Foto: EPA/Scanpix/LETA
74. Berlīnes starptautiskais kinofestivālu ceturtdien, 15. februārī, atklās ar filmu "Small Things Like These", kas vēsta par bēdīgi slavenajām Īrijas veļas mazgātavām, kuras tika izmantotas kā "kritušo" jauno sieviešu ieslodzījuma vietas.

Drāma, kurā galvenās lomas atveido Kilians Mērfijs, Emilija Votsone un Mišela Fērlija, ir viena no 20 filmām, kas sacentīsies par festivāla galveno balvu "Zelta lāci".

Žūriju vadīs Kenijas un Meksikas aktrise Lupita Ņono, kura būs pirmā melnādainā žūrijas priekšsēdētāja festivāla vēsturē.

Festivāls, kas pazīstams kā Berlināle, ilgs no 15. līdz 25. februārim un kopā ar Kannu un Venēcijas festivāliem tiek uzskatīts par vienu no trim galvenajiem Eiropas kinogada forumiem. Festivāla programma tiek atlasīta no vairākiem tūkstošiem pieteiktu filmu.

Sagaidāms, ka šogad festivāls pa īstam atgūs agrāko šarmu un vērienu, ko pēdējos trīs gadus ierobežoja koronavīrusa pandēmija un tās garā ēna, liedzot daudziem ASV un Āzijas kino nozares pārstāvjiem piedalīties šajā prestižajā pasākumā.

"Šajā Berlinālē vajadzētu atgriezties vecajam garam," prognozē amerikāņu žurnāls "The Hollywood Reporter".

Eklektiskā programma sola bagātīgu kino zvaigžņu klāstu, smagas politiskas filmas un dokumentālās lentes, kā arī savdabīgas "art house" filmas.

Amerikāņu aktieris Ādams Sendlers festivālā prezentēs savu jaunāko filmu "Spaceman", kas tapusi sadarbībā ar ASV filmu un televīzijas seriālu straumēšanas platformu "Netflix". Filma vēsta par vientuļu astronautu, kurš meklē atbalstu pie citplanētieša, kad ir atsvešinājies no savas sievas, kuru spēlē Kerija Maligana.

Festivālā pirmizrādi piedzīvos arī zinātniskās fantastikas romantiskā filma "Another End". Tas ir stāts par tehnoloģiju, kas ļauj cilvēkiem, kuri zaudējuši tuviniekus, atjaunot saikni ar mirušajiem. Filmā galvenās lomas tēlo Gaels Garsija Bernals, Renāte Reinsve un Berenise Bežo.

Pirmo reizi pie skatītājiem nonāks arī drāma "La Cocina" ar Rūniju Maru galvenajā lomā, kas solās būt "traģisks un komisks veltījums par neredzamajiem cilvēkiem, kuri gatavo ēdienu" pasaules restorānos. Par "Zelta lāci" sacentīsies arī filma "Pepe", kas ir stāsts par nīlzirga spoku.

Martins Skorsēze, kurš par filmu "Killers of the Flower Moon" ("Ziedu mēness slepkavas") jau desmito reizi nominēts "Oskaram" par labāko režiju, Berlīnē ieradīsies, lai saņemtu balvu par mūža ieguldījumu.

Festivālā tiks izrādītas arī filmas, kas pēta Vācijas nacistisko pagātni. Drāma "Treasure" vēsta par holokaustā izdzīvojušu vīrieti un viņa meitu, kuri kopā Polijā atgriežas savā dzimtajā pilsētā un Aušvicā. Savukārt vācu drāma "From Hilde, With Love" ir balstīta uz patiesiem notikumiem un stāsta par pāri, kas 1942. gadā darbojas pretošanās grupā "Die Rote Kapelle".

Jau ziņots, ka festivāla laikā tiks demonstrēta arī režisora Dāvja Sīmaņa kinolente "Marijas klusums", un Latvijas nozares profesionāļi piedalīsies kinoindustrijas pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!