Foto: AP/Scanpix/LETA
Florences pasaulslavenā Ufici galerija ir izmantojusi Covid-19 dēļ noteikto mājsēdi, lai veiktu renovāciju, un tās gaitā ir atrastas iepriekš neredzamas freskas, kuras apmeklētāji varēs apskatīt, kad šī itāļu renesanses mākslas krātuve tiks atkal atvērta 4. maijā.

Ufici galerijas direktors Eike Šmits atzina, ka seši mēneši, kuru laikā muzejs bija slēgts, ir izmantoti lietderīgi – ir renovētas 14 jaunas istabas, kas maijā tiks atvērtas apmeklētājiem, un ir atrastas freskas, kas citādi būtu palikušas apslēptas.

Viņš pauda cerību, ka drīz gaidāmā muzeja atkalatvēršana, kas ir jau trešā pandēmijas laikā, būs arī pēdējā.

"Mēs ļoti ceram, ka tagad varēsim atvērt [muzeju] stabili bez turpmākām slēgšanām. Mēs tā ceram muzeja labā, bet ceram arī pasaules un cilvēku sabiedrības labā," sacīja Šmits.

Iepriekš apslēptās freskas ietver Toskānas lielhercoga Kozimo II de Mediči jaunības laika attēlu pilnā augumā no 17. gadsimta pirmajiem gadiem, kā arī dekoratīvu augu motīvus no 18. gadsimta pirmajiem gadiem uz sienām un griestiem.

Tās atrodas muzeja kreisajā spārnā, kur pēc Ufici galerijas atkalatvēršanas būs jaunā ieeja apmeklētājiem. Jaunā ieeja ar skatu uz Arno upi būs "krāšņs ievads" viesiem, un tai nākotnē tiks pievienotas klasiskas statujas.

Ir arī pabeigta jaunu istabu restaurācija, kuras veltītas 16. gadsimta vēlās renesanses mākslai no Itālijas centrālās un ziemeļu daļas.

Saskaņā ar Ufici galerijas jaunās ieejas sistēmu apmeklētāji nopirks biļetes un noliks mēteļus un somas kreisajā spārnā, bet pēc tam caur pagalmu dosies uz austrumu spārnu, kur viņi izies caur metāla detektoriem un paņems audiogidus, un tad sāks muzeja apskati.

Ufici galerijas apmeklētāju skaits pērn saruka līdz apmēram ceturtdaļai no 2019. gada apmeklētāju skaita, un tam par iemeslu bija Covid-19 mājsēdes pavasarī un rudenī. 2020. gadā šo muzeju apmeklēja 1,2 miljoni cilvēku, bet 2019. gadā – 4,4 miljoni.

Ufici galerija jau ir sākusi saņemt apmeklējumu pieteikumus šī gada vasaras mēnešiem.

Ufici galerija ir bijusi slēgta kopš 2020. gada 5. novembra, izņemot divas nedēļas janvārī, kad Toskānā bija spēkā Itālijas viszemākā līmeņa ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!