plānots pabeigt 2025. gadā, un to paredzēts iznomāt gada laikā pēc būvniecības pabeigšanas.

“Salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Igaunijā ir vislielākā konkurence. Tāpēc esam labi pārdomājuši savu piedāvājumu, lai tas atbilstu aktuālajām tirgus vajadzībām,” klāsta Kuzavs. Proti, nomniekiem ir svarīga elastība, tāpēc uzņēmums veido lielus parkus plašam nomnieku skaitam. Tādējādi, ja kādam uzņēmumam rodas vajadzība pēc papildu noliktavām, to ir iespējams ātri nodrošināt, savukārt, ja  nepieciešams nomas platību samazināt, arī tas ir iespējams.

Igaunijā “Sirin Development” ir iegādājies vēl 22 hektārus lielu zemesgabalu Vailas ciemā. Tur ir potenciāls attīstīt 100 tūkstošus m2 lielu loģistikas parku, un šobrīd tiek gatavots teritorijas ģenerālplānojums.

“Igaunija izceļas arī ar to, ka tajā ir visaugstākās nomas cenas – par aptuveni 15–20% augstākas nekā, piemēram, Viļņā. To papildina dārgāki zemesgabali, lielākas algas un daudz mazāks darbuzņēmēju loks,” situāciju šajā valstī raksturo Kuzavs.

“Sirin Development” šobrīd ir loģistikas parki Viļņā, Kauņā un Kauņas rajonā, Šauļos, Rīgā un Ventspilī ar kopējo platību 367 tūkstoši m2.

Portāls “Delfi” jau vēstīja, ka šopavasar Rīgas dome nolēma atzīt par spēku zaudējušu 2022. gadā pieņemto lēmumu par 22 zemes gabalu pie lidostas “Rīga” privatizācijas pabeigšanu, tādējādi atjaunojot īpašumtiesības uz šiem zemes gabaliem. Pēc tam "Sirin Development" paziņoja, ka prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus 5,7 miljoni eiro apjomā, kas radīti, atceļot šo zemesgabalu izsoli.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!