Foto: Publicitātes foto
"Kino mums ļauj ieraudzīt, kas mēs esam vai bijām, kā esam mainījušies, stāsta par mums gan labo, gan apkaunojošo – mēs nedrīkstam to visu paslaucīt zem paklāja," nesenā intervijā BBC teicis amerikāņu kino leģenda Mārtins Skorsēze. Viņa paša filmas, protams, ir šī apgalvojuma vistiešākais apliecinājums, un jaunākais darbs – episkais revizionistu vesterns "Ziedu mēness slepkavas" (Killers of the Flower Moon) – pierāda, ka arī 80 gadu vecums izcilajam režisoram nav šķērslis jaunu šedevru radīšanai. Bet par to, ka "Ziedu mēness slepkavas" ir izcils kino, šķiet, šaubās tikai retais.


Skorsēze mūsu platuma grādos noteikti vairāk zināms kā gangsterkino karalis – "Labie zēni", "Kazino", "Ņujorkas bandas", "Atkritēji", kā arī iepriekšējais, ne mazāk iespaidīgais veikums "Īrs" veido iespaidīgu daļu no režisora teju 70 darbu plašās filmogrāfijas. Taču viņš ir spoži pierādījis spēju strādāt dažādos žanros, tiesa, vienmēr saglabājot interesi par sev svarīgajām tēmām, kas aptver ne tikai noziegumu un sodu, bet arī reliģiju, vēsturi, maskulinitāti... Filma "Ziedu mēness slepkavas" varbūt arī tiek uzskatīta par viņa pirmo iznācienu tieši vesterna žanrā (kaut arī visnotaļ netradicionālu, jo te nav drosmīgu kovboju un elpu aizraujošu pistoļcīņu), bet labi režisora daiļrades pārzinātāji noteikti saskatīs viņa iemīļoto tēmu un režijas paņēmienu izpētes turpinājumu un paplašinājumu.

Šķiet, tajā pašā intervijā Skorsēze atsaucas uz citu režijas guru – somu Aki Kaurismeki, kurš ieteicis šādā vecumā vairs netērēt laiku "muļķībām" un filmēt tikai to, kas ir personiski svarīgs un tuvs. Tāpēc viņa pēdējo gadu filmogrāfija faktiski sastāv no šādiem "mīļprojektiem" – vispirms tā bija reliģiskā drāma "Klusums", tai sekoja gangsteru eposs "Īrs" ar digitāli atjauninātajiem Alu Pačīno un Robertu de Niro, bet tagad pienākusi kārta "Ziedu mēness slepkavām", par ko Skorsēze sapņoja kopš brīža, kad 2018. gadā izlasīja Deivida Granna dižpārdokli, kas ir filmas scenārija pamatā.

Par ko tad vēsta Granna grāmata, kas pēc iznākšanas 2017. gadā pamanījās satricināt Ameriku?Protams, par kādu tumšu, taču piemirstu epizodi šīs valsts asinīm slacītajā vēsturē.  

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!