Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Santamonikā, Kalifornijā, ASV svētdien, 14. janvārī (15. janvāra rītā pēc Latvijas laika) notikusi Kritiķu balvu (Critics Choice Awards 2024) pasniegšanas ceremonija labākajām filmām, seriāliem, režisoriem, aktieriem un aktrisēm. Arī šī ceremonija nesusi uzvaru birumu filmām "Barbie" ("Bārbija") un "Oppenheimer" ("Openheimers").

Vēsturiskā drāma par atombumbas tēvu, fiziķi Robertu Openheimeru kopumā saņēma astoņas balvas, tai skaitā tika atzīta par labāko filmu, bet Kristofers Nolans par labāko režisoru. Roberts Daunijs Juniors par lomu šajā filmā ticis pie balvas kategorijā "Labākais otrā plāna aktieris". Tāpat filma godalgota par operatora darbu, montāžu, vizuālajiem efektiem un skaņu celiņu.

Filma "Barbie" tika pie sešām balvām, tai skaitā kā gada labākā komēdija. Lelles Bārbijas košais un pamācošais stāsts ticis arī pie balvas par labāko oriģinālo scenāriju un labāko filmas mākslinieka darbu. Tāpat filma godalgota par labākajiem kostīmiem, frizūrām un grimu, kā arī labāko dziesmu - aktiera Raiena Goslinga (Ryan Gosling) dziedāto "I'm Just Ken".

Savukārt seriālu kategorijās visvairāk uzvaras lauru plūca daudzsēriju filmas "Beef" un ""The Bear", kas katra saņēma četras godalgas, savukārt seriāla "Succession" noslēdzošā sezona tika pie trīs Kritiķu balvām.

Pirms nedēļas "Zelta globusu" saņēmušais Pols Džamati (Paul Giamatti) par darbu filmā "The Holdovers" ("Aizkavēšanās") tika atzīts par labāko aktieri. Tāpat Kritiķu balvā sajūsmu izpelnījusi aktrise Emma Stouna (Emma Stone), kura godalgota par galevo lomu filmā "Poor Things" ("Nabaga radības").

Par labāko animācijas filmu atzīta "Spider-Man: Across the Spider-Verse", savukārt ārvalstu filmu kategorijā uzvaras laurus plūca franču režisores Žistines Trje (Justine Triet) tiesu drāma "Anatomy of a Fall" ("Kritiena anatomija"), kas jau saņēmusi "Zelta globusu" un Eiropas kinoakadēmijas balvu.

Balvu par mūža ieguldījumu ceremonijā saņēma aktieris Harisons Fords.

Kritiķu balva turpina kino godalgu sezonu, kas noslēgsies martā ar ASV kinoakadēmijas "Oskaru" ceremoniju. Pilns uzvarētāju saraksts atrodams "Critics Choice Awards" mājaslapā.

Uzvarētāji svarīgākajās kategorijās.

Labākā filma
"Oppenheimer"

Labākā komēdija
"Barbie"

Labākais režisors
Kristofers Nolans

Labākais aktieris
Pols Džamati ("The Holdovers")

Labākā aktrise:
Emma Stouna ("Poor Things")

Labākais aktieru ansamblis:
"Oppenheimer"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!