Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
Aizvadītajā nedēļas nogalē, 17. decembrī, 95 gadu jubilejā tika pieminēts tautā mīlētais latviešu aktieris un estrādes dziedātājs Edgaru Liepiņš (1928-1995). Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs mākslinieka jubilejā aicina aplūkot fotogrāfijas un dokumentus, kas saistīti ar Edgara Liepiņa dzīvesgājumu.

Edgars Liepiņš dzimis 1928. gada 17. decembrī sešu bērnu ģimenē. Arī viens no viņa jaunākajiem brāļiem - Pēteris Liepiņš (1943-2022) - kļuva par aktieri.

Edgars Liepiņš mācījies Meņģeles septiņgadīgajā skolā. Pēc Otrā pasaules kara beigām 1945. gadā iestājās Leona Paegles 1. vidusskolā (šodien Rīgas Valsts 1. ģimnāzija). Kļūt par aktieri viņu pamudinājis novadnieks – Drāmas teātra (šodien Latvijas Nacionālā teātra) jaunais aktieris Haralds Topsis. Viņš ierosinājis: "Mācies par aktieri, Edžu!" Tuvākajā frizētavā Liepiņš ielicis ilgviļņus un devies uz Teātra un horeogrāfijas vidusskolu, kurā tik tiešām arī iestājies.

Foto: Aktieris Edgars Liepiņš bērnībā. 1929. gads. Autors nav zināms. Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, LNA_KFFDA_F1_4_25237

1951. gada 15. augustā Liepiņš apstiprināts par Latvijas PSR Valsts jaunatnes teātra aktieri. Savukārt 1957. gadā nofilmējās Vara Krūmiņa filmā "Zvejnieka dēls".

Latvijas Nacionālais arhīvs ir publiskojis Liepiņa raksturojumu, ko 1961. gadā rakstījis Jaunatnes teātra direktors Nikolajs Kārkliņš.

Tajā teikts, ka, Edgars Liepiņš, pateicoties labām ārējām dotībām un nopietnai, radošai pieejai aktiera darbam, izvirzījies par vienu no labākajiem Jaunatnes teātra aktieriem. Pēc raksturojumā teiktā, aktieris ir sevišķi populārs un iemīļots bērnu un jaunatnes vidū, jo ar savu vienkāršību un sirsnību aizrauj jaunos skatītājus.

70. gados Edgars Liepiņš iekaroja skatītāju sirdis kā satīriskais televīzijas iestudējuma tēls Hugo Diegs, bet īpaši lielu popularitāti nesa 80. gados visā Latvijā izpildītās komponistu Raimonda Paula un Mārtiņa Brauna dziesmu ziņģu programmas.

Foto: Aktieris Edgars Liepiņš tiekas ar pasākuma apmeklētājiem. Latvija, 1979. gads. Autors nav zināms. Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, LNA_KFFDA_F1_4_83994

"Hugo Diegs ne tikai līdz asarām smīdināja publiku, bet lika arī no malas paskatīties uz padomju sadzīves absurdu. Visdrīzāk tieši šā iemesla dēļ raidījuma uzņemšana tika pārtraukts, bet Edgars Liepiņš Hugo Diegu turpināja spēlēt koncertuzvedumos, ar kuriem vairākus gadus apbraukāja izpārdotus kultūras namus un zāles visā Latvijā," tā par Hugo Diegu – Edgara Liepiņa firmas zīmi – Nacionālās enciklopēdijas vietnā "enciklopedija.lv" raksta teātra kritiķe Anna Andersone.

1988. gadā, pēc 37 gadiem Jaunatnes teātrī pavadītiem gadiem, Edgars Liepiņš nospēlēja savu pēdējo lomu Oļģerta Krodera iestudējumā "Smaržo sēnes" un aizgāja no teātra. Aktieris mūžībā devās 1995. gada 13. septembrī.

Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs mākslinieka jubilejā aicina ielūkoties fotogrāfiju kolekcijā "Edgars Liepiņš" un noskatīties kinožurnālus "Padomju Latvija" Nr. 25/26 un "Sporta apskats" Nr. 4, kā arī spēlfilmu "Īsa pamācība mīlēšanā", kur skan asprātīgā dziesminieka balss tirgotāja lomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!