Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 8. Maijā, Maskavas laikmetīgās mākslas muzejā "Project Space Garage" ar Kaspara Groševa performanci – zondes piepūšanas skaņas iedvesmotu troksni – tiks atklāta Latvijas mākslinieku izstāde "Vortex", informē "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs.

Izstādē piedalās Kaspars Groševs, Ieva Kraule, Kristīne Kursiša, Darja Meļņikova, Miks Mitrēvics, Evita Vasiļjeva. Tās kuratore ir Zane Onckule.

Izstāde notiek projekta Rīga 2014. Eiropas kultūras galvaspilsēta ietvaros. Pasākumu atbalsta Latvijas Republikas vēstniecība Krievijas Federācijā.

"20. gadsimta 80. gados Anša Rūtentāla kustību teātris veica meteoroloģiskās stacijas darbības iedvesmotu akciju "Zonde". Puskaili akcijas dalībnieki, nostājušies Baltijas jūras piekrastes kāpās, pētīja no iekšienes izrietošās kustības skaistumu.

Viņi uzturējās gumijas zondē, lai testētu tās materialitāti iepretī savam ierobežotajam cilvēciskajam spēkam, un eksperimentēja ar tēliem, kurus bija iespējams radīt zondes iekšienē. Tā bija kolektīva pulcēšanās bez gatava scenārija, abstrakts skulpturāls žests, impulsīvs akts.

Kopš tā laika attiecības starp valodu un ķermeni, ķermeni un telpu, subjektu un objektu ir turpinājušas mainīties. Šodienas vispārējais imperatīvs liek nevis izolēties no pasaules, bet izprast to, ieņemot kādu – nereti sociāli aktīvu – pozīciju.

Tāpat kādreizējā ideja par mākslinieka individuālistisko radošumu ir sagurusi, pieņemoties spēkā apziņai, ka radīt jauno ir kļuvis grūtāk nekā agrāk, jo visas iespējamās satikšanās un sadursmes, šķiet, jau ir notikušas. Nemainīga dominante ir uz aktivitāti vērstas – tīklojumā savērptas mākslas radīšana, kurā mākslinieki veido nebeidzamas spekulatīvas attiecības un variācijas, kas var pastāvēt tikai šīs, kādas lielākas sistēmas daļas ietvaros.

Šāds virpulis spēj ģenerēt milzīgu enerģijas daudzumu, bet tam var būt neprognozējami rezultāti. Tādēļ "Vortex" jeb virpulis ir īsteni piemērots nosaukums izstādei, kuras publiskojamais mērķis ir vēlreiz izspēlēt lielai sabiedrības daļai nezināmu vēsturisku epizodi.

"Vortex" ir izstāde - eksperiments, kurā grupa mākslinieku piedāvā brīvi horeogrāfētas variācijas par "Zondes" ķermeniskajiem aktiem. Izstādē izskan sešas atšķirīgas balsis, kas piedāvā dažādos medijos risinātus darbus. To vidū: skulpturāla parodija, ko iedvesmojis anatomisks veidojums (Evita Vasiļjeva), koka rāmis, kas pilda pašcenzora funkciju (Kaspars Groševs), apgleznota auduma drapēriju melodija (Ieva Kraule), jogas paklājiņš, izklāts meditatīva Google saulrieta video tuvumā (Miks Mitrēvics un Kristīne Kursiša), intīms ieskats inscenējumos, kas imitē no dažādām attēlu bankām iegūtas glancētās fotogrāfijas (Kristīne Kursiša), un hroma instalācijas, kas atgādina kādu papostītu pilsētu (Darja Meļņikova).

Var sacīt, ka "Vortex" ir izstāde, kurā "toreizējais" saduras ar "tagadējo" brīnišķīgā ideju plūsmā – un šīs idejas ir tikpat poētiskas, cik sociāli relevantas.

Sākotnējā akcijā bija iekodēta atsauce uz mitoloģisko vientuļā "radītāja" tēlu, bet šīs izstādes dalībnieki aplūko mākslinieka lomu daudz komplicētākā attiecību tīklā, kurā attīstās mūsdienu māksla – kultūrindustriālā virpuļa centrā," norāda izstādes veidotāji.

Laikmetīgās mākslas muzejs "Garāža" ir neatkarīga kultūras platforma jaunas domāšanas attīstībai. Plašā izstāžu programma, kas aptver gan Krievijas, gan ārzemju māksliniekus, "Garāža" zinātniski pētnieciskā darbība, izglītojošās un izdevējdarbības programmas veido kvalitatīvu vidi sabiedrības dialogam, kā arī jaunu ideju un projektu radīšanai. Dašas Žukovas dibināta 2008. gadā Maskavā, "Garāža" veido unikālu pētījumu arhīvu, koncentrējoties uz laikmetīgās mākslas attīstību Krievijā un radot inovatīvus izglītības projektus ģimenēm un profesionāļiem. Iepriekš minētais veido platformu eksperimentālajām izstādēm, pasākumiem un filmu demonstrēšanai.

"Garage Project Space" ir jauna, eksperimentāla platforma, kuras mērķis ir prezentēt lokālos, reģionālos un diasporā dzīvojošos māksliniekus. "Garage Project Space" atrodas Maskavas radošās dzīves centrā un ir uzskatāma par vietu, kur jaunākās un vidējās paaudzes mākslinieki un kuratori brīvā, eksperimentālā režīmā tiek aicināti diskutēt par dažādām idejām, testēt tās un formulēt šodienas aktualitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!